Loading...

Maak kennis met
Freek van Noortwijk

‘Eten is ontspanning’

Veelzijdige Freek

Topchef, ondernemer, tv-chef, bedrijfseconoom, en nog maar 31 jaar oud. Freek van Noortwijk is een culinaire wervelwind. Voor Jumbo selecteerde hij het Casa Mesa servies. Hij deelt graag zijn tips om je borden thuis net zo mooi op te maken als in een restaurant.

8 x heerlijke recepten van Freek

Meer over Freek van Noortwijk

Het restaurant Maris Piper van Freek lijkt vandaag net een filmstudio. Freek wordt gefilmd, gefotografeerd, geïnterviewd en ondertussen maakt hij het Casa Mesa servies op. ‘Jumbo benaderde mij voor deze spaaractie; ik sta altijd open voor toffe dingen, zolang ze niet botsen met mijn ethische normen. Dit servies is van goede kwaliteit. Praktisch en mooi om thuis te gebruiken.’

Thuis koken, heeft hij daar in zijn drukke leven nog tijd voor? ‘Ja, twee, drie avonden in de week zeker. Boodschappen doen bij de Foodmarkt, koken met de Beatles op, geen prestatiedruk; heel chill. En daarna kletsen aan tafel, want eten is ontspanning en gezelligheid.’

Freek is typisch zo’n persoon waarvan je je afvraagt hoe hij privé en werk combineert, want hij heeft naast al zijn werk nog veel nieuwe ambities. Op de verlanglijst voor dit jaar staat een noodleshop (‘misschien twee’). En als Freek en zijn compagnons iets aanpakken doen ze dat goed. ‘We gaan eerst marktonderzoek doen in Zuidoost- Azië. Dat is niet alleen onwijs leuke trip, maar we leren er ook van.’

casa mesa servies

Spaar voor Casa mesa servies geselecteerd door Freek

Je eten wordt nog lekkerder wanneer je het serveert op mooi servies. Bij Jumbo spaar je nu voor hoge kortingen op het unieke Casa Mesa servies, geselecteerd door Freek. Zo zien je gerechten er pas écht restaurantwaardig uit. Kies uit wit porselein of Portugees aardewerk.

Ontdek de spaaractie

Freek zijn opmaaktips

Eten van een servies met een restaurantkwaliteit is één ding. Maar hoe zorg je dat je eten net zo mooi wordt geserveerd als in een restaurant? Het opmaken van een bord is een kunst op zich. Freek deelt een paar handige tips voor thuis.

Het Casa Mesa servies is een rustige basis, dat is belangrijk, want je wilt het rustig houden op je bord. Voeg niet te veel gedoe toe, zoals een hele tak rozemarijn. Wat op je bord ligt moet eetbaar zijn en passen in het gerecht. Wil je rozemarijn, maak er dan een olie van. Een gerecht moet herkenbaar zijn en geen "storytelling". Dus voeg niet allerlei dingen toe om het er bijvoorbeeld streekgebonden uit te laten zien, want dat moet uit het gerecht zelf blijken. Gebruik voor de garnering de ingrediënten die ook in het gerecht zitten, dan verwijs je met je ogen naar wat je proeft.’ Voor het opmaken is trancheren belangrijk. Als je een entrecote wat meer over de lengte snijdt, kun je laten zien dat hij perfect gebraden is; daar krijg je zin van! Serveer een saus niet apart. Je moet een gerecht zo presenteren dat het compleet is. Die saus hoort erbij, jij bent de kok dus jij zorgt voor de juiste combinatie. Met de saus, bijvoorbeeld een beurre blanc bij zalm, kun je ook mooi de vorm van het bord accentueren.
Bekijk meer opmaaktips

#spaaractieservies

Eerst een foto maken… dan pas genieten van je prachtige gerecht. Laat zien hoe mooi jij je bord hebt opgemaakt en deel een foto of video op Facebook of Instagram met de hashtag #spaaractieservies. Wie weet win jij een volledige serviesset voor 6 personen en een diner bij één van de restaurants van Freek.