Duurzamere keuzes

Producten met zorg voor mens, dier en milieu

Bij Jumbo vind je steeds meer duurzamere producten in het schap. Producten die worden geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu. We zoeken altijd naar een goede balans. Zo vinden we het welzijn van de dieren belangrijk, net zoals de impact op het milieu van onze producten. We letten erop dat de eisen die we stellen haalbaar zijn voor de boer en betaalbaar voor de klant. En als producten van verder weg komen, kijken we nauwlettend naar de arbeidsomstandigheden.

Werken aan een duurzame keten

Samen met onze leveranciers, boeren en telers werken we aan een productaanbod met een zo laag mogelijke impact op het milieu. Met keurmerken en certificeringen zorgen we voor een verantwoord aanbod in onze winkels. Voor groenten en fruit geldt dat we zoveel mogelijk van Nederlandse bodem halen en als dit niet kan van verder weg.

Voor onze Nederlandse aardappelen, groente en fruit kiezen we bewust voor het keurmerk On the way to PlanetProof. Ook Jumbo zelf is gecertificeerd. Het topkeurmerk* helpt onze klanten om in de winkel een duurzamere keuze te maken. Het keurmerk bewijst (‘proof’) dat een product duurzamer geproduceerd is met extra aandacht voor natuur en klimaat.

Ook buitenlandse en exotische producten zijn veelal gecertificeerd. Onze doelstelling is dat in 2025 alle huismerkproducten in de categorieën cacao, koffie, thee, vis, palmolie en soja, AGF, hazelnoten en zuivel een duurzaamheidskeurmerk hebben. Ook breiden we het aandeel biologische huismerkproducten steeds verder uit.

Producten van Dichtbij

Veel van onze verse producten komen van Nederlandse bodem. We zijn trots op het Nederlandse product en de boeren en telers die ervoor zorgen dat er elke dag lekkere, duurzamere, verse producten van hoge kwaliteit in onze schappen liggen. De keuze voor Nederlands aanbod maken we makkelijker met het ‘van Dichtbij’ logo op productverpakkingen en in het schap.

Ontdek het volledige aanbod van Dichtbij Lees de verhalen van onze boeren en telers

Dierenwelzijn

We vinden het belangrijk dat de dierlijke producten in het schap bij Jumbo afkomstig zijn van dieren die een goed leven hebben of hebben gehad. Daarom investeren we in goede leefomstandigheden voor deze dieren. Zo hebben we ons als doel gesteld dat álle Jumbo huismerkproducten die afkomstig zijn van dieren, dus naast vlees ook eieren en zuivel, in 2025 voldoen aan een keurmerk of certificering ten aanzien van dierenwelzijn. Ook streven we ernaar zoveel mogelijk producten uit ons aanbod vers vlees, kip, dagverse zuivel en eieren uit Nederland te halen. In samenwerking met onze boeren leggen we de lat voor dierenwelzijn steeds hoger.

Zo is al het verse kippenvlees bij Jumbo voorzien van minimaal het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Verse kip met het 1 ster Beter Leven keurmerk is afkomstig van circa 120 Nederlandse pluimveehouders, met wie Jumbo een langdurige samenwerking is aangegaan.  In 2022 heeft Jumbo ook het 1 ster Beter Leven keurmerk uitgebreid naar een groter deel van haar huismerk zuivelassortiment. Hiervoor werkt Jumbo samen met een vaste groep van melkveehouders die de duurzamere en diervriendelijkere zuivel aan Jumbo levert.

Keurmerken

In sommige gevallen moeten onze producten toch van verder weg komen. We hebben ons verbonden aan verschillende erkende productkeurmerken, nationaal én internationaal, op uiteenlopende gebieden, zoals aandacht voor dierenwelzijn, zorg voor de natuur en het milieu en het nastreven van betere leef- en arbeidsomstandigheden. 

 

Fairtrade

Fairtrade staat voor een betere positie van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Het keurmerk garandeert dat boeren de Fairtrade-minimumprijs ontvangen en daarbovenop een ontwikkelingspremie. Zo kunnen ze leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst.

MSC

Het MSC-keurmerk op een visverpakking garandeert dat de vis op een duurzame manier is gevangen met een zo minimale impact op het overige zeeleven en met behoud van visbestanden.  Zo helpen we bij Jumbo mee om overbevissing tegen te gaan en werken we mee aan de gezondheid van het leven in de zee.

ASC

Vis, schaal- en schelpdieren met een ASC-keurmerk is op een verantwoorde manier gekweekt. De kwekers gebruiken minder antibiotica en duurzamer visvoer. Ook zijn er betere arbeidsomstandigheden voor medewerkers en wordt er rekening gehouden met de impact op de omgeving van de kwekerij.

Rainforest alliance

Dit keurmerk is speciaal voor producten uit regenwoudgebieden en richt zich op arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud. Je vindt het op producten zoals bananen, tropische vruchten, chocolade, koffie en thee. Voorop staat de bescherming van het regenwoud en het welzijn van de mensen die er werken.

Producten met een keurmerk

Van verantwoorde vis tot Fairtrade koffie: bij Jumbo vind je in bijna alle productgroepen gecertificeerde artikelen.

Alles over
milieu-impact

Milieu-impact verminderen Verpakking en afval terugdringen Energieverbruik en emissie verlagen Verspilling tegengaan

Alles over
gezondere keuzes

Gezonder eten en leven Gezonder huismerk Gezond eten Vegetarisch eten Vegan eten Gezonde kids

Alles over
onze keten

Duurzame keten Producten van Dichtbij Samenwerken met boeren en telers Producten van verder weg

Alles over
lokale betrokkenheid

Een goede buur Eén tegen eenzaamheid Actief in de wijk