Loading...

Bier brouwen & bier maken

Hoe maak je bier? 

Vind jouw perfecte bier

Bier brouwen: al eeuwenlang populair

Al duizenden jaren brouwen we bier. Ook al zijn de manier van brouwen en de smaak van het bier veranderd, de populariteit van dit goudgele, alcoholische drankje is nog altijd ongekend groot. Zo is zelf bier brouwen tegenwoordig helemaal hot. De kleine bierbrouwerijen en gezellige bierlokalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe leuk is het om samen met je vrienden je eigen bier te brouwen? Maar hoe maak je bier? Hieronder leggen we alles uit over mouten, schroten, maischen, klaren, koken, gisten en bottelen. Oftewel de 6 stappen van bier brouwen.

Stappenplan: hoe maak je bier?

Stap 1: Mouten

Je start met het weken van graan, meestal gerst, in water en laat deze in een warme ruimte ontkiemen. Vervolgens droog je de korrels door ze te branden, roosteren of roken. Welke manier je kiest, bepaalt de smaak en kleur van je bier. De gekiemde, gedroogde korrels noemen we mout. Vervolgens vermaal je de mout. Dit heet schroten.

Stap 2: Maischen

Voeg brouwwater toe aan de mout, zodat een brij ontstaat. Dit verwarm je en daarna wordt het zetmeel uit de mout omgezet tot moutsuiker. Niet onbelangrijk: deze suikers worden later in het brouwproces omgezet naar alcohol.

Stap 3: Klaren

Na het maischen blijft er een vloeistof over, waarin nog vaste bestanddelen vanuit de mout ronddrijven. Deze filter je eruit, wat klaren heet. De vloeistof die overblijft, noemen we wort.

Stap 4: Koken

De wort kook je vervolgens een uur lang. Voeg in het begin hop toe voor de bittere smaak. En voeg aan het einde van het uur nogmaals hop toe voor de geur. Na het kookproces koel je de wort zo snel mogelijk en filter je de hopdeeltjes eruit.

Stap 5: Gisten

Na het koelen ga je over tot gisten. Dit is het omzetten van suikers in alcohol en koolzuur. Op welke temperatuur je gist, is afhankelijk van het gewenste soort bier. Na de gisting heb je jongbier, wat nog weinig smaak en koolzuur heeft. Het jonge bier laat je lageren in een gesloten kuip om de juiste smaken, geuren en koolzuur te ontwikkelen. Het koolzuurgas blijft er nu in, de smaak verbetert en het is langer houdbaar.

Stap 6: Bottelen

Tot slot filter je het bier nog één keer en ga je het bottelen, oftewel: over flesjes verdelen. Je bier is nu klaar, proeven maar.

De grootste bierbrouwers

Brand La Trappe Grolsch Hertog Jan Brouwerij 't IJ La Chouffe

Brand: de oudste brouwerij van Nederland

Brand brouwt bier sinds 1340 en is daarmee de oudste bierbrouwerij van ons land. Je vindt hem op een prachtige plek in het Zuid-Limburgse heuvelland. Sprankelend, verfrissend, licht bitter, fruitig fris, rijp fruit, zoethoutig, bitterzoet: maak kennis met de veelzijdigheid aan intense smaken van Brand.

Bekijk alle bieren van Brand

La Trappe: puur en eerlijk

La Trappe Trappist is zuiver, eerlijk, Nederlands bier. Wie goed proeft, ontdekt wat genieten is. La Trappe Trappist wordt sinds 1884 in stilte gebrouwen op het abdijterrein van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Ze zijn daarmee één van de weinige brouwerijen ter wereld met het label Authentic Trappist Product. Dit wil zeggen dat productie plaatsvindt binnen de muren van een trappistenabdij, onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken. En dat een deel van de opbrengst naar goede doelen gaat. Wist je dat La Trappe ook de enige brouwerij is die wit trappistenbier brouwt?

Bekijk alle bieren van La Trappe

Grolsch: uitgesproken met een plop

Je kent Grolsch van de beugel, met het welbekende plopgeluid. Maar je kent Grolsch misschien ook van de vele speciaalbieren, de uitgesproken smaak en de rijke afdronk. Op basis van eigen overtuiging en met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten brouwt Grolsch al meer dan 400 jaar bier.

Bekijk alle bieren van Grolsch

Hertog Jan: toegankelijk, ambachtelijk speciaalbier

Deze relatief jonge brouwerij is door 4 brouwers op 2 maart 1915 in het Limburgse Arcen opgericht als Stoombierbrouwerij de Vriendenkring. Sinds 1998 gaat de brouwerij pas als Hertog Jan door het leven, vernoemd naar de 13e eeuwse hertog Jan I van Brabant die, naar verluidt een levensgenieter pur sang was met 3 passies: vechten, vrouwen en… bier. Steeds meer bierliefhebbers ontdekken de bieren van Hertog Jan. Met de huidige aandacht voor bier en met name speciaalbieren wordt de kwaliteit van Hertog Jan alom gewaardeerd.

Bekijk alle bieren van Hertog Jan

Brouwerij 't IJ: eigenzinnig Amsterdams

Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf in 1985 op, geïnspireerd door de Belgische bierstijlen. Hij brouwde het bier aanvankelijk in een kraakpand. Inmiddels heeft de brouwerij twee nieuwe eigenaren en twee locaties mét proeflokaal. In de tussentijd blijven ze experimenteren met nieuwe stijlen en smaken.

Bekijk alle bieren van Brouwerij 't IJ

La Chouffe: Belgisch blond bier

La Chouffe werd voor het eerst in 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts gebrouwen. Het begon als een hobby, die geleidelijk uitgroeide tot de brouwerij/stokerij en taverne Brasserie d'Achouffe. La Chouffe heeft vele onderscheidingen ontvangen. Zo won het bier in 1998 de Internationale bierwedstrijd van Montreal en in 2000 het Wereldkampioenschap bieren.

Bekijk alle bieren van La Chouffe

Brew Monkey: Bier brouw je zelf!

Sinds 2018 neemt Brew Monkey je mee in het avontuur van bierbrouwen. Hiervoor zijn geen grote ketels en productieruimtes nodig, maar kan je met een bierbrouwpakket naar keuze direct aan de slag in je eigen keuken. Brew Monkey levert bij alle pakketten een uitgebreide handleiding waarbij het volledige brouwproces stap voor stap wordt uitgelegd zodat je zelf het lekkerste biertje kan brouwen.

Bekijk alle Brew Monkey Pakketten

Lees alles over bier

Bier Bier aanbiedingen Biersoorten Bier proeven Koken met bier Bier ingrediënten Bier brouwen Speciaal bier