Loading...

10x Lekker bier bij de stamppot of soep

22 september 2020 | Auteur: Jumbo

Het najaar is hét seizoen voor kruidige en stevige bieren. Maar met de juiste combinatie gaat ook een zacht of fris biertje er prima in. Benieuwd welk bier goed past bij stamppot of soep? Marko van Jumbo Foodmarkt Groningen heeft zijn 10 favoriete biertjes op een rij gezet en bedacht er meteen een bijpassend najaars gerecht bij. Mmm, zo kom je de koude dagen wel door.

1. Grolsch Herfstbok Gerijpt

De Gerijpte Herfstbok van Grolsch is een karaktervol biertje met een stevige en zachtzoete smaak en tonen van rozijn, karamel en rood fruit. De Herfstbok die al in 2017 is gebrouwen, ontwikkelt zich in de loop der jaren van een fris biertje tot een volmondige bok met een ronde afdronk. Heerlijk in combinatie met stamppot, wild en pure chocolade, maar ook bij of door stoofvlees. 

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Kruidige riblappen met herfstbok en pompoen

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 140 min
Bekijk het recept >

2. Dors Blond

Een fris en fruitig biertje dat ook in deze lijst niet mag doorbreken is de Dors Blond van Jumbo. Dit ronde bier smaakt heerlijk in combinatie met jonge kaas. Prima optie dus om een avond te borrelen bij de openhaard. Maar ook om te drinken bij een Hollandse prei-kaassoep met jonge kaas. Daar warm je na een wandeling in de frisse buitenlucht lekker bij op.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Hollandse prei-kaassoep met jonge kaas

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 20 min
Bekijk het recept >

3. Karmeliet Tripel

Karmeliet is een authentiek 3 granenbier dat wordt gebrouwen volgens een 17e-eeuws recept. Een zachte en bloemige tripel die verschillende bierprijzen achter zijn naam heeft staan. Zoals de gouden medaille bij de  World Beer Cup, gouden award van de European Beer Star en de World Beer Award voor World’s Best Ale. Lekker door stoofvlees of bij een niet te zware stamppot.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Witlofstamppot met appel en rookworst

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 30 min
Bekijk het recept >

4. La Chouffe

La Chouffe is een kruidig biertje. Met tonen van koriander, citrus en hop die een fraai tegenspel bieden voor de zoete tonen die het bier heeft te danken aan het mouten van de tarwe. Deze balans zorgt ervoor dat La Chouffe uitstekend samengaat met winterse stoofgerechten en bijvoorbeeld een ietwat zoute kippensoep.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Scharrelkippensoep met prei en rucolakers

Menugang: Voorgerecht Bereidingstijd: 25 min
Bekijk het recept >

5. Texels Skuumkoppe

Een ambachtelijk gebrouwen donker tarwebier met een volle smaak. Dat is de Texels Skuumkoppe. Vernoemd naar de witte koppen op de golven van de ruige zee rond het grootste Waddeneiland van Nederland. Bekroond tijdens de Dutch Beer Challenge 2017. Dankzij de karakteristieke smaken van amandel en karamel smaakt de Skuumkoppe in het najaar heerlijk bij een stamppot met stoofvlees.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Hutspot met draadjesvlees

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 185 min
Bekijk het recept >

6. Dors Tripel

Een goudgele tripel met een stevige witte schuimkraag en een minstens zo stevige smaak. Dat is de Dors Tripel van Jumbo. Kruidige, fruitige en grassige aroma’s voeren de boventoon en zorgen voor een zowel kruidige als zoete afdronk. Dit biertje komt goed tot zijn recht bij een stevig, winters gerecht. Zoals een klassieke hutspot, of een boerenkoolstamppot met spek en rookworst.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Boerenkoolstamppot met spek en rookworst

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 35 min
Bekijk het recept >

7. Hertog Jan Grand Prestige

De Grand Prestige van Hertog Jan wordt gebrouwen met wel vier verschillende mouten. Dat zorgt voor een volle smaak waarbij bittere en zoete accenten mooi in balans zijn. Goude bekroningen op diverse gerenommeerde bierwedstrijden laten er geen twijfel over bestaan: dit bier behoort tot de crème de la crème. Ultiem genieten van de Grand Prestige doe je met hachee, goulash of boerenkool.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Hachee met rode kool en pastinaakstamppot

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 180 min
Bekijk het recept >

8. Jopen Mooie Nel

Wist je dat IPA ontstond in de tijd van verre zeereizen? De biertjes werden extra gehopt, zodat ze eenmaal aangekomen in de oude koloniën nog gedronken konden worden. De Mooie Nel van Jopen is een erfenis van die tijd. Met een fruitige hopsmaak en veel bitterheid smaakt dit bier geweldig naast een zoetzure zuurkoolstamppot. Die brengt de aroma’s lekker in balans.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Zuurkoolstamppot met vega- en paddenstoelengehakt

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 50 min
Bekijk het recept >

9. La Trappe Isid’Or

Lat Trappe Isid’Or is een kruidig trappistenbier. Amberkleurig met een witte schuimkraag. Te herkennen aan de fruitige smaak met een moutige afdronk waar ook de tonen van karamel duidelijk in terugkomen. De brouwer omschrijft het zelf ook wel als ‘de perfecte balans tussen complexiteit en eenvoud’. Volgens ons is dit biertje vooral heerlijk om te drinken bij een kruidige champignonsoep.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Champignonsoep met pastinaak en bruine bonen

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 45 min
Bekijk het recept >

10. Dors Weizen

Een troebel biertje met een fris en tegelijkertijd iets romig karakter. Dat is de Dors Weizen van Jumbo. De bloemige en kruidige smaak zorgt ervoor dat dit bier lekker wegdrinkt. Bijvoorbeeld bij een feestelijk dessert met Kerstmis, jonge kaas tijdens de nieuwjaarsborrel of een frisse spinaziestamppot op een herfstachtige avond, terwijl de regen tegen de ramen klettert.

Bestel dit bier

Lekker bij dit bier:

Frisse spinaziestamppot en lamskoteletjes

Menugang: Hoofdgerecht Bereidingstijd: 30 min
Bekijk het recept >