Minder verspillen, lekker eten

Wist je dat ongeveer een derde van ons voedsel in de prullenbak belandt? Van de boer tot bij de klant thuis. Eten waar niets mis mee is. Dat kan anders natuurlijk. We gaan al jaren de strijd aan met voedselverspilling en willen jou inspireren thuis hetzelfde te doen. Ontdek hoe we samen een groot verschil kunnen maken.

Snel naar

Dit kun je zelf doen tegen voedselverspilling Groente of fruit over? Blenderen maar! Dit doet Jumbo tegen voedselverspilling

5x tips tegen voedselverspilling

Ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar verdwijnt in de afvalbak. Dat is best even schrikken, hè? Met een paar aanpassingen kun je veel minder voedsel verspillen. Doe je mee?

Let goed op de houdbaarheidsdatum
Let goed op het verschil tussen de THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Bij de THT kán de kwaliteit verminderen na de vermelde datum. Vertrouw op je zintuigen: kijk, proef en ruik of het nog lekker is.
Doe slim boodschappen
Maak eerst een weekmenu, check vervolgens je voorraad en stel dan een boodschappenlijstje samen. Zo weet je precies wat je nog nodig hebt en zorg je dat je minder overhoudt.
Houd wekelijks een restjesdag
Toch nog ingrediënten over? Maak er wat lekkers van tijdens een wekelijkse kliekjesdag. Bekijk wat je in de koelkast hebt liggen en maak daar een lekker gerecht mee.
Koop en kook de juiste porties
Koop porties die passen bij jouw huishouden. We hebben bijvoorbeeld kleinverpakkingen voor één persoon. En kook de juiste hoeveelheden. Meet af wat je nodig hebt en bewaar de rest.
Bewaar je producten op de juiste manier
Meer besparen door beter te bewaren! De Bewaarwijzer App en de Ja-Nee Koelkaststicker van het Voedingscentrum helpen je op weg met handige tips en weetjes.
Vries je boodschappen in
Brood in de vriezer blijft minstens een maand goed. Ook vlees kun je tot wel 2 maanden bewaren, als je het zo snel mogelijk na aankoop invriest. Dan heb je meer tijd om ermee aan de slag te gaan.
Zet je koelkast op 4 graden
Wanneer je koelkast op 4 graden staat, blijft het eten in je koelkast zo lang mogelijk goed. Zit je koelkast na het boodschappen doen vol met producten? Zet ‘m dan even iets kouder.

Groente of fruit over? Blenderen maar!

Ondanks bovenstaande tips toch nog groente of fruit over? Gooi het in de blender en maak een lekkere soep of smoothie.

Bekijk alle soeprecepten Bekijk alle smoothierecepten

Dit doet Jumbo tegen voedselverspilling

We hebben onszelf als doel gesteld om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen. Werk aan de winkel dus! En dat doen we als volgt.

We werken nauw samen met onze telers voor extra verse producten en minder verspilling in de keten. Op basis van slimme data krijgen winkels optimaal besteladvies om derving te voorkomen. Nieuwe koelwanden op onze AGF-afdeling hebben positief effect op de kwaliteit en houdbaarheid van onze producten. In bijna al onze winkels vind je het ‘Samen minder verspillen’-schap. Daarin liggen versproducten met de houdbaarheidsdatum van vandaag voor 50 cent, 1 euro, 2,50 euro of 4 euro. Overgebleven producten doneren we aan Voedselbanken. We inspireren en informeren onze klanten om eten goed te bewaren en te koken met restjes. We zijn aangesloten bij Stichting Samen tegen Voedselverspilling en doen elk jaar mee aan de Verspillingsvrije Week.

Tips & weetjes over het tegengaan van verspilling

Wist je dat we de sinaasappelschillen uit onze sapmachines verwerken in nieuwe producten? Lees meer in onze blog. En in de andere blogs helpen we je aan handige én lekkere tips om zelf minder te verspillen.

Tips

Handig: sla groots in en bewaar je ingrediënten in de vriezer. Deze  etenswaren kun je uitstekend in de diepvries bewaren.

Food

Heb je brood over dat niet meer zo vers smaakt? We laten je zien hoe je oud brood kunt verwerken tot de lekkerste gerechten.

Weetje

Ontdek hoe Jumbo miljoenen sinaasappelschillen een tweede leven geeft door een nieuwe manier van inzameling. 

Tips

Het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. Daarom delen we 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren.

Alles over
milieu-impact

Milieu-impact verminderen Verpakking en afval terugdringen Energieverbruik en emissie verlagen Verspilling tegengaan

Alles over
gezondere keuzes

Gezonder eten en leven Gezonder huismerk Gezond eten Vegetarisch eten Vegan eten Gezonde kids

Alles over
onze keten

Duurzame keten Producten van Dichtbij Samenwerken met boeren en telers Producten van verder weg

Alles over
lokale betrokkenheid

Een goede buur Eén tegen eenzaamheid Actief in de wijk