Loading...

Een nieuwe kitten in huis!

Bereid je goed voor op haar komst

Het beste voor je kitten

Waar moet je allemaal op letten voordat je een kitten in huis haalt?

Krijg jij binnenkort een nieuwe kitten in huis? Dat is leuk én spannend! Om je nieuwe maatje te laten wennen aan haar nieuwe omgeving, is het handig om een aantal zaken op orde te hebben vóórdat je haar ophaalt. Dit helpt je kitten zich sneller thuis te laten voelen.

Welke spullen heb je nodig voor je kitten?

Denk voordat je een kitten aanschaft goed na over de spullen die je in huis moet halen om je kitten de beste start te geven. Denk hierbij zeker aan basisbenodigdheden zoals geschikt voer en een kattenbak.

Voeding

Zorg ervoor dat je je kitten speciaal kittenvoer geeft. Dit voer is speciaal afgestemd op de behoeften van kittens en ondersteunt de groei. Vaak is het verrijkt met bijvoorbeeld calcium om de groei van de botten te stimuleren en zijn de brokjes kleiner van formaat, zodat je kitten de brokjes eenvoudig kan bijten met haar kleine tandjes.

Voer- en drinkbak

Merk je dat jouw kitten een lastige drinker is? Dan zou je een drinkfontein kunnen overwegen. De meeste katten vinden dit fijner drinken.

Speeltjes

Kittens zijn enorm speels en kunnen wel wat uitdaging gebruiken. Zorg voor afwisseling in het speelgoed en geef je kitten voldoende mogelijkheden waar ze haar nagels kan krabben, zoals een mooie krabpaal. Je kitten zal ook blij worden van voldoende verstop- en hoogteplekjes. Katten voelen zich daar namelijk veilig.

Kattenbakkorrels

Dit is er in vele soorten. Denk ook aan de dikte van de korrel. Fijne korrels nemen vaak meer vocht op en zijn zuiniger in gebruik. Een grove korrel blijft daarentegen minder vaak aan de vacht van een kat hangen. Tot slot zijn er ook steeds meer biologische en afbreekbare opties voor kattenbakvulling. Een goede keuze als je voor een duurzaam alternatief wilt kiezen.

Kattenbak

Katten vinden een ruime en goed toegankelijke kattenbak het fijnst. Plaats hem niet in de buurt van haar eten en drinken.

Bekijk het volledig kitten assortiment Voedingsadvies voor je kitten >

Het beste voer voor je kitten

Om je kitten de beste start te geven is het belangrijk dat je je kitten speciaal kittenvoer geeft. Dit voer is speciaal afgestemd op de behoeften van kittens en helpt haar uit te groeien tot een gezonde, volwassen kat. Kittenvoer is er in vele soorten. Wil je je kitten enkel brokjes geven, of wil je het aanvulen met natvoer? Bekijk de vele mogelijkheden.

De fijnste kattenbakvulling voor je kitten

Om het je kitten zo comfortabel mogelijk te maken om de kattenbak te gebruiken, is het goed om de verschillende soorten kattenbakvulling te vergelijken. Kies je voor klontvormende kattenbakkorrels, fijne-of grove korrels of voor een natuurlijke variant?

Voedingsadvies: het beste voer voor je kitten

Om je kitten de beste start te geven is het belangrijk dat je haar speciaal kittenvoer geeft. Dit voer is speciaal afgestemd op de behoeften van kittens en helpt haar uit te groeien tot een gezonde, volwassen kat. We geven je advies waarmee je rekening kunt houden bij het samenstellen van het perfecte menu voor je kitten.

Het maagje van je kitten is niet groter dan de nagel van je duim, waardoor ze niet veel in één keer kan eten. Geef haar daarom in het begin tot zes keer per dag op regelmatige tijden kleine porties. Speciale kittenvoeding is kleiner van formaat, en dat is belangrijk want de tandjes van je kitten zijn ook nog klein. Mix natvoer- en droogvoer om je kitten complete en gebalanceerde voeding aan te bieden. De lichtschurende werking van brokjes helpt haar gebit gezond te houden en het natvoer bevat veel vocht wat haar vochtgehalte op peil houdt. Droogvoer kan de hele dag blijven staan, zodat je kitten op eigen tempo kan eten, natvoeding wordt meestal gegeven met het ontbijt en later in de middag. Hoe verleidelijk het ook is, geef je kitten geen kliekjes. Haar maag kan ons eten niet goed verteren. Vooral kruiden kunnen haar maagje snel van streek maken. Geef je kitten in de eerste 12 maanden nog geen kattensnacks. Wil je haar toch wat lekkers geven? Je kunt haar wel verwennen met speciale kattenmelk. Speciale kattenmelk bevat veel minder lactose dan gewone koemelk, wat problemen met de spijsvertering helpt te voorkomen. Geef je kleintje speciale kitten voeding totdat ze 12 maanden oud is. Stap daarna over op voeding geschikt voor volwassen katten (1+ jaar).
Extra tips:
Geef je kleintje speciale kitten voeding totdat ze 12 maanden oud is. Stap daarna over op voeding geschikt voor volwassen katten (1+ jaar). Geef haar een eigen eet- en drinkbakje en maak deze na elke maaltijd schoon, een kat houdt niet van een vies bordje. Probeer je kitten zoveel mogelijk op vaste tijden eten te geven.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat mijn kitten gewend is in huis?

Is het noodzakelijk om mijn kitten speciaal kittenvoer te geven?

Wat mag ik mijn kitten niet voeren?

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Wat betekent de lichaamstaal van mijn kitten?

Wat betekenen de verschillende geluiden die mijn kitten maakt?