Laden...
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/Header-elmex.jpg
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/navDropDown.jpg
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/portrait-peuter.png

De eerste tandjes komen door

De eerste tandjes van je baby breken door tussen de zes en negen maanden. Het tandglazuur van deze melktanden is dan nog erg kwetsbaar en bijzonder gevoelig voor cariës. Tandartsen adviseren dan ook om zodra het eerste tandje doorbreekt te beginnen met poetsen, met een speciale peutertandpasta. Waarom speciale peutertandpasta? De hoeveelheid fluoride in deze peutertandpasta is aangepast aan de leeftijd. Doorslikken van de tandpasta is dan ook geen probleem, met tandpasta zoals elmex® peutertandpasta.

Na drie jaar is het melkgebit compleet! In de boven- en onderkaak zijn de blijvende tanden zich al aan het ontwikkelen. Ondanks dat deze er snel aankomen spelen de melktanden een belangrijke rol: ze zijn belangrijk om te kunnen eten, leren praten en zorgen voor de nodige ruimte voor de blijvende tanden. Daarnaast helpt een goede verzorging van het melkgebit ook gaatjes en ontstekingen in het blijvende gebit voorkomen. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen!
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/no1-bubbels.png

Tips voor het poetsen

Het is niet altijd eenvoudig om je kind iedere dag goed de tanden te laten poetsen. Van 0 tot 2 jaar moet er één keer per dag gepoetst worden, maar vanaf 2 jaar moet er twee keer per dag gepoetst worden. Maak er daarom een leuk ritueel van! Hieronder een aantal handige tips:
 • Wanneer het eerste tandje is doorgekomen maar het poetsen nog niet lukt, kun je met je vinger een klein beetje tandpasta op het tandje smeren. 

 • Ontwikkel een tandenpoetsritueel dat een vast onderdeel is van de ochtend en avond. Ideeën voor het creëren van een leuk ritueel:
  • Speel een toneelstukje waarin het poetsen van de tanden centraal staat, met je kind in de hoofdrol natuurlijk!

  • Zing samen een poetsliedje

  • Laat je kind zelf de tanden poetsen, dat is vaak al spannend genoeg.

 • De motoriek van jonge kinderen is nog niet zo verfijnd als dat van volwassenen. Moeilijke plekjes in de mond zal je kind dan ook nog overslaan. Daarom is het belangrijk om de tanden van je kind, bij voorkeur voor het slapengaan, nog eens grondig na te poetsen.

 • Naast je eigen gebit is het ook goed om het gebit van je kind te laten controleren bij de tandarts vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Mocht het tandenpoetsen nog problemen opleveren? Vraag de tandarts om advies!

 • Belangrijk: poets eerst de tanden en kiezen in de onderkaak en vervolgens de tanden en kiezen in de bovenkaak.

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/elmy-mexy-peuter.png

Poetsen volgens de 3 B's

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/DreumesA.png Binnenkant

Poets met een heen en weergaande beweging de binnenkant van de tanden en kiezen

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/DreumesB.png Buitenkant

Poets op dezelfde manier de buitenkant van alle tanden en kiezen

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/DreumesC.png Bovenop

Poets nu boven op de tanden en kiezen

Smaak

Niet alle kinderen vinden de mintsmaak van tandpasta lekker. Toch is het belangrijk dat kinderen wennen aan een lichte mintsmaak van de tandpasta. Zo kunnen ze makkelijker overstappen naar een tandpasta voor een hogere leeftijd. Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/mintblaadje.png

Uniek aan elmex ®

Uniek aan elmex® peutertandpasta is, naast de milde mintsmaak, de Aminfluoride. elmex® bevat namelijk als enige tandpasta dit ingrediënt, dat zich snel over het tandoppervlak verspreidt en daardoor op unieke wijze helpt de tanden te versterken en beschermen. 
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/amin.png

Tips over voeding

 • Wist je dat moedermelk zo’n 7% melksuiker (lactose) bevat? Daarom is het nodig dat de kleine doorgebroken tandjes gepoetst worden.
   
 • Water is de beste dorstlesser! Je kind toch limonade of een vruchtensapje geven? Geef het dan tijdens het eten, en niet tussendoor. Daarmee voorkom je een extra zuuraanval op de tanden.
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/elmy-mexy-food.png
 • Laat je kind – zodra hij kan zitten – wennen aan het drinken uit een gewone beker. Voor een gezond gebit is stoppen met drinken uit zuigflessen en tuitbekers na uiterlijk negen maanden het beste.
   
 • Nadat je iets hebt gegeten of gedronken, heeft het glazuur op je tanden minimaal één uur nodig om zich te herstellen van de zuuraanval. Dit geldt ook voor het gebit van je kind! Poets dus niet direct na een eetmoment en beperk het aantal eet- en drinkmomenten per dag tot maximaal zeven.

Wanneer komen tanden door?

De tanden breken ongeveer door rond de aangegeven leeftijden. Hierbij kan de volgorde variëren. Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/Kaken-peuter.png  Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/peuterTabel.jpg
Belangrijk: Een goede verzorging van de melktanden vormt de basis voor een gezond blijvend gebit. Hiertoe behoort gezonde voeding, regelmatige controle door een tandarts of mondhygiënist en een regelmatig poetsschema.

Doe mee aan de elmex ® kleurwedstrijd

Download hieronder een van de elmex® kleurplaten en kleur ze zo mooi mogelijk in. Elke maand verloten we leuke prijzen onder de ingezonden kleurplaten. Je mag zo vaak meedoen aan deze actie als je wil, je kan echter maar één keer winnen.

Stuur je kleurplaat naar:

elmex®
o.v.v. poets je mond gezond
Leeuwenveldseweg 3F
1382 LV Weesp
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/Prijs-kleurwedstrijd.png

Maak tandenpoetsen leuker met elmex ®

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/Downloads/PoetsplanThumb.jpg Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/Downloads/PoetsdiplomaThumb.jpg Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2017/Leveranciers/Elmex/img/Downloads/KleurplaatPeuterThumb.jpg
Poetsplan Poetsdiploma Kleurplaten