Loading...

Zuid-Indiase linzen-tomatensoep (rasam) van oma Kuppanna

Sri Kuppanna, 31

"Had iemand in onze familie griep of was je verkouden, dan bracht mijn oma deze rasam voor een extra boost. ‘Het werkt ontgiftend en is goed voor de bloedcirculatie!’, zei ze altijd. Vooral dankzij de zwarte peper, kurkuma, tamarinde en knoflook. Sinds drie jaar woon ik in Nederland. Afgelopen kerst kon ik niet naar mijn familie vanwege de coronamaatregelen. Dat heb ik wel gemist. Uitgebreid eten en met elkaar zijn is daar heel normaal, niet alleen met de feestdagen. De regio waar ik vandaan kom, is Kongu Nadu, Zuid-India. Bekend om de specerijen en ook het gebied waar eeuwen terug de specerijenhandel al plaatsvond."

Ontdek het recept van Sri

Puur eten 

"In Nederland is men vooral bekend met Noord-Indiase gerechten, zoals curry’s en naanbrood. Maar de regionale verschillen zijn enorm. Ik wil Nederlanders graag kennis laten maken met traditionele gerechten uit het Zuiden. Daarom ben ik met een aantal vrienden in Amsterdam restaurant Junior Kuppanna gestart (vernoemd naar mijn familie). De gerechten die we serveren zijn licht verteerbaar, kruidig, overwegend vegetarisch en worden gegeten met rijst. Het is heel puur eten, en de recepten komen van onze oma’s."

Goed gevoel

"Deze lichte soep op basis van tomaat wordt vaak gegeten aan het eind van de maaltijd, voor een goede spijsvertering. Hij is gemakkelijk te maken en houd je niet van tomaat, dan kun je daarvoor in de plaats ananas, citroen of mango gebruiken. Zeker weten dat je je er goed bij voelt!"

Meer familierecepten

Familierecepten met een verhaal

Bekijk recept Lees het verhaal >
Bekijk recept Lees het verhaal >
Bekijk recept Lees het verhaal >
Bekijk recept Lees het verhaal >