Toegankelijkheid links

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado -Header-Mobile.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Header-Desktop.png

Avocado: een eiwitbommetje dat je de hele dag kunt eten

De avocado is de laatste tijd uitgegroeid tot een ware eet-trend. Je komt haar dan ook overal tegen: in salades, tijdens de lunch op een broodje of ‘s avonds in combinatie met een lekker visje. De avocado is een vruchtsoort die meer eiwitten bevat dan alle andere vrucht- en fruitsoorten. Daarnaast is ze rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen. Al met al is de avocado dus een verantwoorde en smakelijke toevoeging aan oneindig veel gerechten!

De lekkerste recepten met avocado

Avocado’s zijn populair. En dat komt goed uit, want dat betekent dat er dus ook erg veel recepten met avocado zijn. Smeer ‘s ochtends een smakelijke rijstwafel of cracker met avocado, maak een lekkere burger met avocado tijdens een brunch of serveer zelfgemaakte guacemole naast nachochips tijdens een borrel. Laat je inspireren door de lekkerste recepten met avocado en zet gemakkelijke en culinaire hoogstandjes op tafel met een beetje hulp van Jumbo!
Navigeer direct naar:
Avocado salades >
Avocado bewaren en snijden >
Wanneer is een avocado rijp >
Maak je avocado rijp >
Is avocado gezond>
Voedingswaarden avocado>
Avocado smoothie>
Guacamole>
Zelf avocado's kweken >
Avocado olie >Heerlijke salades met avocado

Met avocado maak je de lekkerste salades. Combineer avocado met verschillende ingrediënten en smaken. De smaak van avocado is niet zo overheersend, dus ze past overal goed tussen. Maak bijvoorbeeld een heerlijke salade met avocado, komkommer, bladsla, tomaatjes, ei, kikkererwten, cashewnootjes, garnaaltjes of gegrilde kip en een goede dressing. Een salade waar eigenlijk alles in zit: dat wordt genieten! Leuk om in kleine schaaltjes te serveren als tapas of om mee te nemen naar een picknick.

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Recept1-Image-Desktop.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Recept1-Tekst-Desktop.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Recept1-Tekst-Mobile.pngJumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Recept1-Image-Mobile.png

Avocado bewaren

Wanneer je de avocado hebt gesneden, maar nog niet de gehele avocado uitgelepeld hebt, kun je de avocado zeker nog bewaren! Heb je bijvoorbeeld nog een helft over? Stop de pit van de avocado dan in de helft die nog niet gebruikt is en zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt. Stop de avocado daarom in een bewaarbakje, plastic zakje of vershoudzakje. Extra tip: wil je dat de avocado niet snel bruin wordt? Besprenkel de avocado dan met een beetje citroensap.

Avocado snijden

Wanneer je eenmaal weet hoe je een avocado moet snijden en ontpitten, is het een fluitje van een cent! Halveer de avocado met een mes. Let op: snijd niet in de breedte, maar in de lengte van de avocado. Draai de helften in tegengestelde richting zodat je twee losse helften krijgt. De pit verwijder je gemakkelijk met een lepel. Haal de avocado eruit met een lepel en snijd hem vervolgens in reepjes. Ook kun je de avocado in blokjes snijden, bijvoorbeeld voor een lekkere salade. Snijd het vruchtvlees van de avocado dan kruislings in. Duw de blokjes vervolgens uit de schil. Liever zien hoe je een avocado schilt, ontpit en snijdt? Bekijk dan de video hieronder!

Wanneer is een avocado rijp?

Er zijn een aantal trucjes om te controleren of je avocado rijp is.

Zien of een avocado rijp is

  1. Aan de kleur kun je vaak zien of een avocado rijp is of niet. Een avocado met een overheersende groene gloed is vaak nog niet rijp. Een avocado die de groene gloed verliest en meer richting de paarse/bruine kleur gaat is waarschijnlijk rijp. Een avocado die een diep paarse of bruine kleur heeft, is waarschijnlijk overrijp. Let wel: alle avocado’s hebben hun eigen kleur. Bij het voelen van de avocado weet je meer zeker of de avocado rijp is of niet.
  2. Wanneer de avocado nog niet gesneden is, zit er nog een pitje op de bovenkant van de avocado. Controleer de kleur die onder het pitje zit. Haal dit kleine pitje uit de avocado. Als de kleur onder het pitje lichtgeel is, is de avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Als de kleur onder het pitje groen is, is de avocado rijp. Is de kleur onder het pitje donkerbruin, dan is de avocado waarschijnlijk overrijp. 
  3. Wanneer je de avocado hebt doorgesneden en het vruchtvlees is geel/groenig van kleur is, en het vruchtvlees een beetje zacht is, dan is de avocado rijp. Wanneer het vruchtvlees nog hard is, dan is de avocado nog niet rijp. Wanneer het vruchtvlees bruine is, of bruine vlekken heeft dan is de avocado overrijp. Tip: soms kun je de bruine vlekjes er af schrapen. Het vruchtvlees wat eronder zit is vaak nog lekker om op te eten!

Voelen of een avocado rijp is

De meest betrouwbare manier om te controleren of een avocado rijp is, is om te voelen. Houd de avocado in je handpalm en knijp zacht in de avocado. Is de avocado nog heel stevig, en geeft het nog niet mee aan de druk? Dan is de avocado nog niet rijp. Geeft de avocado mee aan de druk, maar blijft de schil niet ingedrukt? Dan is de avocado rijp! Kun je de avocado geheel indrukken en voelt het erg zacht aan, dan is de avocado waarschijnlijk overrijp.

Horen of een avocado rijp is

Als je bang bent dat de avocado overrijp is, dan kun je dit controleren door de avocado bij je oor te houden en deze te schudden. Wanneer je een ratelend geluid hoort, is de avocado inderdaad overrijp. Dit komt doordat de pit los is gekomen van het vruchtvlees omdat het vruchtvlees te zacht is geworden.

Denk je dat de avocado overrijp is? Gooi hem dan niet meteen weg! Elke avocado is anders. Misschien is je avocado dus toch wel rijp. Snijd de avocado altijd even door om te checken of de avocado rijp is!


Help je avocado rijpen

Bij Jumbo vind je diverse avocado’s in het assortiment. Zo hebben we eetrijpe avocado’s, maar ook avocado’s die je langer kunt bewaren. Is je avocado nog niet rijp en kun je niet wachten om er iets heerlijks mee te maken? Probeer dan een van onze tips om je avocado een handje te helpen!

In de oven
Verpak je avocado met aluminiumfolie, leg de avocado op een bakplaat in de oven en zet de oven 10 minuten op 90 graden.

In de magnetron
Prik een paar gaatjes met een vork rondom de schil van de avocado. Leg de avocado 30 seconde in de magnetron op een gemiddelde temperatuur.


Is avocado gezond

Hoe gezond is avocado? De definitie van gezond is voor iedereen anders. Wat wel vaststaat is dat een avocado uit ongeveer 30% vet bestaat. Echter zijn dit wel gezonde vetten die goed zijn voor het cholesterol. Ook bezorgt de avocado je ongeveer 10 gram vezels per avocado. Ook is het mineralengehalte in een avocado hoog. Mineralen zorgen voor een goede stofwisseling en voor een opbouw van de spieren. Het mineralengehalte is bij een avocado drie keer zo hoog in vergelijking tot andere vruchten!

Dat zijn dus erg gezonde kenmerken. Dat de avocado gezonde vetten bevat betekent niet dat je heel veel avocado’s kan eten. De richtlijn is dan ook om maximaal een halve avocado per dag te eten.
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Recept2-Tekst-Mobile.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Avocado/CP-Avocado-Recept2-Tekst-Desktop.png


Voedingswaarden avocado

Een avocado van 100 gram bevat de volgende voedingswaarden:

Energie:
kcal:
Vetten:
Waarvan verzadigde vetzuren:
Koolhydraten:
Waarvan suikers:
Vezels:
Eiwitten:
kJ 790
188
18,1 g
3,8 g
1,5 g
1,4 g
6,4 g
2,6 g

Smoothies met avocado

Heb je na het maken van heerlijke hapjes, burgers en salades nog een beetje avocado over? Geen probleem! Maak er een heerlijke smoothie mee. Probeer bijvoorbeeld Jumbo’s recept voor een smoothie met banaan, avocado en havermout en geniet ook van je laatste stukje avocado.

Guacamole

Van avocado’s kun je heerlijke (dip)sauzen maken! De saus die van avocado gemaakt wordt heet ‘guacamole’. Deze dipsaus is heerlijk in combinatie met nacho’s of bij Mexicaanse gerechten. Meer weten van deze heerlijke groene dipsaus? Lees dan alles over guacamole.

Avocado kweken met een eigen avocado plant?

Altijd al eens zelf je eigen avocado willen kweken? Een mooie avocadoplant verzorgen zodat er heerlijke, rijpe avocado’s tevoorschijn komen? Dat kan! Lees alles over het kweken van je eigen avocado!

Avocado olie

Avocado is niet alleen een gezonde vrucht om te eten. Ook voor je huid is avocado erg goed! Probeer daarom meerdere producten met avocado. Wat dacht je van shampoo met avocado olie of conditioner met avocado olie?
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Voorjaar/Asperges/Mobile/Contentpagina-asperges-footer-mobile.png
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Voorjaar/Asperges/Desktop/Contentpagina-asperges-footer-desktop.png