Loading...

De ingrediënten van bier

Krachtige basis van dit prachtige product

Vind jouw perfecte bier

Bier: zo veel smaak met zo weinig ingrediënten

Er bestaan wereldwijd duizenden verschillende bieren. Ieder met hun eigen smaak. Maar ze worden allemaal met dezelfde vier ingrediënten gemaakt: water, graan, hop en gist. Alleen maar natuurlijke ingrediënten.

Al worden er soms ook kruiden en vruchten toegevoegd voor een extra twist. Het is het brouwproces dat bepaalt welke soort bier met welke smaak je uiteindelijk krijgt uit de 4 basisbestanddelen. En natuurlijk speelt de kwaliteit van de ingrediënten een belangrijke rol. Lees hieronder meer over de ingrediënten van een heerlijk glaasje bier.

De ingrediënten van bier

Water

Wist je dat bier voor meer dan 90% uit water bestaat? Veel brouwerijen zuiveren het water dat zij gebruiken nog eens extra, om zeker te zijn van een goede samenstelling. Zo kunnen ze het beste bier brouwen. Het water mag sporen van mineralen bevatten, afhankelijk van de biersoort.

Graan

Graan is belangrijk voor de smaak, alcohol en kleur van het bier. De meest gebruikte graansoort is brouwgerst, een graan dat speciaal wordt geteeld voor het brouwen van bier. Het bevat veel zetmeel en weinig eiwitten. Andere geschikte granen zijn tarwe (voor witbier), haver, mais en zelfs rijst.

Hop

Hop is een klimplant, waarvan de bloemetjes van de vrouwelijke plant gebruikt worden voor bier. Het is een natuurlijk conserveringsmiddel en werd om die reden toegevoegd. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om de kenmerkende bittere smaak te krijgen.

Gist

Gist is een eencellige schimmelsoort die nodig is om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Daarnaast is het een belangrijke smaakmaker. Brouwers gebruiken meestal hun eigen gist. Elke giststam heeft een eigen aroma en levert in combinatie met de andere ingrediënten een uniek bier op.

Hoe zit het met glutenvrij bier?

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bijvoorbeeld tarwe en gerst. Dus ook in bier. Steeds meer mensen zijn gevoelig of intolerant voor gluten. Er worden daarom steeds meer glutenvrije bieren gebrouwen. Natuurlijk kun je ook bij Jumbo een lekker glutenvrij biertje halen.

Bekijk glutenvrij bier