Gebitsverzorging katten
Dierenwereld

Gebitsverzorging voor katten: tips & tricks

3 juni 2022 | Auteur: Jumbo

Tandplak en tandsteen komen veel voor bij het gebit van een kat. Je kunt dit soort gebitsproblemen herkennen door een stinkende adem, kwijlen, zwelling en eventueel bloedend tandvlees. Ook kan het zijn dat je kat niet meer wil eten en steeds magerder wordt. Herken je een van deze symptomen? Neem contact op met de dierenarts. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Gebitsproblemen bij katten voorkomen

Door proactief het gebit van je kat te verzorgen, bespaar je jouw kat veel problemen. Vooral vanaf het derde levensjaar vraagt de gebitsverzorging van je kat meer aandacht. Het advies is bijvoorbeeld dagelijks de tanden van je kat te poetsen. Hieronder delen we tips hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bekijk daarnaast goed welke kattenvoeding je jouw kat geeft. Droge brokjes werken vaak schurend, wat een reinigend effect heeft. Ook bestaan er speciale tandverzorgende snacks voor katten die tandplak helpen te voorkomen.

Tips voor het tandenpoetsen

Het wordt met klem aangeraden om het gebit van je kat met regelmaat te poetsen. Klinkt als een onbegonnen klus? Met deze tips gaat het je lukken:

Wennen aan tandpasta
Er zijn verschillende tandpasta’s voor katten te koop. Deze hebben een lekker smaakje. Bied je kat eerst wat pasta aan op je vinger. Zodra je kat het als een lekkernij ziet, kun je beginnen met poetsen. Gebruik in elk geval nooit tandpasta voor mensen. Katten vinden het erg vies en het is ook gevaarlijk bij inslikken.
Wangen masseren
Leer je kat dat het fijn is als je aan de wangen of het kopje zit. Doordat je de wangen masseert, schuur je met de binnenkant van de wang zachtjes tegen de tanden en kiezen. Hiermee ga je al een beetje tandplak tegen. Daarnaast wordt de aanmaak van speeksel en de doorbloeding hiermee gestimuleerd.
Begin rustig met poetsen
Neem de tijd om je kat te laten wennen aan het tandenpoetsen. Vanuit het masseren van de wangen kun je langzaam met je vinger over de tanden proberen te wrijven. Gaat dit goed? Dan kun je je vingers naar de kiezen verplaatsen. Als dit ook goed gaat, kun je proberen een gaasje om je vinger te doen met wat tandpasta erop. Beloon je kat met wat lekkers en speel tussendoor even met je kat. Houd het poetsmoment kort en dwing je kat zeker niet. Dit werkt averechts.
Poetsen met een doekje of tandenborstel
Een vingerpoetsdoekje is een handige manier om te starten met poetsen. Het is een zachte huls die je om je vinger doet en waarmee je de tanden van je kat zachtjes kunt poetsen. De ruwe structuur van het doekje zorgt voor een licht schurende werking op het gebit. Als dit eenmaal goed gaat, kan je overstappen naar een speciale kattentandenborstel. Hiermee kun je beter bij de kiezen komen. Voor allebei geldt: begin altijd rustig.

Veelgestelde vragen over de gebitsverzorging van katten

Hoe herken je gebitsproblemen bij katten?

Tandenpoetsen van mijn kat. Hoe pak ik dit aan?

Producten die bijdragen aan de gebitsverzorging van je kat

Gebitsproblemen voorkomen bij je kat doe je met gebitsverzorgende snacks. Lekker en nuttig tegelijk.

Het beste voor jouw huisdier! Alles over dierenvoeding

Als dierenliefhebber wil je het allerbeste voor jouw huisdier. Jouw kat, hond, vis, vogel of gezellige hamster moet iedere dag de juiste voeding krijgen. Ook de kattenbak of kooi moet op tijd schoongemaakt worden. Bij Jumbo hebben we een ruime keuze producten voor jouw huisdier in het assortiment. Bekijk het assortiment voor huisdieren en maak het jezelf makkelijk door de boodschappen online te bestellen.

Alles over dierenvoeding

Meer blogs over dieren

Dierenwereld

Omcirkel 4 oktober in de agenda, want dat is dé dag dat je jouw huisdier wat extra mag verwennen! Wij helpen je om te zorgen dat jouw hond of kat een fantastische dierendag krijgt!

Dierenwereld

Het is in de zomer extra belangrijk aandacht te geven aan dierenvoeding, maar ook de vacht, vochtinname en een eventuele oppas van jouw huisdier.

Dierenwereld

Tandplak en tandsteen komen veel voor bij het gebit van een kat. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Dierenwereld

Helaas hebben 4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar last van gebitsproblemen. Benieuwd hoe je dit kunt voorkomen? We zetten de beste tips en producten voor je op een rijtje.