Picanha BBQ bereiden & recepten

Picanha is misschien wel het populairste vlees in BBQ-land Brazilië. Ook in Nederland wint de picanha aan BBQ-terrein. Dat begrijpen wij wel, want het is overheerlijk! Picanha is het driehoekige staartstuk van een rund en smaakt hemels mals na een ‘low en slow bereiding’. Hoe je picanha kunt bereiden op de BBQ lees je hier. Ook voor een lekker picanha recept zit je hier goed, dus zet de BBQ maar vast aan!

Snel naar

Inspiratie voor picanha op de BBQ Pittige picanha van de BBQ klaarmaken Picanha bereiden op de BBQ doe je zo BBQ picanha steak klaarmaken Picanha BBQ - bereidingstijd & kerntemperatuur

Kingsize BBQ-vlees: grote stukken vlees voor op de BBQ

Bij Jumbo kun je nu terecht voor kingsize BBQ-vlees: heerlijk, mals, Nederlands kwaliteitsvlees van Dichtbij. Zo'n 20 soorten grote stukken vlees zijn te bestellen via Jumbo.com, zoals tomahawk, shortribs en ribeye. Daarnaast zijn er enkele winkels die (een selectie van) het kingsize BBQ-vlees verkopen, maar online heb je de meeste keuze. Voor al die lekkere grote stukken vlees helpen we je aan de beste BBQ-recepten.

Laat je inspireren

Inspiratie voor je picanha recept op de BBQ

Wil je meer inspiratie voor lekkere combi’s om picanha te bereiden op de BBQ? Ontdek onze recepten met picanha of ander rood vlees van de BBQ.

Picanha bereiden op de BBQ

Laat de picanha op kamertemperatuur komen. Warm de BBQ op tot een temperatuur rond de 120-130°C. Snijd een ruitjespatroon in de vetlaag van de picanha en strooi zeezout en zwarte peper over het vlees. Leg de picanha op de BBQ en wacht tot het een kerntemperatuur van 45°C heeft. Haal de picanha van het vuur en warm de BBQ op tot 200°C. Nu kan de picanha weer op de BBQ. Laat ‘t vlees doorgaren tot een kerntemperatuur van 52°C en blijf de picanha tussendoor omkeren. Haal de picanha van de BBQ en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Picanha kopen: al onze producten voor de ultieme BBQ

Bij Jumbo vind je alle boodschappen die je nodig hebt om picanha te bereiden op de BBQ. Van een mooi stuk picanha tot de groente en ingrediënten voor chimichurri.

Bekijk meer BBQ vlees

Picanha BBQ bereidingstijd & kerntemperatuur

Ga je picanha op de BBQ klaarmaken? Dan is het handig om te weten met welke bereidingstijd je rekening moet houden. Belangrijk is om de kerntemperatuur in de gaten te houden, gebruik hiervoor een thermometer. De picanha moet een kerntemperatuur van 52 tot 55℃ hebben. Hoe lang het duurt om de juiste kerntemperatuur te bereiken ligt aan het formaat van de picanha. Snijd je de picanha in steaks voordat ze op de grill gaan? Of wil je de picanha als een groot stuk vlees op de BBQ bereiden? Hoe dikker de picanha, hoe langer de bereidingstijd. Gemiddeld weegt een picanha tussen de 1200 en 1500 gram en duurt het één tot anderhalf uur voordat de juiste kerntemperatuur bereikt is.

Meer tips voor de kerntemperatuur van vlees >

Hoe lang moet picanha op de BBQ & meer vragen

Hoe lang moet picanha op de BBQ?

Wat is een lekker picanha BBQ-recept?

Hoe bereid je picanha als steak op de BBQ?

BBQ picanha als steak klaarmaken

Je kunt picanha als één groot stuk vlees klaarmaken op de BBQ, maar je kunt de picanha ook versnijden en als steak grillen. Een stuk makkelijker en sneller qua bereiding. Snijd de picanha in plakken van 2,5 cm. Is de steak te groot? Dan snijd je ‘m gewoon doormidden. Je kunt de steaks zo op de grill leggen of je doet het zoals in Brazilië; daar rijgen ze 2 stukken steak aan een brochettestok; zo kun je de steaks makkelijk draaien. Kruid de steak naar smaak en laat op kamertemperatuur komen. Voordat je de picanha steak op de BBQ legt, moet de grill loeiheet zijn. Zo schroei je het vlees dicht. De vetlaag van de picanha op de BBQ smelt en kan voor vlammen zorgen, let er dus op dat ‘t vlees niet verbrandt. Wanneer de steak rondom is dichtgeschroeid, leg je ‘m op het koudere gedeelte van de BBQ en laat je de steak op de juiste kerntemperatuur komen: 52-55℃. Haal de picanha steak van de BBQ en laat een aantal minuten rusten onder aluminiumfolie.

Een extra malse picanha op de BBQ bereiden

Picanha op de BBQ bereiden is echt niet zo lastig als je misschien denkt. Met deze handige tips van Jumbo komt het helemaal goed. Er zit een mooie laag vet op de picanha. Verwijder deze niet, maar snijd er een ruitjespatroon in. Dankzij deze laag behoudt het vlees zijn smaak en blijft het malser dan mals. Het ruitjespatroon dat je in de vetlaag snijdt, zorgt ervoor dat de vetlaag niet krom trekt. Daarnaast komt er door het insnijden veel vet vrij als je picanha op de BBQ ligt.Zo wordt je vlees nog malser en smaakvoller. In Brazilië serveren ze picanha van de BBQ graag met chimichurri, echt een aanrader!

Boodschappen voor een geslaagde barbecue

Je vindt onze lekkere, voordelige BBQ-boodschappen in handige lijstjes. Van BBQ-vlees tot BBQ-vis en groenten voor op de BBQ. Zo weet je zeker dat er niets ontbreekt tijdens je BBQ.

Bekijk alle lijstjes

BBQ-blogs

Food

Een avondje bbq’en is lekker én gezellig. En een bbq hoeft helemaal niet duur te zijn. Met onze tips voor een voordelige bbq kun je voor een klein prijsje samen genieten.

Food

Vis van de bbq is verrassend lekker! Ontdek deze 7 recepten met vis van de grill. Zo kun je een lekker vispakketje maken of een spiesje met vis.

Food

Met kip kun je eindeloos variëren, zelfs op de bbq. En wie houdt er nu niet van een stukje kip? Ontdek deze lekkere en gevarieerde kip recepten van de bbq.

Food

Wil jij er een groot spiesjesfeest van maken? Ontdek dan deze lekkere recepten. Van hartige zalmspiesjes tot halloumi-spiesjes. Genoeg keuze voor iedereen. 

Handige tips voor de BBQ

Kies je normaal gesproken voor veel kleine stukken vlees voor de BBQ? Dan houd je vaak veel over. Met picanha op de BBQ heb je écht geen ander vlees nodig. Bekijk de video en ontdek het zelf. Onze BBQ-experts geven je handige tips voor het doen van inkopen voor een lekkere picanha BBQ.

Meer BBQ inspiratie

Ontdek wat voor lekkers je nog meer kunt maken om jouw barbecuefeestje compleet te maken.

Alles over de BBQ BBQ-assortiment BBQ boodschappen bestellen BBQ-recepten BBQ-salade BBQ-tips BBQ-vlees Bijzonder assortiment Groenten op de BBQ Grote stukken vlees
Hoeveel vlees per persoon? Gepofte aardappel op de BBQ Kerntemperatuur vlees BBQ-vlees marineren Bavette op de BBQ Beenham op de BBQ Biefstuk op de BBQ Buikspek op de BBQ Côte de boeuf op de BBQ Diamanthaas op de BBQ
Entrecôte op de BBQ Hamburger op de BBQ Karbonade op de BBQ Lamskotelet op de BBQ Lamsrack op de BBQ Ribeye op de BBQ Rosbief op de BBQ Ossenhaas op de BBQ Picanha op de BBQ
Pulled pork op de BBQ Saté op de BBQ Satésaus maken Short ribs op de BBQ Spareribs op de BBQ Speklap op de BBQ Tomahawk steak op de BBQ Varkenshaas op de BBQ Vegetarische BBQ

1 februari 2021 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 21 juni 2022