Loading...

Appelboom in je eigen tuin

Hoe? Dat leggen we je graag uit

Appelboom in de tuin

De geur van huisgemaakte appeltaart die zich door je hele woning verspreidt. Heerlijk! Met verse appels van je eigen appelboom smaakt de taart waarschijnlijk nog beter. Het klinkt misschien als een tijdrovende klus, het verzorgen van een appelboom. Maar in werkelijkheid valt dat heel erg mee. Kies je favoriete appelboom, plant deze op het juiste moment en pluk er de vruchten van. Hoe? Dat leggen we je graag uit.

Welke appelboom is het beste voor in de tuin?

Welke appelboom je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van wat je met de appels wil doen. Je maakt daarbij onderscheid tussen een handappel of moesappel. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van je tuin. Heb je ruimte voor een hoogstamboom (gemiddeld 1.80m) of wordt het een halfstam (1.40m) of laagstam (1.20m)? Andere belangrijke criteria bij het uitzoeken van een appelboom zijn:

Smaak van de appel: houd je van zure of zoete appels? Rijptijd: wanneer wil je de appels plukken? Bestuiving: staan er meerdere appelbomen in de buurt of ga je voor een zelfbestuiver?

Ontdek de verschillende soorten appels

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en rassen appels. Wereldwijd zijn er ruim 7.000 verschillende rassen bekend. Het is bijna onmogelijk om een uitgebreide lijst te geven van alle verschillende rassen en soorten appels. Daarom zetten we de meest bekende soorten met hun kenmerken voor je op een rij.

Ontdek onze verschillende appelsoorten

Wanneer en hoe plant je een appelboom?

Een appelboom kun je het beste planten in de herfst. De grond is dan nog warm, waardoor de wortels direct vastgroeien. De beste plaats voor een appelboom is een plek waar het zonnig is, hoewel appelbomen het ook goed doen op een plaats half in de schaduw. Het planten van een appelboom gaat in een paar eenvoudige stappen.

Graaf een gat in de grond en maak de grond rondom het gat een beetje los. De boom kan zich hierdoor makkelijk wortelen in de aarde. Strooi wat potgrond in het gat. Zorg ervoor dat de kluit van de boom goed nat is. Gebruik hiervoor een gieter of zet de boom eerst in een bak water. Maak de wortels van de boom wat losser. Wanneer de wortels in de vorm van de pot blijven staan, zal de boom niet goed groeien. Plaats de boom in het gat en plaats een boompaal bij half- en hoogstambomen. Een laagstam heeft geen boompaal nodig. Maak het gat dicht. Stamp de grond aan op zo’n manier dat de boom stevig staat, maar dat de wortels nog door de grond kunnen groeien.

Hoe verzorg je een appelboom?

Een appelboom heeft weinig verzorging nodig. Er zijn eigenlijk maar drie handelingen vereist voor het verzorgen van een appelboom: bemesten, oogsten en snoeien. Het bemesten gebeurt in maart. Vervolgens oogst je, afhankelijk van het type appelboom, in augustus, september of oktober. Het snoeien van de appelboom doe je in december.

5x heerlijke recepten met appel

Met de verse appels uit eigen tuin maak je de smeuïgste appelmoes of lekkerste appeltaart, waarmee je tegelijkertijd die heerlijke geur in huis creëert.

Waarmee moet je rekening houden bij het snoeien van een appelboom?

Een appelboom wordt gesnoeid om ervoor te zorgen dat deze meer vrucht draagt. Je snoeit een appelboom na het vallen van de bladeren. Het beste is om de boom te snoeien bij droog en zacht weer. Bij het snoeien van een appelboom houd je er rekening mee dat iedere tak zoveel mogelijk licht moet vangen. In vier stappen snoei je eenvoudig en effectief je appelboom.

Bind de takken zo vast, dat ze (bijna) horizontaal staan. Door de takken horizontaal te zetten, vangen ze meer zonlicht op. Bind de takken vast voorafgaand aan het snoeien met bijvoorbeeld een touw of elastiek. Laat het touw of elastiek zitten gedurende de winter. Snoei beschadigde takken en zijtakken weg die omhoog groeien. Hier zullen geen appels aan groeien en zijn dus niet nuttig. Zeer kleine zijtakjes bevatten veel knoppen en moeten blijven zitten. Daar zullen appels aan groeien. Snoei takken weg die zonlicht wegnemen van andere takken. Kort takken in als ze langer dan 1,5 meter worden. Dit wordt gezien als een goede lengte voor een gesteltak.

Meer recepten met appel

Heb je na het bereiden van de appelmoes en -taart nog appels over? Doe dan inspiratie op voor andere lekkernijen of gerechten met appels.

Meer over appels?

Je kunt ontzettend veel doen met appels. Maak eens appelbeignets of appelsalade. Ondek alles over appels.

Appels Appelsoorten Appel schillen Appelbeignets Appelboom Appelcake Appelciderazijn Appelflappen Appeljam Appelkoeken Appelkruimel Appelmoes Appelsalade Appeltaart