Broccolisalade: een fris en verrassend gerecht

Broccoli kun je in verschillende gerechten verwerken. Dat je broccoli kunt koken of kunt verwerken in een heerlijke soep, dat wist je vast al. Maar heb je ook al eens een lekkere broccolisalade gegeten?

Broccolisalade maken

Een broccolisalade kun je op verschillende manieren maken. Je kunt de broccoli rauw verwerken in de salade, of je kunt deze kort koken: denk aan 3-4 minuten. Als je de broccoli kort kookt, kun je ook de stronk klein snijden en in de salade doen. Gaat de groente rauw in de salade? Dan kan de stronk erg hard zijn, gebruik dan alleen broccoliroosjes.

Variaties met broccolisalade

Broccoli is goed te combineren met verschillende ingrediënten. Hoe je de salade maakt, is dus grotendeels afhankelijk van je smaak. De basis is simpel: broccoliroosjes met een dressing naar keuze en met ingrediënten waar je dol op bent. Denk aan noten, een appel of een trosje druiven. Er zijn weinig dingen die je niet kunt combineren met broccoli. Heb je wat inspiratie nodig? Bekijk onze lekkere variatietips voor verrassende salades.

Broccolisalade met rozijnen

De zachte koolsmaak van broccoli is erg lekker in combinatie met zoete rozijnen. Voeg een handvol rozijnen toe aan de salade voor een verrassende twist. Een fris appeltje kan het contrast nog wat versterken en daarmee de salade nog lekkerder maken. Naast al deze smaakmakers kun je het beste een neutrale dressing kiezen, bijvoorbeeld een yoghurtdressing. Dat wordt een broccolisalade om van te genieten!

Broccolisalade met granaatappel

Granaatappelpitjes hebben een frisse zoetzure smaak. In een broccolisalade zorgt een granaatappel voor een unieke smaakbeleving. Bij een salade van 2 stronken broccoli voeg je de pitjes toe uit 1 granaatappel. Voor een extra bite voeg je geroosterde zonnebloempitten of pijnboompitten toe aan de broccolisalade.

Broccolisalade met tonijn

Met tonijn maak je een lekkere en goed gevulde broccolisalade. In een salade met 300 gram broccoli, gebruik je 1 blikje tonijnstukken in olie. Voeg daarnaast ingrediënten naar smaak toe. Denk hierbij aan een gesnipperde rode ui of gekookte aardappelen, of laat je inspireren door het recept van Jumbo voor broccolisalade met tonijn.

Broccolisalade met ei

Een smakelijke salade boordevol eiwitten maak je door een gekookt ei toe te voegen aan de broccolisalade. Twee eieren per stronk broccoli is gebruikelijk, maar dit kun je natuurlijk naar eigen smaak toevoegen. Voeg wat zout en peper toe en kies een lekkere dressing voor de salade. Om de salade helemaal af te maken kun je nog tomaten en ham toevoegen.

Broccolisalade met spekjes

Combineer de broccolisalade met uitgebakken spekjes. De gerookte smaak van de spek in combinatie met de zachte kool zorgt voor een bijzondere salade. Voor een extra speciale salade kun je naast spekjes ook rozijnen toevoegen hier. Je combineert dan veel verschillende smaken met elkaar, maar één ding is zeker: smullen zul je!

Recepten voor broccolisalade

Naast de diverse variatietips, hebben we ook complete recepten voor je samengesteld. Kies een lekker recept, duik die keuken in en sta versteld van het smakelijke resultaat.