Karel van Eerd

8 april 1938 – 15 december 2022

Ondernemer in hart en nieren tot op het laatste moment

Karel van Eerd wordt op 8 april 1938 geboren in een ondernemersgezin. Zijn vader vormde samen met zijn oom de eerste generatie in het familiebedrijf, een groothandel in levensmiddelen. Vanwege de zwakke gezondheid van zijn vader krijgt Karel op 18-jarige leeftijd de verantwoordelijkheid over het bedrijf: onervaren, niet volledig opgeleid maar met veel ondernemerschap neemt hij de functie van zijn vader over. Het bedrijf groeit en bloeit onder de leiding van Karel.

Amerikaanse studiereis                                                                     
In zijn jonge jaren raakt Karel geïnteresseerd in supermarkten. In de Verenigde Staten maakt hij er voor het eerst kennis mee. Tijdens een studiereis leert hij van een groep Amerikaanse ondernemers dat je in alles de klant voorop moet stellen. Als je goed naar klanten luistert en ze verwent, dan zul je succesvol worden, zo luidt de wijze les. De ervaringen die hij tijdens zijn Amerikaanse studiereis opdoet, vormen het fundament van de Jumbo formule zoals we die nu kennen.

7 Zekerheden
Gedurende zijn werkzame leven wordt Karel in de branche gezien als pionier. Hij schuwt ‘het nieuwe’ nooit en heeft de gave om ideeën om te zetten in concrete zakelijk kansen. In 1996 opent Karel samen met zijn kinderen Colette, Frits en Monique zijn eerste Jumbo Supermarkt. Een formule waarbij de grootste ergernissen van klanten omgezet zijn in 7 Zekerheden. Deze nieuwe formule wordt in de beginjaren als een ‘kamikaze actie’ bestempeld door de branche. Gedoemd om te mislukken, zo klinkt het. In de ogen van deskundigen kun je service en kwaliteit niet combineren met de laagste prijzen.

Nu, ruim 25 jaar later, heeft Jumbo meer dan 700 vestigingen en is zij in Nederland uitgegroeid tot de tweede supermarkt van het land. In 2019 betrad Jumbo ook de Belgische markt. Een ongekende groei, waarbij de door de familie geïntroduceerde ‘kamikazeactie’ zich heeft bewezen.

Ook succesvol met golf                                                                  
Naast de supermarktketen bouwt Karel van Eerd ook een succesvol bedrijf rondom een passie van hem en zijn vrouw Kitty: golfen. In Nistelrode beginnen ze samen golfbaan De Hooge Vorssel. Een locatie waar alles op het hoogste kwaliteitsniveau wordt uitgewerkt en ingevuld voor de leden, merendeels succesvolle ondernemers die even willen ontspannen. De golfbaan wordt later omgedoopt tot The Duke en uitgebreid met een luxueus hotel met butlerservice. Tegelijkertijd bouwt Karel ook aan een keten van sportwinkels onder de naam Jumbo Sports. Speciaalzaken die zich in eerste instantie richten op de golfsport. Later wordt hockey toegevoegd, na de overname van Hockey Republic. In het najaar van 2022 voegt de keten ook wintersport toe. Jumbo Sports is spraakmakend, omdat opnieuw de laagste prijzen in de markt worden gecombineerd met de beste service en kwaliteit. Een succes waar Karel tot het laatste moment actief sturing aan geeft.

Piano spelen grote passie                                                                 
Piano spelen is een grote passie van Karel. “Als ik die niet had, was het nooit zo goed gegaan met mijn bedrijven”, heeft hij zelf gezegd. Karel speelt meer dan verdienstelijk piano op verschillende podia en in zijn band The Birdies Seven. Ze treden regelmatig op in binnen- en buitenland. Hij zal zichzelf altijd als amateur classificeren en heeft een grenzeloos respect voor binnen- en buitenlandse jazzprofessionals die hij regelmatig een podium biedt en met wie hij regelmatig samenspeelt.

Koninklijke onderscheiding                                                         
In 2007 wordt Karel Koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn zakelijke successen en zijn maatschappelijke betrokkenheid. Karel zit dan 50 jaar bij de zaak. In dit voor hem feestelijke jaar opent Jumbo haar honderdste winkel en behaalt het bedrijf voor het eerst een omzet van 1 miljard euro. Karel geeft aan niet op zijn lauweren te willen rusten en blijft met zijn kinderen bouwen aan het bedrijf. Vanaf 2009 doet hij dit in de rol van president-commissaris. Een stapje verder van de dagelijkse bedrijfsvoering, maar nog altijd direct en met veel toewijding betrokken.

Koninklijke Jumbo Food Groep                                                               
In 2021 bestaat het familiebedrijf waar Jumbo uit ontstaan is 100 jaar. Een mijlpaal. Karel viert samen met zijn vrouw Kitty, die achter de schermen altijd een onmisbare ondersteunende rol heeft gespeeld, en de kinderen Frits, Colette en Monique feest omdat Jumbo Food Groep zich voortaan Koninklijk mag noemen. Een waardering die letterlijk een kroon is op het werk van de familie, de honderdduizend medewerkers en Karel in het bijzonder. Waarschijnlijk de belangrijkste erkenning die Karel krijgt voor zijn pionierswerk in het bedrijf waar hij dan ruim 65 jaar actief is.

Ondernemer tot het allerlaatste moment                                                  
Karel van Eerd is een geliefd echtgenoot, (schoon)vader en grootvader. Een familieman met een bourgondische inborst. Een levensgenieter, die vindt dat je alles moet vieren. Liefhebber van een goed glas wijn, maar ook aan de bar te vinden met een pilsje in de hand. Hoe groot Jumbo ook groeit, Karel blijft iedere week de dagomzetten van zijn supermarkten in een schriftje bijhouden. Bescheiden en dienstbaar aan het bedrijf. Hij houdt contact met filiaalmanagers en belt hen geregeld met vragen over de resultaten van de winkel. Niet met commentaar, maar om te leren en beter te kunnen begrijpen wat er in zijn bedrijf speelt. Als ondernemer in hart en nieren is hij met zijn gezin blijven ondernemen tot het allerlaatste moment.