Loading...

Asperges

Als je een heerlijk bordje asperges of zachte aspergesoep gegeten hebt, dan weet je dat het voorjaar écht begonnen is. Wanneer het aspergeseizoen is? Van de tweede donderdag in april tot 24 juni kun je volop genieten van deze heerlijke groente. Asperges hebben een zachte, kenmerkende smaak en zitten ook nog eens bomvol vitamine B en E. Bij Jumbo koop je alles wat je nodig hebt voor heerlijke aspergegerechten en laat je ook verrassen door lekkere recepten met witte en groene asperges.

Combineer asperges met deze producten

Asperges koken

Asperges, ook wel bekend als het witte goud, zijn verrukkelijk! Maar hoe kook je nou asperges? Het is namelijk belangrijk om deze witte groente goed te koken, anders gaat dit ten koste van die heerlijke smaak. Zo kook je perfecte asperges:

Laat de asperges 20 minuten in koud water staan voordat je ze schilt. De asperges worden dan steviger, wat het schillen makkelijker maakt. Schil de asperges liggend met een dunschiller. Pak de asperge bij de kop en schil van de kop naar beneden in één geleidelijke beweging. Zorg dat de gehele schil eraf is. Snijd 3 centimeter van de onderkant af. Tip: bewaar deze stukjes om er later een smaakvolle soep van te maken. Heb je een aspergepan? Zet dan de asperges met de kopjes omhoog in het mandje, zet het mandje in de pan en vul deze met koud water. Zorg dat de kopjes van de asperges net niet onder water komen te staan. Als je geen aspergepan hebt, gebruik je een gewone ruime pan waar de asperges liggend in passen. Voeg een klontje boter en een snufje zout naar smaak toe. Laat de asperges 12 tot 15 minuten koken, afhankelijk van de dikte. Leg een asperge op een schuimspaan. Is de asperge gebogen? Dan is hij klaar om op te eten! Haal alle asperges er met de schuimspaan uit, zodat ze niet breken. Eet smakelijk!

Lekker bij de asperges

Benieuwd welke producten allemaal uitstekend passen bij asperges? Ontdek het hier:

Basisrecept voor aspergesoep

Van asperges kun je een heerlijke, romige soep maken, voor elk moment van de dag. Met dit basisrecept kun je nog alle kanten op. Duik de keuken in en kies als kroon op het werk je favoriete garnering, zoals gerookte zalmreepjesfijngesneden bieslook of sappige stukjes beenham.

Schil de asperges, snijd de onderste stukjes eraf en snijd de asperges in blokjes. Breng water met een snufje zout aan de kook en voeg de asperges toe. Giet af wanneer de asperges zacht zijn. Bewaar het kookvocht. Verhit 40 gram boter en 40 gram bloem. Voeg het kookvocht beetje bij beetje toe. Voeg bouillon en de asperges toe. Breng het geheel aan de kook voor 5 minuten. Voeg 200 ml slagroom toe en verwarm dit nog een minuutje mee zonder te koken. Voeg als laatste nog een klontje boter en peper en zout naar smaak toe. En voilà: een heerlijke aspergesoep!

Heerlijke recepten met asperges

Recepten voor aspergesoep

Recepten met witte asperges

Recepten met groene asperges

Tips bij het kopen van asperges

Er zijn verschillende trucjes om te checken of asperges vers zijn:

Bekijk de stengels: kies de asperges met een lichte glans. Controleer het vochtgehalte: druk je nagel tegen de stengel. Als er vocht vrij komt, is de asperge vers. Controleer de onderkant van de asperge: die mag niet uitgedroogd zijn. Wrijf 2 asperges langs elkaar: hoor je een piepend geluid, dan heb je de goede te pakken.

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan met verse asperges? Bij Jumbo vind je allerlei smaakvolle producten met of voor asperges.

Asperges schillen? Makkie!

Snijd het droge stukje aan de onderkant van de asperge af; Leg de asperges 1 uur in koud water; Schil de witte asperges met een dunschiller of scherp aspergemes; Schil van het kopje naar beneden en overlappend; Wikkel de asperges voor gebruik in een schone vochtige theedoek en leg ze in de koelkast.
Zo schil je asperges

Bestel je asperges bij Jumbo

Bekijk alle asperges

Ken jij Jumbo Foodcoach al?

De Jumbo Foodcoach app is ontwikkeld en omarmd door topsporters. Zij weten hoe belangrijk het is om je lichaam op de juiste momenten van exact de goede hoeveelheid brandstoffen en bouwstenen te voorzien. De app geeft je een professioneel en persoonlijk voedingsplan om beter te presteren. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers.

Download Jumbo Foodcoach

Wist je dit over asperges?

Het aspergeseizoen is niet ieder jaar gelijk. Het seizoen voor asperges loopt afhankelijk van de temperatuur in Nederland. De asperges zijn meestal verkrijgbaar vanaf eind april. De einddatum van het aspergeseizoen staat wel vast: dat is altijd 24 juni. De kop is de topper! Het kopje van de asperge zit boordevol vitaminen B. Bovendien vinden veel mensen dat het lekkerste stukje, omdat het zo zacht is. Groene asperges zijn iets gezonder dan witte. De groene asperges bevatten meer vitaminen omdat ze boven de grond groeien.
Bekijk de oorsprongvideo van Jumbo asperges