Laden...
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2016/Service/Header-Nieuwe-standaard-kip.jpg

Vragen over kip bij Jumbo

Hoe zit dat nou met kip bij Jumbo?

Bij Jumbo voelen we ons oprecht betrokken bij het welzijn van dieren. Vandaar dat we een aantal jaren geleden een traject zijn gestart, om samen met de keten het leven van de kip te verbeteren. Het uitgangspunt van Jumbo daarbij is dat onze producten worden geproduceerd met zorg voor mens, dier en milieu.

1. Wat wil Jumbo?

Jumbo wil zo veel mogelijk duurzamere producten aanbieden. Duurzamere producten zijn beter voor mens, dier én milieu. Tegelijkertijd willen wij dat onze klanten die kip kunnen kopen die zij willen én kunnen betalen. Met Nieuwe Standaard Kip zijn we hierin – samen met onze leveranciers - heel goed geslaagd en ligt er een kip met beter leven in ons verse kippschap.

2. Wat is nieuwe standaard kip?

Nieuwe Standaard Kip is een langzaam groeiend ras en is daarmee sterker en vitaler dan de basiskip, de zogenoemde plofkip. Nieuwe Standaard Kip heeft ook veel meer leefruimte. Daarnaast is er in de stallen natuurlijk daglicht, waardoor er voor de kippen een normaal en natuurlijk dag- en nachtritme is. Ook is er gezorgd voor zogenaamd afleidingsmateriaal: met strobalen bijvoorbeeld, waar de kippen op en rondom kunnen scharrelen en zich zo minder vervelen. Op die manier heeft Nieuwe Standaard Kip dus een veel beter leven dan de plofkip.

3. Hoe herken ik Nieuwe Standaard Kip in de schappen?

Producten met Nieuwe Standaard Kip zijn herkenbaar aan het speciale etiket. Op het etiket wordt duidelijk uitleg gegeven over de omstandigheden waaronder de kip leeft. Het vers kipschap bij Jumbo is 100% plofkipvrij. Nieuwe Standaard Kip vind je ook terug in diverse tapassalades. Bij de grillcorner in diverse Jumbo winkels wordt deze duurzamere kip ook alleen nog maar verkocht. In de loop van 2016 zal Nieuwe Standaard Kip stapsgewijs in producten als vleeswaren, stoommaaltijden, de Hollandse maaltijden, verse pizza’s en maaltijdsalades worden gebruikt.

4. Wat zijn de verschillen met andere kippen in het assortiment bij Jumbo

Hieronder de verschillen op een rij:

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2016/Thema's/Kip/Kipbord-2016_v2.png

5. Wat zijn de plannen van Jumbo naar de toekomst met de kip?

We willen als supermarktketen heel graag werken aan een beter leven voor kippen. Zo’n ingrijpende verandering bereik je niet van vandaag op morgen: het heeft tijd nodig. Vooral ook omdat we daar de medewerking van alle anderen die bij de kip betrokken zijn bij nodig hebben. Als wij volledig over willen gaan op 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, is het bijvoorbeeld nodig dat kippen een overdekte uitloop krijgen. Daar moeten boeren veel voor investeren. Het kost naast geld ook tijd om dat te kunnen realiseren. Omdat we ondertussen toch al daadwerkelijk iets willen doen om de leefsituatie van kippen te verbeteren zetten we alvast stappen die wel haalbaar zijn. Nieuwe Standaard Kip is een eerste belangrijke stap. Ondertussen blijven we er hard aan werken om uiteindelijk een ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming te krijgen.

6. Vanaf wanneer liggen er geen plofkippen meer in de schappen van Jumbo?

Nieuwe Standaard Kip is in steeds meer producten te vinden. In 2016 vind je deze duurzamere kip al in de producten als vleeswaren, stoommaaltijden, de Hollandse maaltijden, verse pizza’s en maaltijdsalades. En we blijven stappen zetten. Hierbij blijven de uitgangspunten haalbaar en betaalbaar onverminderd staan.

7. Wat betekent de overstap naar Nieuwe Standaard kip voor boeren?

Om de overstap naar Nieuwe Standaard Kip te maken zijn er niet hele grote investeringen nodig. Deze kip kan in principe in elke stal gehouden worden. Maar er moet wel gezorgd worden voor natuurlijk daglicht in de stal. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden door het plaatsen van licht doorlatende dakplaten. Voor de boeren zelf is het vanwege dit licht ook prettiger werken in de stal.

Daarnaast is het werken met deze kippen heel anders dan met de plofkip. Nieuwe Standaard Kip is een langzaamgroeiend ras en heeft meer ruimte en is daardoor vitaler en levendiger. Ook is er minder antibiotica nodig. Daarnaast zorgt de boer voor afleidingsmateriaal: zoals het neerzetten van strobalen maar ook het strooien met graan. Dit vergt een andere manier van werken. Maar maakt het werken dynamischer en plezieriger.

8. Wat zijn de plannen van Jumbo voor de rest van haar vleesassortiment?

Jumbo wil haar verse vleesschap steeds verder verduurzamen De afgelopen jaren is het duurzamere verse vlees bij Jumbo toegenomen tot inmiddels ruim 80% van het aantal artikelen in het schap. Het Ierse rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees in de Jumbo is al duurzamer. Ook met ons varkensvlees hebben we inmiddels grote stappen gezet. Sinds kort is maar liefst 90% van het verse varkensvlees met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming Het is de bedoeling in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben, waar mogelijk voorzien van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

9. Zijn er ook milieucriteria meegenomen?

De criteria die nu voor Nieuwe Standaard Kip gesteld worden, richten zich met name op dierenwelzijn. We zijn aan het onderzoeken hoe we kunnen komen tot een optimale balans tussen mens, dier en milieu. Hierbij gaan we stap voor stap te werk.