Loading...

Een nieuwe pup in huis!

Bereid je goed voor op de komst van je maatje

Het beste voer voor je puppy

Waar moet je allemaal op letten voordat je een puppy in huis haalt?

Denk je erover na om een puppy in je familie te verwelkomen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een puppy is natuurlijk mega schattig en lief, maar er zijn nog veel meer redenen om een pup in huis te halen.

Je pup zal een trouw maatje worden die altijd om je heen is. Hij zal je vrolijk onthalen wanneer je thuiskomt. Een hond kan inbrekers afschrikken. Heb je ook kinderen? Voor hen is het ook goed om met een hond op te groeien. Ze leren omgaan met verantwoordelijkheden. Je haalt verplicht elke dag een frisse neus en komt aan je beweging als je de hond gaat uitlaten. Een hond maakt je socialer. Tijdens het uitlaten ontmoet je veel andere hondenbaasjes waar je even een praatje mee maakt.

Welke spullen heb je nodig voor je puppy?

We geven je graag advies over welke basisbenodigdheden je allemaal in huis dient te halen om je puppy te verwelkomen en hem de beste start te geven.

Halsband en riem

Een fijne halsband en goede riem. Je gaat vele wandelingen maken met je puppy. Wij raden een gemakkelijk verstelbare halsband aan, die met de puppy mee groeit. Een goede riem is ook essentieel. We raden een korte riem van ongeveer ± 1,5 meter aan voor de wat kortere wandelingen. Voor langere wandelingen is een langere riem van circa 5 meter het beste om mee te lopen zodat je puppy meer vrijheid heeft.

Poepzakjes

Niet het leukste item om rekening mee te houden, maar poepzakjes zijn onmisbaar. Wanneer je je puppy zindelijk maakt, is het belangrijk dat je de poep van je pup op kunt ruimen. De poepzakjes kun je bewaren in een houder die je kan vastmaken aan de riem. 

Een fijne slaapplek

Een fijne slaapplaats zal ervoor zorgen dat je puppy op een vaste en rustige plek kan slapen. Voorzie de slaapplaats van een heerlijke mand en laat je pup zeker niet op de harde vloer slapen. Dit kan op latere leeftijd namelijk botproblemen geven.

Water- en voerbak

Gebruik voor puppy’s van kleine rassen lage bakjes. Is je pup van een groter ras? Dan zou je een water- en voerbak kunnen kopen die in hoogte verstelbaar is. Roestvrijstalen bakjes zijn eenvoudig om schoon te maken en gaan lang mee.

Speeltjes

Je pup is erg speels. Zorg ervoor dat je wat uitdagende en educatieve speeltjes in huis hebt waar je pup zich mee kan vermaken. Denk aan een voedselkubus waarbij je pup leert om zijn zintuigen te gebruiken. Zorg er altijd voor dat de speeltjes stevig zijn, zodat je pup geen stukjes kan inslikken.

Speciale puppyvoeding

Dit speciale voer bevat alle ingrediënten die zorgen voor een goede spierontwikkeling en een gelijkmatige groei van het skelet en het gebit. Besteed voldoende aandacht aan het kiezen van de juiste puppyvoeding. Verder op deze pagina besteden we uitgebreid aandacht aan het voeden van jouw pup.

Een puppy in huis: safety first

Je puppy zal bij thuiskomst moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving, aan jou als nieuwe baas en wellicht zelfs aan andere honden die in huis wonen. Puppy’s zijn heel actief en zien geen gevaar wanneer ze zo klein zijn. Daarom is het goed om vooraf te controleren of je huis “puppy-proof” is.

Dek elektrische stopcontacten af zodat je puppy er niet bij kan komen. Beveilig ramen, balkons en trappen. Puppy's zijn nieuwsgierig en kunnen gemakkelijk vast komen te zitten of van hoge plaatsen vallen tijdens hun verkenningstocht. Haal kleine of scherpe objecten waar je puppy zich aan kan bezeren weg. Denk hierbij aan punaises, scherpe voorwerpen of plastic zakken. Bewaar geneesmiddelen en gevaarlijke vloeistoffen op een veilige plek. Verwijder blootliggende snoeren.

Zorg er daarnaast voor dat je het nummer van de dierenarts altijd bij de hand hebt zodat je deze snel kunt bereiken.

Het beste voer voor je puppy

Je puppy op de juiste manier voeden

Om je puppy de beste start te geven is het belangrijk om je goed in te lezen over het voer dat je hem wilt gaan geven.

Geef de eerste paar dagen het voer dat je pup gewend is vanuit de fokker. Er verandert al heel veel als hij naar een onbekende omgeving verhuisd. Aangezien de maag van nieuw voer van slag kan raken is het verstandig het voer even hetzelfde te houden. Na een paar dagen kan je overschakelen op het voer van jouw keus. Wij raden aan om het oude voer te mengen met het voer waar je op over wilt schakelen. Verhoog het aandeel van het nieuwe voer geleidelijk aan. De hoeveelheid die je puppy moet eten is afhankelijk van zijn leeftijd, de grootte van het ras op volwassen leeftijd en hoe actief je pup is. Op de verpakking van het voer staat vaak een richtlijn, maar houd zeker ook zelf het gewicht van je pup in de gaten. Hoe vaak? Geef je pup in het begin vier keer per dag eten, aangezien ze in verhouding veel moeten eten en ze beter kleinere porties kunnen eten. Vanaf ongeveer drie maanden kan je je pup drie keer per dag eten geven en vanaf zes maanden twee keer per dag. Puppyvoer bestaat er in vele soorten. Het belangrijkste onderscheid zit hem in droogvoer (brokken) of natvoer. De meeste pups eten hoofdzakelijk brokken, maar sommige hondenbaasjes geven ook natvoeding. Dit heet mixed feeding. Bekijk de voordelen hiervan bij de veelgestelde vragen onder aan de pagina. Wat wel belangrijk is, is dat je je puppy speciaal puppyvoer geeft. Dit voer is speciaal afgestemd op de behoeften van puppy’s en helpt ze uit te groeien tot een gezonde, volwassen hond. Puppyvoeding bevat onder andere veel eiwitten, calcium en fosfor en is heel energierijk. De overgang naar volwassen hondenvoeding maak je wanneer je hond fysiek volwassen genoeg is. Dit is meestal wanneer hij ongeveer 52 weken oud is. Let wel, dit is afhankelijk van de grootte van je hond.

Veelgestelde vragen

Is het noodzakelijk om mijn puppy speciaal puppyvoer te geven

Mijn puppy eet niet goed – wat kan er aan de hand zijn?

Wat mag ik mijn puppy niet voeren?

Wat zijn de voordelen van het geven van zowel droog- als natvoeding?

Hoeveel beweging heeft mijn pup nodig?

Wanneer is een hond volwassen?

Welke snacks mag ik aan mijn pup geven?