< Terug naar het overzicht

Goede arbeidsomstandigheden

Ons mensenrechtenbeleid

Iedereen verdient een prettige en gezonde werk- en leefomgeving. Daarom zetten we ons in voor goede arbeids- en leefomstandigheden van mensen die werken in de voedselketen. Overal ter wereld, want vaak reiken onze ketens tot ver in het buitenland. In 2018 zijn we gestart met de ontwikkeling van een mensenrechtenbeleid. We willen een eerlijke partner zijn, ondersteuning bieden aan lokale gemeenschappen en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor iedereen. Stap voor stap werken we hier naar toe.

Zo doen we dat

De problemen op het gebied van mensenrechten zijn vaak complex en verschillen per keten. We doen ons best om deze problemen te voorkomen, te signaleren en aan te pakken. Daarom brengen we de verschillende (potentiele) risico’s in kaart middels een risicoanalyse. In onze aanpak richten we ons op de ketens met een hoog risico op schendingen van de mensenrechten. Die willen we zeker aanpakken! Bekijk hier onze risicoanalyse
De aanpak van potentiële risico’s begint met inzicht in de keten. We hebben al veel inzicht in onze voedselketens. Bijvoorbeeld via ons leverancierssysteem, keurmerkenbeleid en audits die we doen in risicovolle landen. We weten waar onze producten komen en welke risico’s er spelen. Bekijk hier onze wereldkaart met daarop de herkomst van onze huismerkproducten zoals rijst, thee, koffie, vis en vlees. Veel van de problemen op het gebied van mensenrechten zijn te ingewikkeld om alleen aan te pakken. Daarom hebben we het IMVO convenant Voedingsmiddelensector ondertekend. Samen met brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de Rijksoverheid gaan we aan de slag gaan om risico’s op mensenrechtenschendingen te beperken. We werken met diverse keurmerken om risico’s op het gebied van mens, dier en milieu aan te pakken. Daarbij gaat het om ketenkeurmerken zoals BSCI en Global GAP en werken we met consumentenkeurmerken zoals Fairtrade, RFA en de UTZ. Wist je dat alle onze koffie UTZ of Fairtrade gecertificeerd is? Dat geldt ook voor onze chocolade. Bovendien vind je Fairtrade op Jumbo huismerkproducten zoals thee, rijst, wijn en hagelslag. Lees meer over de keurmerken bij Jumbo. We onderzoeken innovatieve middelen waarmee we meer grip te krijgen op onze ketens. Zo deden we een pilot met blokchain voor onze tilapiaketen voor verbetering op het gebied van mens, dier en milieu.

Fairtrade producten bij Jumbo

Bekijk alle producten van Fairtrade Original