Loading...
< Bekijk alle BBQ-tips

Recepten voor vis op de BBQ

Of je nu gaat voor zalm, tonijn of forel: vis op de barbecue is áltijd een goed idee. Alleen vallen ze soms wel erg makkelijk uit elkaar. Er zijn echter tal van manieren om de vis op de barbecue te bereiden, waarbij het verrukkelijke eindresultaat gewoon in zijn geheel op je bordje belandt.

Verschillende technieken helpen je om de vis goed te grillen. Zo kun je met aluminiumfolie een pakketje maken, waarin je behalve het stuk vis ook meteen de kruiden en citroen stopt. Op die manier zit alles veilig ingepakt en kan de vis mooi op smaak komen. Je kunt ook een visklem gebruiken, waardoor je de vis niet zomaar breekt bij het keren. En je kunt de vis spiesen. Al zijn niet alle soorten vis hiervoor geschikt, omdat sommige vissoorten niet stevig genoeg zijn om aan een brochette te blijven zitten.

Vispakketje met aluminiumfolie

Een andere makkelijke manier om vis op de barbecue te bereiden, is door er een pakketje van te maken. Met behulp van aluminiumfolie kun je een pakketje maken met een stukje vis en wat verse groenten en kruiden, zoals dille, peterselie of koriander. Ook kun je een klein scheutje wijn toevoegen zodat je vis lekker sappig blijft. Afhankelijke van de grootte van je vis is het pakketje binnen 8 tot 10 minuten gaar.

Grill je vis met een visklem

Met een visklem grill je jouw favoriete vis op de barbecue zonder zorgen. Het handige hulpmiddel zorgt ervoor dat je vis heel blijft. Bovendien kun je de vis letterlijk in een handomdraai keren. Een visklem is ideaal om kleine, hele vissen in te bereiden, zoals een forel. Maar ook zalm en een lekker stukje tonijn grill je er heel eenvoudig in.

Barbecue de vis op hout

De allerlekkerste manier om vis te bereiden op de barbecue, is op een cederhouten plankje. Door vis op een met vocht geabsorbeerde houten plank te grillen, zorg je er namelijk voor dat er rook ín de vis trekt. En dat zorgt voor een extra smaakdimensie, die bijvoorbeeld erg lekker is bij zalm. Hoe dat dan werkt? Dat leggen we je uit.

  1. Je legt het plankje van tevoren één of twee uur in het water. Als het goed met vocht is geabsorbeerd, kan het hout niet verbranden.
  2. Verspreid vervolgens de vis op het plankje met steeds een kleine tussenruimte van ongeveer een centimeter.
  3. Plaats het plankje in de barbecue, direct boven de kolen of het heetste punt.
  4. Laat de vis – in het geval van zalm – ongeveer tien minuten garen. Dan zijn de filets nog mooi rosé.
  5. Haal de vismoten voorzichtig los om te serveren of zet het hele plankje op tafel voor een leuke presentatie.

Extra tip: vul een aluminium bakje met groentekruiden, knoflook en ui. Door dit even vijf minuten op de barbecue te leggen, komt het aroma in de kruiden los en geeft het nog meer smaak. Sprenkel de mix na vijf minuten over de vis heen om het vervolgens nog vijf minuten samen op de barbecue te leggen.

Verrassende visgerechten op de grill

Bekijk meer vis recepten

Lekkere visjes op de barbecue

Bekijk meer vis voor op de bbq