Espresso martini

 De klassieke cocktail

Espresso martini: the best of both worlds

Een klassieker onder de cocktails is bezig met een opmars: de espresso martini. Dit verfrissende drankje uit de jaren ‘80 combineert het beste van twee werelden. Anders dan de naam je doet denken, is deze cocktail niet een mix van espresso en martini. Benieuwd wat er wel in gaat en waar de naam dan vandaan komt? Lees dan snel verder.

Wist je dat...

er geen martini vermouth in een espresso martini gaat? De cocktail heeft zijn naam te denken aan het glas waar het in geschonken wordt: een martiniglas. de espresso martini zijn comeback te danken heeft aan de barista-hype van de laatste jaren? Koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond en zo is er ook weer aandacht voor deze frisse koffiecocktail gekomen. een espresso martini het perfecte drankje is tegen de after dinner dip? De cafeïne geeft net die kick die je nodig hebt na het eten. volgens een Engelse barman de espresso martini in 1983 ontstaan is toen een topmodel vroeg: “Can you please make something that will wake me up and f**k me up?” de koffiebonen alleen ter decoratie zijn? Rauwe koffiebonen eten is geen aanrader. wanneer je geen cocktailshaker hebt, je ook een fles kunt gebruiken waarbij de ijsklontje door de opening passen? Schenk de cocktail dan door een zeef(je) in de glazen.

Ook lekker: de espresso baristo

Op zoek naar variatie? De espresso baristo is ook een overheerlijke koffiecocktail. Heerlijk op een zomerse avond.

Dit heb je nodig voor 1 glas:
50 g ijsblokjes 60 ml Licor 43 Baristo 30 ml (afgekoelde) espresso 3 koffiebonen
Bereidingswijze:
Doe de ijsblokjes in de cocktailshaker en schenk er de Licor 43 en espresso bij. Sluit de shaker en schud 15 sec. stevig. Schenk daarna meteen de cocktail door het zeefje van de shaker in een glas, zodat er een mooi schuimlaagje op komt. Garneer met 3 koffiebonen.

Boodschappen voor koffiecocktails

Voor welke variant je ook gaat: bij Jumbo vind je alle ingrediënten. Voor de espresso martini kun je zelfs in één klik een compleet pakket bestellen. Handig!