Loading...

Bier proeven

Ontdek verschillende biertjes met een bierproeverij thuis

Vind jouw perfecte bier

Tips voor een geslaagde bierproeverij thuis

Met je vrienden een avond bier drinken, klinkt als muziek in de oren. Maar je kunt dit ook op een andere manier doen. Nodig een professional uit, doe dit op locatie of verzorg zelf een bierproeverij en nodig je vrienden uit. Dat laatste is natuurlijk pas écht een leuke uitdaging. Jumbo helpt je de perfecte bierproeverij te organiseren. Leer alles over bier proeven, de verschillende glazen en de smaken. En proeven op een nuchtere maag? Natuurlijk niet, bij Jumbo vind je de beste snacks.

Bij ieder soort bier een eigen bierglas

Ga je zelf een bierproeverij thuis organiseren? Bier proeven doe je met een specifiek type glas per biersoort. De vorm van het glas bepaalt hoe het bier gaat smaken: welke smaakpapillen worden als eerste geactiveerd en wat is de hoeveelheid bier die je per slok binnenkrijgt? Bekijk deze voorbeelden.

Pils in vaasje, fluitje of glas op voet

Drink pils uit een vaasje, een fluitje of uit een glas op een voetje. Het dunne glas voelt licht aan je mond en is geschikt voor een dikke schuimlaag.

Weizen in weizenglazen

Deze glazen hebben een zandlopervorm en zijn vrij hoog. Zo kun je de kleur en het koolzuur van het bier goed zien.

Abdij- of trappistenbier in kelk

Een kelk heeft een stabiele voet en een komvorm. Hierdoor komen de aroma’s goed tot hun recht als je het bier gaat proeven.

Bokbier in tulpvormig glas

Bokbier schenk je in een tulpvormig glas. Zo blijven de smaken goed in het glas en het is ook perfect voor een dikke schuimlaag.

IPA in tulpvormig glas

Ook voor IPA heb je speciale glazen, zoals het Brand IPA glas. Dit bier proeven komt goed tot zijn recht in dit glas.

Pils in een pul

Voor het echte Oktoberfest gevoel ga je voor een (liter)pul. Uitermate geschikt om uitbundig mee te proosten.

Bier proeven als een pro

Waar je in een bar soms zonder na te denken je glas leegdrinkt, ga je tijdens een bierproeverij voor optimale beleving. Gebruik al je zintuigen as je gaat bier proeven:

Kijken
Als je bier ingeschonken is, kijk je naar je glas. Naar de kleur van het bier, naar de helder- of troebelheid en naar de schuimkraag.
Ruiken
Geur en smaak hangen nauw samen. Ruik voordat je een slok neemt goed aan je bier en blaas zachtjes uit terwijl je neus nog boven het glas hangt. Net als bij wijn helpt het als je je glas ronddraait. Er komen dan extra aroma’s vrij.
Proeven
En nu mag je dan eindelijk! Neem een slok, laat het bier even door je mond gaan, voel de structuur en slik het bier langzaam door. En, hoe smaakt hij?

Je eigen bierproeverij organiseren

Nodig vrienden uit die zin hebben in een bierproeverij thuis.  Koop diverse soorten bier: van witbier tot tripel. Het bier moet op de juiste temperatuur zijn (tussen de 3 en 8°C). Dus zorg voor genoeg ruimte in je koelkast. Begin bij het lichtste biertje en bouw op naar het donkerste. Serveer er lekkere hartige hapjes en snacks bij. Geniet!

Verschillende smaken, smaken verschillen

Bier is verkrijgbaar van zoet tot bitter en alles wat er tussenin zit. De kleur van het bier zegt vaak al veel over de smaak. Hiervoor bestaat een Europese eenheid, EBC (European Brewery Convention). Hoe meer EBC’s, des te donkerder het bier.

Zo wordt met 6 tot 9 EBC lichtblond bier aangegeven, wat oploopt tot 120 EBC voor zwart bier. Een andere maatstaf voor de smaak van bier is EBU (European Bitterness Unit), die de bitterheid van een bepaald soort bier aangeeft.

Bier & borrelhapjes

Bier en een portie bitterballen gaan altijd goed samen. Maar wil je écht iets speciaals maken van je proeverij? Serveer dan bij ieder biertje een bijpassende bite. Wist je dat je ook kunt koken met bier?

Lees alles over bier

Bier Bier aanbiedingen Biersoorten Bier proeven Koken met bier Bier ingrediënten Bier brouwen Speciaal bier