Loading...

Appelciderazijn

Appelciderazijn is op veel manieren te gebruiken

Appelciderazijn is azijn gemaakt van appelcider. Je kunt het gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld in heerlijke gerechten voor een familiediner. Maar je kunt appelciderazijn op nog veel meer manier gebruiken. Wat is nu eigenlijk appelcider(azijn) en waar is het goed voor?

Wat is appelcider?

Appelcider is een alcoholische drank op basis van appels en in principe zonder toevoeging van extra suiker. Appelcider is sterk verwant aan perenwijn, een soortgelijke drank op basis van vruchten. Appelcider bevat een alcoholpercentage, variërend van 4% tot 8%. Er zijn verschillende soorten en smaken cider, afhankelijk van de appels die zijn gebruikt en de wijze van produceren. Cider wordt meestal gemaakt met acht tot tien verschillende appels.

Hoe wordt appelcider gemaakt?

Wanneer de appels rijp zijn voor de cider, worden ze geplukt, gewassen en tot pulp vermalen. Met behulp van persmachines wordt het sap uit de pulp geperst. Het sap wordt in vaten gefermenteerd. Dit houdt in dat de suikers in het sap gaan gisten, waardoor deze worden omgezet in alcohol. Dit proces vindt plaats bij een temperatuur van 4-16°C. Het is daarbij belangrijk dat er geen zuurstof in het vat terecht komt. Nadat de suikers geheel of gedeeltelijk zijn omgezet in alcohol, wordt de appeldrank geklaard. Hierbij wordt de cider overgeheveld naar een ander vat, waarbij dode gistcellen en andere ongewenste deeltjes achterblijven. Dit proces zorgt voor de helderheid van de appelcider. De cider blijft minimaal 3 tot 6 maanden in het nieuwe vat rijpen.
Wat is appelciderazijn?

Appelciderazijn ontstaat wanneer de appelcider nogmaals wordt gefermenteerd. De azijn ontstaat wanneer de alcohol uit de appelcider fermenteert. Deze azijn wordt vervolgens ‘appelciderazijn’ of ‘appelazijn’ genoemd.

Waarvoor kun je appelazijn gebruiken?

Appelciderazijn wordt niet alleen gebruikt in de keuken. Je kunt het gebruiken als voedingsmiddel in bijvoorbeeld de dressing van een salade, maar ook voor dingen die misschien minder voor de hand liggen.

Appelciderazijn in en rondom het huis

Veel mensen hebben appelazijn in huis voor huishoudelijke klussen. Door het te vermengen met water, kun je ramen, spiegels en badkamer doen glanzen. Ook wanneer je last hebt van fruitvliegjes, heeft appelciderazijn een doeltreffende werking. Meng de appelazijn met twee druppels zeep in een potje om de zwerm fruitvliegjes aanzienlijk uit te dunnen.

Meer over appels?

Je kunt ontzettend veel doen met appels. Maak eens appelbeignets of appelsalade. Ondek alles over appels.

Appels Appelsoorten Appel schillen Appelbeignets Appelboom Appelcake Appelciderazijn Appelflappen Appeljam Appelkoeken Appelkruimel Appelmoes Appelsalade Appeltaart