BBQ aansteken

BBQ aansteken: tips & tricks

De BBQ aansteken: het lijkt zo makkelijk, maar hoe doe je dat eigenlijk? Kies je voor houtskool of briketten? En maak je gebruik van aanmaakblokjes of een starter? Met onze handige tips wordt de BBQ aansteken een makkie!

Snel naar

Houtskool BBQ aansteken BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes Kant-en-klare BBQ aansteken Veelgestelde vragen over BBQ aansteken Video met tips om de BBQ aan te steken

De BBQ aansteken in 5 stappen

Een houtskool-BBQ aansteken? We leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet. Met aanmaakblokjes, de meest voorkomende manier. Scroll vooral verder voor meer opties om de BBQ aan te steken.

Leg een stuk of 8 aanmaakblokjes op een onderrooster in je BBQ. Steek de aanmaakblokjes veilig aan met een lange aansteker. De volgende laag, het tussenrooster, bedek je nu met een laagje briketten of houtskool.  Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen.  Leg het grote rooster erop, zodra de briketten of houtskooltjes roodgloeiend zijn. Je BBQ is nu klaar om te grillen!

Houtskool-BBQ aansteken

Een houtskoolbarbecue kun je op verschillende manieren aansteken: met aanmaakblokjes of met een brikettenstarter.

Kolen BBQ aansteken met aanmaakblokjes

Plaats een onderrooster in de barbecue. Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën. Leg het grote rooster er bovenop en grillen maar.

BBQ aansteken met een starter

Vul een speciale brikettenstarter met briketten of houtskool. Steek een aanmaakwolletje aan, leg dit op een rooster en zet de brikettenstarter daar bovenop. Wacht ongeveer 10 min. tot de kolen roodgloeiend zijn. Doe de inhoud van de brikettenstarter bij de rest van de kolen en laat ook deze goed heet worden. Plaats het rooster erboven en het is BBQ-tijd!

BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes

Heb je geen aanmaakblokjes in huis en moet je toch een BBQ aansteken met kolen? Dan is er een aantal alternatieven om te proberen. Een daarvan is chips. Verdeel wat chipjes tussen de kolen op het rooster en steek ze aan met een lange aansteker of lucifer. Wacht tot de kolen vlam vatten en laat ze goed heet worden voor je begint met BBQ’en. Meestal duurt dat ongeveer 30 minuten. Je kunt in plaats van chips ook de BBQ aansteken met krantenpapier.

Kant-en-klare BBQ aansteken

Zet de kant-en-klare BBQ op een vuurbestendige verhoging op een beschutte en veilige plaats. Prik de voorgestanste luchtgaten aan de zijkant van de barbecue door met een mes of schaar. Haal het rooster eraf en verspreid aanmaakblokjes op de papieren zak. Smeer het grillrooster in met olijfolie en plaats het terug op de BBQ. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker en laat de briketten goed branden. Na ongeveer 20 minuten is de kant-en-klare BBQ klaar voor gebruik.

Veelgestelde vragen over de BBQ aansteken

Moet je een BBQ met het deksel open of dicht aansteken?

Wat heb je nodig voor het aansteken van de BBQ?

Hoelang duurt het om de BBQ aan te steken?

Hoe moet je een BBQ aansteken met briketten?

Hoe moet je een BBQ aansteken met houtskool?

Hoe kun je een BBQ aansteken met aanmaakblokjes?

Hoe kun je een BBQ aansteken met een starter?

Handige tips als je de BBQ gaat aansteken

Liever kijken dan lezen? Bekijk dan deze handige instructievideo. Daarin laten onze grillmasters zien hoe je een keramische BBQ kunt aansteken. Ook kun je hier zien hoe je een houtskool-BBQ kunt aansteken met een brikettenstarter.

BBQ aansteken met deze handige producten

Van de aanmaakblokjes tot de briketten en een lange aansteker om alles veilig mee aan te steken. Met deze handige producten wordt de BBQ aansteken nóg makkelijker.

Bekijk het volledige BBQ-assortiment

BBQ aan? Gaan met die banaan!

De BBQ aansteken is stap één. Daar vervolgens de lekkerste gerechten op bereiden is twee. Laat je inspireren door de BBQ-recepten van Jumbo en maak er een feestje van.

Ontdek meer BBQ-recepten

Meer BBQ-tips & inspiratie

De BBQ aansteken is één. Maar wat leg je er vervolgens op? Onze blogs helpen je aan heerlijke inspiratie voor een geslaagde BBQ.

Vis van de bbq is verrassend lekker! Ontdek deze 7 recepten met vis van de grill. Zo kun je een lekker vispakketje maken of een spiesje met vis.

Met kip kun je eindeloos variëren, zelfs op de bbq. En wie houdt er nu niet van een stukje kip? Ontdek deze lekkere en gevarieerde kip recepten van de bbq.

Bijgerechten van de bbq? Waarom niet! Als ‘ie toch al aanstaat. Deze bijgerechten bereid je op de bbq en maken je maaltijd compleet.

Tijdens een bbq draait het niet alleen om het vlees of de vis, maar zeker ook om de salades. Ontdek deze verrassende salades die perfect bij een bbq passen.

Boodschappen voor een geslaagde barbecue

Bekijk ook eens onze handige lijstjes. Zo weet je zeker dat het je aan niets ontbreekt als je de barbecue gaat aansteken.

Bekijk alle BBQ-lijstjes
Alles over BBQ Bavette op de BBQ BBQ aansteken BBQ-assortiment BBQ-bijgerechten BBQ boodschappen BBQ-hapjes BBQ-pizza
BBQ-recepten BBQ-saus BBQ schoonmaken BBQ spiezen BBQ-tips BBQ-vlees Bijzonder assortiment Gepofte aardappel op de BBQ
Grote stukken vlees Groente op de BBQ Houtskool voor op de BBQ Italiaanse BBQ Kerntemperatuur vlees Kip op de BBQ Koreaanse BBQ Picanha op de BBQ
BBQ-salade Toetjes van de BBQ Vegetarische BBQ Voorgerecht BBQ Vis op de BBQ Vlees marineren Winter BBQ Zelf satésaus maken

1 februari 2021 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 30 juni 2022