< Terug naar het overzicht

Verspilling

De stappen van Jumbo

Wat doen wij?

Wij richten onze keten zo in dat voedsel zoveel mogelijk op de juiste plek terechtkomt en zo min mogelijk voedsel wordt weggegooid​. Dat doen we door derving  te voorkomen. En blijven er toch producten over, dan krijgen ze vaak alsnog een goede bestemming. 

Dit doen wij om verspilling tegen te gaan

Samenwerken met onze telers. Het begint al bij de afspraken die Jumbo met haar telers maakt over de hoeveelheden die ze moeten leveren. Door inzicht te geven in onze verkoopcijfers per product, kunnen onze telers hier hun productie op aanpassen. Dit zorgt ervoor dat ze niet teveel produceren en verkleint de kans op verspilling. Ook werken we samen met onze leveranciers aan efficiënte ketens om onze producten zo snel als mogelijk van het land naar het schap te krijgen. Lekker vers en langer houdbaar.   Een nauwkeurige bevoorrading van onze winkels. Elke Jumbo winkel krijgt besteladvies op basis van slimme data (verkoopgegevens, feestdagen, lokale evenementen, weersvoorspellingen). Dit helpt winkels om precies de goede hoeveelheid te bestellen die past bij de vraag van de klanten.   Bij Jumbo vinden wij het belangrijk dat onze collega’s betrokken zijn bij het tegengaan van voedselverspilling. Het voorkomen van derving is inmiddels een vast onderdeel van onze inwerkprogramma’s en de collega’s hebben concrete doelstellingen op het gebied van derving. Ook begeleiden we de winkels die relatief veel verspilling hebben om de processen te verbeteren.
Onze producten: lekker vers en kleinere porties. Inmiddels hebben we in zo’n 300 Jumbo winkels een nieuw type koelwanden op de AGF-afdeling geïntroduceerd. Dit komt de kwaliteit en houdbaarheid van de producten direct ten goede. Daarnaast vinden steeds vaker kleinere porties en kleinere groenten, zoals mini-bloemkool en mini-broccoli, hun weg naar het Jumbo schap. Gebleken is dat ook deze oplossingen bijdragen aan minder voedselverspilling.  Besparen én minder verspillen. In ruim 600 winkels bieden we producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag aan tegen een bedrag van € 0,50, € 1,00 of € 2,50. Je vindt deze producten in het speciale ‘Samen minder Verspillen’ schap. Hier vind je verse producten zoals vlees, vis, verse sappen en gekoeld fruit.

Blijven er toch producten over?

Daar weten wij wel raad mee!

We doneren overgebleven producten aan de Voedselbank. Op dit moment doneren  ruim 430 Jumbo winkels en meerdere distributiecentra hun overgebleven producten aan lokale  voedselbanken in Nederland. Totaal heeft Jumbo samen met haar leveranciers afgelopen jaar 1,5 miljoen producten gedoneerd. We geven producten een tweede leven. Soms blijven er toch nog producten over. We kijken dan graag hoe we hier weer nieuwe, fijne producten van kunnen maken of hoe we deze producten nog goed kunnen gebruiken.  In 2020 is Jumbo gestart met het concept ‘Brood van Brood’. Niet-verkocht brood halen we op in onze winkels, verkruimelen we, voegen we samen met water en een desemcultuur en.. zo  hebben we een nieuw ingrediënt: voordeeg! Geschikt om nieuw dagvers brood van te bakken. Verkrijgbaar bij Jumbo als Knip Wit en Knip Volkoren. En het andere brood dat we nog over hebben, wordt gebruikt als veevoer.  Van schil tot schoon. Nadat klanten in de winkel een fles versgeperst sinaasappelsap hebben getapt, worden de schillen apart verzameld. Van de etherische olie uit sinaasappelschillen worden Jumbo schoonmaakmiddelen gemaakt, zoals het ‘van Schil tot Schoon’ Afwasmiddel. Ook worden de schillen omgezet tot gekonfijte sinaasappelschil, die wordt gebruikt als ingrediënt voor de sinaasappel-chocolade muffins uit eigen bakkerij.  Overrijpe bananen? Onze Jumbo Foodmarkten maken er heerlijk bananenbrood van. Ook verwerken ze overbleven groenten in soepen en sauzen.  We hebben onze krachten gebundeld met de Verspillingsfabriek om overgebleven groenten te redden. Zo zit de ketchup van La Place die je bij Jumbo kunt kopen vol met kontjes van tomaten (deze komen van onze eigen resten én in het geval dat er teveel tomaten in omloop zijn, koopt de Verspillingsfabriek ook deze op). En moet er na dit alles toch nog iets worden weggegooid? Over de datum producten worden door onze afvalverwerker opgehaald en omgezet naar biogas. 

Voor meer informatie over Jumbo en voedselverspilling en andere actuele, duurzame onderwerpen kan je ook terecht op Jumbo rapportage