Appelcake

Zo maak je jouw lievelingsgebak

Appelcake: hoe maak je de lekkerste?

Niet alleen een zelfgemaakte appeltaart, maar ook een appelcake zorgt voor die heerlijke geur in huis. Voor het bezoek van vanavond, op verjaardagen of als leuke activiteit met de kinderen: er zijn genoeg redenen te bedenken om een appelcake te bakken. Belangrijk is om hiervoor de goede appel te selecteren. Daarnaast kun je ook variaties aanbrengen op traditionele recepten.

Welke appels gebruik je voor een appelcake?

Voor de meeste appelgerechten uit de oven, en zo ook voor appelcake,  is het belangrijk een stevige appel te kiezen. De appel moet niet te sappig zijn. Wanneer je een sappige appel gebruikt in een appelcake, zakt de cake in en wordt deze vochtig of klef. En dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor een stevige en zoetzure appel, zoals de JonagoldElstar of Goudreinet.

Hoe maak je een appelcake?

Na het proeven van een lekkere appelcake, wordt dit je lievelingsgebak. De zoete smaak is namelijk onvergetelijk. In deze video laten we zien hoe je een heerlijke appelcake uit eigen oven maakt. 

Bekijk de video

Variatietips appelcake

Er zijn veel verschillende recepten voor appelcakes in omloop. Naast deze verschillende recepten zijn er ook variatietips om telkens weer een andere appelcake op tafel te zetten. 

Appelcake met kokosmeel
Kokosmeel wordt veel gebruikt door mensen met diabetes, obesitas of andere welvaartziektes. Een appelcake kan ook worden gemaakt met kokosmeel. Vaak resulteert bakken met kokosmeel in een droge cake, maar in combinatie met appel is dat niet het geval.
Appelcake met Griekse yoghurt
Door Griekse yoghurt in het beslag te verwerken, zorg je ervoor dat de cake niet droog wordt. Dit is ook een tip voor mensen die lactose-intolerant zijn. Zij kunnen de Griekse yoghurt vervangen door een lactosevrije variant en daarmee een perfecte appelcake bakken.
Appelcake met havermout
Havermout wordt regelmatig verwerkt in appelcakes en andere gerechten. Havermout zit boordevol vezels. Je kunt de havermout door het beslag van de appelcake roeren. Er zijn veel recepten voor een appelcake met havermout te vinden.
Hoeveel calorieën heeft een appelcake?

Een plak cake is ongeveer 30 gram. Per plak bevat een appelcake 92 kcal en 386 kJ. Per 100 gram bevat een appelcake 308 kcal en 1285 kJ.

Meer over appels?

Je kunt ontzettend veel doen met appels. Maak eens appelbeignets of appelsalade. Ondek alles over appels.

Appels Appelsoorten Appel schillen Appelbeignets Appelboom Appelcake Appelciderazijn Appelflappen Appeljam Appelkoeken Appelkruimel Appelmoes Appelsalade Appeltaart