Peer: alles over peren!

Smakelijk en sappig fruit

Bekijk alle recepten

Aan de slag met peer: gezond en weinig calorieën

Peer is een van de bekendste fruitsoorten in Nederland. Hartstikke gezond en ontzettend veelzijdig. Peren zijn er in alle soorten en maten: van slanke tot appelvormige peren. Ontdek hier de verschillende peren soorten en laat je inspireren om met dit heerlijke stuk fruit aan de slag te gaan. Je kunt peren koken, inmaken en stoven. En je kunt er de lekkerste toetjes mee maken. Er zitten maar weinig calorieën in peer, dus leef je uit!

5x peren koken als stoofpeer

Een klassieker onder de desserts, maar ook lekker als bijgerecht: stoofpeertjes. Ontdek hier onze favoriete recepten.

Meer stoofpeerrecepten

5x gebak met peren recept

Zei iemand daar taart? Wie op zoek gaat naar peren recepten, komt de lekkerste gebakjes tegen. We zetten er alvast een paar voor je op een rij.

Peren soorten: de bekendste op een rij

Bij Jumbo verkopen we peren in drie soorten, afhankelijk van het seizoen. Iedere peer leent zich voor net weer een ander gerecht.

Conference

Van alle peren soorten is dit de meest geteelde in Nederland. De Conference een slanke peer met een stevige schil en zoet en sappig vruchtvlees.

Doyenne du comice

Dit zijn friszoete, aromatische, appelvormige peren. Het vruchtvlees is in vergelijking met peren soorten als de Conference iets witter en nóg iets sappiger.

Gieser Wildeman

Deze stoofpeer is zo zoet dat suiker toevoegen niet nodig is. Stoofpeer maken? Hiervoor moet je de peren koken tot ze gaar zijn (circa 2 uur) en mooi rood van kleur zijn.

Hier komen onze stoofperen vandaan

Kijk je mee hoe de Gieser Wildeman van Jumbo geteeld wordt? Het zijn de lekkerste stoofperen.

Bekijk de video

5x toetjes met peer

Van een kaasplankje met gepocheerde peer, tot een toffee met gekaramelliseerde peer. Ontdek de lekkerste toetjes met peer bij Jumbo!

Meer perendesserts

Meer recepten met peer

Bekijk alle recepten met peer

Peer is gezond, omdat...

… het fruit rijk is aan vezels en verschillende vitamines en mineralen bevat. Die zijn samen goed voor tal van gezondheidsvoordelen.

… het bijdraagt aan een sterke weerstand. Dat komt met name door de antioxidanten, zoals vitamine C en koper. Zo ben je beter bestand tegen bijvoorbeeld griep of verkoudheid.

… peer gezond is voor je darmen. En een gezonde spijsvertering betekent meer energie voor leuke dingen!

… het een positieve bijdrage levert aan je cholesterol. Het eten van peren zorgt voor een daling van slecht LDL cholesterol.

… de combinatie van vezels, flavanolen en anthocyanen diabetes type 2 helpen verminderen. Beter bekend als suikerziekte.

… het eten ervan ook nog eens bijdraagt aan een gezonde zwangerschap, stralende huid en bescherming van onder andere de slokdarm en de maag.

… er weinig calorieën zitten in peer.

Peren stoven doe je zo

Peren stoven is heel eenvoudig, het kost alleen wat tijd. Schil de stoofperen rondom. Doe ze in een pan en giet 750 ml rode wijn erbij. Voor je de peren gaat koken, moeten ze helemaal onder staan. Vul zo nodig aan met water. Voeg een reepje citroenschil, kaneelstokje en wat suiker toe. Breng alles rustig aan de kook en draai het vuur laag. Hoe lang peren stoven? Ongeveer 2 uur. Controleer of ze zacht zijn en serveer ze als bijgerecht. Mmm, heerlijk!

Bekijk de video Bekijk de video >

Peren inmaken in 7 stappen

Peren inmaken kun je doen om het fruit langer te bewaren.

Schil 1 kg peren en snijd in parten. Verwijder de klokhuizen. Vul een weckpot met het fruit. Probeer alle ruimte in de pot te vullen. Voeg wat verse citroensap toe. Maak de suikersiroop door 700 g suiker en 1 l water samen te voegen in een pan. Wacht tot de suiker helemaal is opgelost en doe de siroop met een trechter in de weckpot. Maak de suikersiroop door 700 g suiker en 1 l water samen te voegen in een pan. Sluit de pot af met een deksel, zet in een grote pan en vul met water tot iets onder de rand van de pot. Breng het water bijna aan de kook voor ongeveer 30 minuten. Zet het daarna vuur uit en laat alles goed afkoelen.

Bestel de beste peren bij Jumbo

Veelgestelde vragen over peer

Hoe heet een appelvormige peer?

Wat is de voedingswaarde van peer?

Wat is een lekker perenrecept?

Peren inmaken, hoe doe je dat?

Hoe kun je peren het beste bewaren?

Gebakken peren, wat kun je daarmee?

Wat maken met peren?

Wat is een lekker toetje met peer?

Gepocheerde peer maken, hoe doe je dat?

Hoeveel weegt een peer?

Wanneer zijn peren rijp?

Welke peren heb je nodig voor stoofperen?

Meer fruitinspiratie?

Wil je variëren met andere fruitsoorten? Ontdek al ons zomerse fruit.

Meloen Perzik Nectarine Kersen Ananas