Knolselderij recepten & inspiratie

Eindeloos variëren met knolselderij

Bekijk alle recepten met knolselderij

Knolselderij: een kruidige knol boordevol vitaminen

Knolselderij is een kruidige groente, boordevol vitaminen, vezels en mineralen. Heerlijk in een krachtige soep, knapperige salade of winterse stamppot. Op zoek naar een lekker knolsederij recept en de beste tips om knolselderij te snijden? Jumbo vertelt je alles wat je wil weten.

Voor elke dag een lekker knolselderij recept

Van een heerlijke soep tot een smaakvolle stamppot. Met knolselderij kun je alle kanten op. Laat je inspireren en duik de keuken in met je favoriete knolselderij recept.

Ontdek meer knolselderij recepten

Mmm... stamppot met knolselderij!

Meer recepten voor knolselderijstamppot

Heb je nog niet het perfecte knolselderij recept gevonden? Hieronder delen we nog een paar heerljike variaties voor recepten met gestampte knolselderij. Perfect voor een winterse dag.

Creatief met kliekjes: knolselderij chips

Heb je minder knolselderij nodig dan gedacht? Gooi je restjes niet weg, maar maak er chips van. Schil de knolselderij en dep goed droog met keukenpapier. Vervolgens moet je de knolselderij snijden in lange linten. Doe dat met een kaasschaaf of mandoline. Bak de linten knolselderij in kleine porties in een pan met 6 dl hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een kruidenmengsel van zout, peper, tijm, rozemarijn, salie en knoflook. Mmm, dat is nog eens een lekker knolselderij recept!

Je kunt restjes knolselderij ook gebruiken in een soep, salade, of bij het maken van gezonde koekjes.

Hier komt de knolselderij van Jumbo vandaan

Benieuwd waar de knolselderij van je favoriete recept vandaan komt? Onze teler Ted Vaalburg uit Zuid-Schemer heeft wel 65.000 knolselderijplanten op zijn land staan. Van juli tot november haalt hij ze vers van het land, zodat jullie er de lekkerste gerechten van kunnen maken.

Neem een kijkje achter de schermen >

Knolselderij snijden is een makkie met deze tips

Knolselderij snijden is niet zo moeilijk als het lijkt. Snijd de wortels en het eventuele groen van de knol af met een groot en scherp mes. Halveer de knol en snijd de helften in schijven van 1 tot 1,5 cm dik. Leg de schijven plat op de snijplank, zodat je eenvoudig de schil eraf kunt snijden. Vervolgens kun je er blokjes van maken om de knolselderij te bereiden in de pan, oven of wok.

Wist je dat…

Knolselderij deels onder de grond groeit? Alleen de bladeren steken boven de grond uit. Dat zorgt voor een lichte aardse smaak. Verder is knolselderij vooral mild, kruidig en een tikkeltje zoet. Je knolselderij eerst altijd even moet schoonmaken? Dit doe je onder stromend water. Om er zeker van te zijn dat alle zandresten van de schil verwijderd zijn, kun je de knol nog even borstelen. Zo houd je je snijplank tijdens het snijden van de knolselderij schoon. Knolselderij wel 3 weken houdbaar blijft? Je hoeft de groente daarvoor niet eens in de koelkast te doen. Een koele, droge plaats zoals de kelder of een keukenkastje is al voldoende. Gesneden knolselderij kun je verpakt in vershoudfolie tot wel 1 week bewaren in de koelkast. Wil je het nóg langer bewaren? Dan kun je knolselderij blancheren en invriezen. Je ook de bladeren van knolselderij kunt eten? Dit deel van de knol is vrij krachtig en licht bitter van smaak en zeer geschikt om soepen en sauzen op smaak te brengen. Knolselderij boordevol vitaminen en mineralen zit? In deze groente vind je een flinke dosis vitamine K, vitamine C , vitamine B1, B3 B5 en B6. Maar ook fosfor, ijzer en koper zijn goed vertegenwoordigd. Knolselderij is dus hartstikke gezond. Knolselderij ook gebruikt kan worden als alternatief voor aardappel? Er zitten minder calorieën in, minder koolhydraten en minder zetmeel. Je kunt er net als aardappelen ook frietjes, chips en rösti van maken. Je kunt knolselderij bakken en koken

Knolselderij snacken? Maak er frietjes van!

Knolselderij frieten zijn comfortfood, maar dan hartstikke gezond. Kortom: het beste van twee werelden.
Dit heb je nodig:
  • 1 knolselderij
  • 3 el olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 4 el mayonaise
  • 2 takjes peterselie
  • 2 el kappertjes
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper
  • 1 bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 220 °C. Snijd de knolselderij met schil in plakken van 1 cm en daarna in repen van 1 cm dik. Schep de knolselderij op de bakplaat om met de olijfolie, tijm, zout en peper naar smaak. Verdeel de knolselderij frietjes gelijkmatig over de bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en krokant. Meng intussen de mayonaise met de peterselie, kappertjes en peper naar smaak. Serveer de knolselderij friet in kommetjes of op een mooie schaal met de saus erbij. Klaar? Dippen maar!
Zo maak je knolselderijfriet

Bestel je knolselderij makkelijk online

Knolselderij bereiden doe je natuurlijk het liefste met producten van hoge kwaliteit. Die bezorgen wij graag bij je thuis. Ga je voor een verse knolselderij, of voor een ovengroentemix?

Meer groente inspiratie

Wil je variëren met andere soorten groente? We hebben nog veel meer recepten voor ieder moment van de dag. 

Aardappel Andijvie Artisjok Asperges Aspergerecepten Asperges koken Aubergine Avocado Bloemkool Bloemkool bereiden Bloemkoolrijst Bloemkoolpizza Boerenkool Boerenkool bereiden Boerenkool koken Bonen
Broccoli Broccolirijst Courgette Courgette spaghetti Erwten Gemakkelijke groenten Kidneybonen Kikkererwten Komkommer Knolselderij Little gem Oesterzwam Paddenstoelen Paprika Pastinaak
Pastinaak bakken Pastinaak koken Pastinaak uit de oven Pepers Pompoen Prei Rode kool Rode kool bereiden Salade Sla Sperziebonen Spinazie Spitskool Spruitjes Spruitjes met spekjes
Sugar snaps Tomaat Ui Wintergroente Witlof Witlof koken Witlof roerbakken Witlofschotel Witte kool Wortel Zoete aardappel Zuurkool Zuurkoolschotel