< Terug naar het overzicht

Energie besparen
In onze winkels, distributiecentra en onderweg

Energiezuinige gebouwen

We willen zo min mogelijk energie verbruiken in onze gebouwen. Daarom nemen we in nieuwe en bestaande winkels energiebesparende maatregelen, zoals ledverlichting, warmtepompen en betere isolatie. Verder gebruiken we steeds meer groene energie. In 2019 bestond 20% van ons totale energieverbruik uit duurzame energie, zoals Europese windenergie of zelfopgewekte energie. En wist je dat er maar liefst 14.000 zonnepanelen op onze distributiecentra, winkels en kantoren liggen? Samen vormen ze één van de grootste zonne-energieprojecten van Nederland.

Energiezuinige distributiecentra

Met ons nieuwe geautomatiseerde nationale distributiecentrum in Nieuwegein (NDC) willen we het goede voorbeeld geven. Het gebouw is volledig volgens de hoogste BREEAM-eisen (een methode om de duurzaamheid van gebouwen te meten) ontwikkeld. We ontvingen zelfs het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat voor duurzaamheid en het NDC is het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld. Iets om trots op te zijn! Zo spoelen we de toiletten door met regenwater en maken we gebruik van warmtepompen om het gebouw energiezuinig te verwarmen en koelen. In augustus 2020 is het NDC gestart met het beleveren van de eerste 100 Jumbo-winkels. Eind 2020 zijn dit ruim 670 winkels. Meer weten?

Energiezuinig transport

Jumbo is veel onderweg. Of we nu onze winkels bevoorraden of boodschappen bezorgen: we vragen ons voortdurend af hoe we onderweg zo min mogelijk energie kunnen verbruiken. Bijvoorbeeld door onze vrachtwagens efficiënter te beladen en onze routes slimmer in te plannen. Ook ons wagenpark wordt steeds duurzamer. Zo zie je steeds meer hybride Jumbo-vrachtwagens en volledig elektrische Jumbo-vrachtwagens op de weg. En de kans is groot dat je boodschappen bezorgd worden door een volledig elektrische bezorgauto. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot!