Asperges koken, bakken of wokken. Het kan allemaal. Zin om asperges te maken? Met de tips en recepten van Jumbo weet jij precies hoe je asperges kunt bereiden. Dat wordt optimaal genieten tijdens het aspergeseizoen. Mmm!
Asperges koken, bakken of wokken. Het kan allemaal. Zin om asperges te maken? Met de tips en recepten van Jumbo weet jij precies hoe je asperges kunt bereiden. Dat wordt optimaal genieten tijdens het aspergeseizoen. Mmm!
Met asperges kun je alle kanten op. Van aspergesoep tot flammkuchen en de klassieke asperges met ham en ei. Laat je verleiden door onze lekkere asperge gerechten.
Witte asperges zijn dan wel het populairst in Nederland, ook groene asperges zijn heerlijk om te eten. Probeer het zelf maar eens met onze recepten voor bijvoorbeeld groene aspergesoep, entrecote met groene asperges of een risotto.
Naast asperges met ham zijn wij ook fan van asperges met zalm. De boterzachte asperges smaken zalig in combinatie met de zilte en volle smaak van zalm. Zelf asperges maken met zalm? Bekijk dan deze recepten.
Asperges kopen? Bij ons vind je het hele jaar door groene asperges in de schappen en tijdens het seizoen kun je verse witte asperges kopen. Bekijk het aanbod en ontdek meteen of de asperges in de aanbieding zijn.
Je kunt asperges bereiden op tal van manieren. De klassieke manier is asperges koken. Laat de asperges eerst 20 min. in koud water staan, schil ze en zet de asperges met de kopjes omhoog in een ruime pan met koud water. Doe er een klontje boter en een snufje zout bij en laat 12 tot 15 min. koken. De asperges zijn gaar als ze een beetje buigen. Je kunt asperges ook bakken, wokken en grillen. Wist je dat je witte asperges zelfs kunt roosteren op de bbq? Ook lekker: asperges stomen of uit de oven.
Het Nederlandse aspergeseizoen loopt van begin april tot en met 24 juni. Het seizoen voor witte asperges is niet ieder jaar gelijk. Wanneer het seizoen precies begint, is onder andere afhankelijk van het weer. Meestal kun je asperges kopen vanaf de tweede donderdag in april. Maar tijdens een warm voorjaar kan dat al iets eerder gebeuren en bij een koud voorjaar juist later. De einddatum van het aspergeseizoen voor 2022 staat wel vast: dat is altijd 24 juni.
Verse witte asperges kun je, gewikkeld in een schone en vochtige theedoek, maximaal een week bewaren in de koelkast. Op diezelfde manier kun je ook geschilde asperges een dag bewaren. Wil je asperges langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. Schil de asperges, blancheer ze en dep ze goed droog. Ingevroren bewaar je asperges tot wel 12 maanden lang bij -18 °C. Wil je ze bereiden, dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Je kunt ze direct in een pan met kokend water doen.
Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. 1 asperge van 40 gram bevat 8 kcal, 1,2 g koolhydraten, waarvan 0,4 g suiker, 0,7 g vezels en 0,4 g eiwit. Er zitten geen vetten in asperges en ook geen zout. Asperges zijn daarentegen wel rijk aan vitaminen en mineralen: zoals vitamine B1, B2, B11 C, E en K. Dat maakt asperges zeer gezond. Tip voor gezonde asperges: houd de hoeveelheid saus beperkt tot 1 el en wees niet te enthousiast met zout. 1 snufje is het maximum.
Of je nu een voorgerecht met asperges op tafel zet of een hoofdgerecht. Je serveert asperge gerechten natuurlijk met een lekker glas wijn. Over het algemeen smaken groene asperges het beste in combinatie met een droge witte wijn. Zoals Grüner Veltliner, Verdicchio of Sauvignon Blanc. Witte asperges daarentegen gaan beter samen met zachte witte wijnen.
Denk aan Pinot Blanc, Pinot Grigio, Weisburgundler of Riesling. Van droog tot lichtzoet. Kies de wijn bij asperges die jou het lekkerst lijkt.
De kooktijd voor asperges varieert van 5 tot 8 minuten. Daarbij hebben asperges na 5 minuten nog vrij veel beet en zijn ze na 8 minuten zachtgekookt. Hoe lang je asperges precies moet koken, is ook afhankelijk van de dikte van de groente. Hoe dikker en groter, hoe langer je de asperges moet koken.
Houd voor een hoofdgerecht 500 gram witte asperges per persoon aan. Dat lijkt misschien veel, maar na het schillen houd je een stuk minder over. Serveer je witte asperges als voorgerecht, dan is 250 gram asperge per persoon genoeg. Voor groene asperges is de helft voldoende, dus 250 gram voor het hoofdgerecht en 125 g voor een voorgerecht. Deze hoef je namelijk niet te schillen.
Wil je asperges koken, laat de asperges dan eerst 20 min. in koud water staan. Hierna kun je ze schillen. Verwijder het droge stuk aan de onderkant en schil met een dunschiller van het kopje naar beneden. Zet de asperges met de kopjes omhoog in een ruime pan met koud water. Doe er een klontje boter en een snufje zout bij en laat 12 tot 15 min. koken. De asperges zijn gaar als ze een beetje buigen. Dit kun je controleren door een asperge op een schuimspaan te leggen.
Asperges klaarmaken kan op verschillende manieren. Zo kun je asperges koken. Maar je kunt ze ook bakken, wokken en grillen. Wist je dat je witte asperges zelfs kunt roosteren op de bbq? Ook lekker: asperges stomen of asperges uit de oven maken. Laat je voor de verschillende bereidingswijzen inspireren door de recepten op onze website. Zo weet je zeker dat je straks heerlijke asperges kunt eten.
Welke wijn je bij asperges schenkt, hangt onder andere af van de kleur asperges waar je mee kookt. Bij witte asperges smaken zachte witte wijnen het beste. Van droog tot lichtzoet. Denk aan Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Grigio, Weisburgundler of Riesling. Ga je voor groene asperges? Bij deze meer uitgesproken smaak past een droge witte wijn als Grüner Veltliner, Verdicchio of Sauvignon Blanc.
Wanneer je asperges in een vochtige theedoek wikkelt, kun je ze maximaal een week in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven asperges tot een jaar goed. Belangrijk is dat je ze dan wel eerst schilt en de onderkant van de steel verwijdert.
Buiten de koeling kun je asperges maximaal een dag bewaren. Doe dit dus alleen als je dezelfde dag nog van je asperges wilt genieten.
Witte asperges schillen en schoonmaken is een makkie! Snijd het droge stukje aan de onderkant van de asperges af. Leg de asperges 1 uur in koud water. Schil de witte asperges dan met een dunschiller of scherp aspergemes. Schil altijd van het kopje naar beneden en overlappend, zodat je nooit een stukje mist. Wikkel de asperges in een schone en vochtige theedoek en leg ze in de koelkast, tot je de asperges gaat klaarmaken.
Tip: groene asperges hoef je niet te schillen. Snijd hier alleen het onderste stukje van af.
De meest bekende aspergesaus is een romige Hollandaisesaus. Verhit 100 g roomboter langzaam in een steelpan. Schep het wit schuim van de gesmolten boter af en gebruik de rest. Zet een kom bovenop een pan met zacht kokend water. Doe 2 eidooiers in de kom met 1 el azijn. Klop ongeveer 3 min. met een garde tot het mengsel licht kleurt. Zet het vuur uit en voeg al kloppende, héél langzaam, de gesmolten boter toe. Zodat de saus niet schift. Breng op smaak met 2 el citroensap en peper en zout. En je hebt een heerlijke aspergesaus.
Asperges gaan ook heel goed samen met een botersaus. Zoals in dit recept voor kip met witte asperges, parmaham en botersaus. Smelt hiervoor 60 g boter en voeg daar 4 el kookvocht van de asperges aan toe. Roer er 10 g fijngesneden platte peterselie door en breng op smaak met peper en zout. Heb je vlees of vis gebakken bij de asperges? Maak je botersaus dan in dezelfde pan. Zo geef je de jus extra veel smaak. Dat wordt smullen!
Het aspergeseizoen is weer van start, wat betekent dat het witte goud weer van eigen bodem komt. Wist je dat alle asperges in het begin wit zijn, maar dat de groene zijn kleur krijgen door het licht? Walter Gubbels vertelt je er alles over.
Wil je variëren met andere soorten groente? We hebben nog veel meer recepten voor ieder moment van de dag.
13 maart 2020 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 20 april 2022