Laden...
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Algemeen/Corporate/Jumbo-corporate-headers/Organisatie-header-mobile.jpg
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Algemeen/Corporate/Jumbo-corporate-headers/Organisatie-header-desktop.jpg

Geschiedenis

Een kleurrijke historie

Jumbo bestaat al meer dan 95 jaar. Het familiebedrijf uit Veghel is ontstaan uit een groothandel in koloniale waren, in 1921 opgericht door Johan van Eerdt. Johan was de achteroom van Karel van Eerd, grondlegger van het huidige Jumbo Supermarkten.

Karel van Eerd ging in 1956 op 18-jarige leeftijd in het familiebedrijf aan het werk. Als voorzitter van de Raad van Commissarissen is hij tot op de dag van vandaag nauw bij Jumbo betrokken.   


                

Geboren ondernemer

De oprichter van Jumbo maakte zich sterk voor de ontwikkeling van een groot aantal zelfbedieningszaken en supermarkten. Inspiratie hiervoor deed hij op tijdens zijn reizen door Amerika. Voordat hij eind jaren 70 definitief met Jumbo aan de slag ging, experimenteerde hij met verschillende formules. In de jaren 90 is Jumbo Supermarkten uitgegroeid tot een zeer succesvolle onderneming.


Echt familiebedrijf

De kinderen van Karel van Eerd – Frits, Colette en Monique - werkten inmiddels ook in het bedrijf. Op basis van een onderzoek naar de grootste ergernissen van consumenten bij het boodschappen doen, ontwikkelden zij een nieuwe formule. Daarin combineerden zij de laagste prijzen, het grootste assortiment en de beste service. In 1996 introduceerde Jumbo deze unieke formule samen met keiharde garanties: de 7 Zekerheden. De overstap naar een formule waarin de klant volledig centraal staat, bleek een doorslaand succes.


Overnames en ontwikkelingen

Sinds de introductie van de 7 Zekerheden is het bedrijf steeds harder en groter gegroeid. Door de overname van Super de Boer in 2009 en de overname van C1000 in 2012, is Jumbo het tweede supermarktbedrijf van Nederland geworden. Begin 2016 heeft Jumbo ook de foodserviceformule La Place overgenomen. In 2018 volgde de overname van een deel van EMTÉ. Zo groeide Jumbo van regionale supermarktketen uit tot een leidende omnichannel retailer in Nederland.


Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Algemeen/Corporate/Jumbo-corporate-body-images/Geschiedenis-foodmarkt.jpgJumbo Foodmarkt

In 2013 opende Jumbo in Breda de deuren van haar eerste Foodmarkt: een versmarkt waar klanten de ultieme beleving krijgen op het gebied van gezond, vers en lekker eten tegen de allerlaagste prijs. Klanten kunnen er niet alleen terecht voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook voor versbereide gerechten van koks en andere vakspecialisten. Naast de Foodmarkt in Breda, zijn er ook in Amsterdam (2014) en Veghel (2015) Jumbo Foodmarkten geopend. In 2018 opent Jumbo vestigingen van Foodmarkt in Utrecht (Leidsche Rijn), Groningen en Tilburg. Jumbo is voornemens om dit format verder in het land uit te rollen. 


Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Algemeen/Corporate/Jumbo-corporate-body-images/Geschiedenis-online.jpgOnline boodschappen doen

Daarnaast biedt Jumbo sinds 2014 haar klanten de mogelijkheid om ook online haar boodschappen te bestellen, via Jumbo.com. Klanten kunnen hun boodschappen bij zogenoemde Pick up Points in of bij een winkel ophalen. Ook zijn er enkele Pick up Points die niet aan een winkel verbonden zijn. Begin 2016 startte Jumbo daarnaast ook met het thuisbezorgen van de online bestelde boodschappen. In 2018 wordt er in het overgrote deel van Nederland thuisbezorgd door Jumbo.


Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Algemeen/Corporate/Jumbo-corporate-body-images/Geschiedenis-La-place-Jumbo-city.jpgLa Place en Jumbo City

Begin 2016 heeft Jumbo de foodserviceformule La Place overgenomen. Met deze aankoop haalde Jumbo niet alleen veel mooie locaties in huis, maar ook een sterk merk en een autoriteit op het gebied van het vers bereiden van maaltijden. In het in 2017 nieuw geïntroduceerde gemakswinkelconcept Jumbo City combineert het concern elementen van de reguliere Jumbo winkels, Foodmarkt én van restaurantketen La Place op het gebied van lekker en dagvers eten en drinken uit eigen keuken en bakkerij voor het ontbijt, de lunch en avondeten, om ter plekke, onderweg of thuis te nuttigen


Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Algemeen/Corporate/Jumbo-corporate-body-images/jumbo-eigen-merk.jpgJumbo huismerk

Met de groei van de Jumbo organisatie ontstond ook de mogelijkheid om een eigen huismerklijn te introduceren. Het uitgangspunt van de lijn is hoge kwaliteit producten voor de laagste prijs. Hiermee kon Jumbo zich nog verder onderscheiden van haar concurrenten. Sinds de introductie in 2008 bestaat de Jumbo huismerklijn nu uit bijna 7000 producten. Sinds de overname van La Place doen ook steeds meer producten van dit merk hun intrede in de winkels van Jumbo.Op de foto van links naar rechts: Monique Groenewoud-van Eerd, CEO Frits van Eerd, mevrouw Kitty van Eerd, President-commissaris Karel van Eerd, CCO Colette Cloosterman-van Eerd