Loading...

De ingrediënten van bier

Wat zit er in bier?

Vind jouw perfecte bier

Zo weinig bieringrediënten, zo veel smaak

Er bestaan wereldwijd duizenden verschillende bieren. Ieder met hun eigen smaak. Maar ze worden allemaal met dezelfde vier bieringrediënten gemaakt: water, graan, hop en gist. Er gaan dus alleen maar natuurlijke ingrediënten in bier.

Soms worden er ook kruiden en vruchten toegevoegd voor een twist. Het is het brouwproces dat bepaalt welke soort bier met welke smaak je uiteindelijk krijgt uit de 4 basisbestanddelen. En natuurlijk speelt de kwaliteit van de ingrediënten een belangrijke rol. Lees hieronder meer over de ingrediënten van bier.

Wat zit er in bier?

Water

Wist je dat bier voor meer dan 90% uit water bestaat? Veel brouwerijen zuiveren het water dat zij gebruiken nog eens extra, om zeker te zijn van een goede samenstelling. Zo kunnen ze het beste bier brouwen. Het water mag sporen van mineralen bevatten, afhankelijk van de biersoort.

Graan

Graan is belangrijk voor de smaak, alcohol en kleur van het bier. De meest gebruikte graansoort is brouwgerst, een graan dat speciaal wordt geteeld voor het brouwen van bier. Het bevat veel zetmeel en weinig eiwitten. Andere geschikte granen zijn tarwe (voor witbier), haver, mais en zelfs rijst.

Hop

Hop is een klimplant, waarvan de bloemetjes van de vrouwelijke plant gebruikt worden voor bier. Het is een natuurlijk conserveringsmiddel en werd om die reden toegevoegd. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om de kenmerkende bittere smaak te krijgen.

Gist

Gist is een eencellige schimmelsoort die nodig is om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Daarnaast is het een belangrijke smaakmaker. Brouwers gebruiken meestal hun eigen gist. Elke giststam heeft een eigen aroma en levert in combinatie met de andere bieringrediënten een uniek bier op.

Hoe zit het met glutenvrij bier?

Gluten zijn van nature voorkomende ingrediënten van bier, het zijn de eiwitten in bijvoorbeeld tarwe en gerst. Steeds meer mensen zijn gevoelig of intolerant voor gluten. Er worden daarom steeds meer glutenvrije bieren gebrouwen. Natuurlijk kun je ook bij Jumbo een lekker glutenvrij biertje halen.

Bekijk glutenvrij bier

Vind jouw favoriete bier

Weet je niet zo goed welk bier je het beste kunt bestellen? Met de Biervinder van Jumbo kies je het beste biertje uit voor jouw moment. Bij elke soort bier staat namelijk beschreven wat voor smaak het bier heeft en bij welke gerechten het bier goed te drinken is.

Vind jouw perfecte bier