Pepertjes

Heet, heter, heetst

Koken met pepertjes: lekker vlammen

Geef jij graag pit aan je gerechten? Met een fijngesneden pepertje maak je je eten heel eenvoudig pittiger. Vooral in de Aziatische keuken en de Mexicaanse keuken wordt er gretig gekookt met pepertjes. Ga voor een spicy sambal of kies voor de mildere sweet chili sauce. Wat je ook gaat maken: bij Jumbo vind je veel verschillende soorten pepertjes én de lekkerste recepten.

Smakelijke recepten met pepertjes

Soorten pepertjes

Pepertjes hebben hun pittigheid te danken aan het stofje capsaïcine en iedere soort heeft een andere mate van scherpte. Hoe pittig iets is, wordt aangegeven met de schaal van Scoville. Bij Jumbo vind je pepertjes in verschillende kleuren, maten en smaken.

Madame Jeanette

Deze gele peper uit Suriname is het pittigste pepertje uit ons assortiment, maar smaakt tegelijkertijd heel fruitig. Je kookt deze peper in z’n geheel mee en verwijdert ‘m daarna.

Rawitpeper

Een smal pepertje met behoorlijk wat pit in zich. De rawitpeper komt oorspronkelijk uit Thailand en is ideaal voor Aziatische gerechten. Je hebt groene en rode rawitpepers.

Cayennepeper

Cayennepeper kun je zowel vers als in poedervorm kopen. Cayennepoeder is het pittigst. Bij verse cayennepeper geldt: hoe kleiner het pepertje, des te pittiger de smaak.

Rode peper

De rode peper noemen we ook wel Spaanse peper. Deze rode krachtpatser is wereldwijd de bekendste peper. Hij wordt bijvoorbeeld veel gebruik in chili con carne en Thaise curry.

Gele peper

Deze soort is het gele broertje van de Spaanse rode peper. Qua smaak en sterkte is hij ook vergelijkbaar, dus ideaal voor vele oosterse gerechten.

Groene peper

Een groene peper is een onrijpe rode peper. Hij is minder pittig dan de rode peper die pas later geplukt wordt. Verder is de groene peper vrij bitter en knapperiger dan de rode.

Jalapeñopeper

De jalapeño is een middelgrote chilipeper die zowel rood als groen kan zijn. Hij is erg populair in Mexico en Amerika. Hij is niet heel pittig, dus toegankelijk voor vele gerechten.

Padronpeper

Deze kleine, geurige groene peper komt oorspronkelijk uit West-Spanje. Hoe heet dit pepertje is, is elke keer een verrassing. Ze zijn vrij mild, maar 1 op de 10 pepers is pittig.

Gedroogde chili

Gedroogde chilipepers zijn een geliefd ingrediënt voor Indiase gerechten en niet weg te denken in de Mexicaanse keuken. Verwerk ze in z’n geheel in stoof- of roerbakgerechten.

Bestel je pepertjes bij Jumbo

Hoe maak je rode peper schoon?

Ben je van plan de keuken in te duiken met rode peper? In deze instructievideo laten we zien hoe je deze pittige smaakmaker schoonmaakt en snijdt.

Handige weetjes & tips

  • De scherpte van pepertjes blijft gemakkelijk aan je handen hangen tijdens het snijden. Geen pretje als je daarna in je ogen wrijft. Voorkom dit door handschoentjes te gebruiken of je handen met olijfolie in te smeren voor het snijden. 

  • Veel mensen denken dat de pittigheid in de zaadjes zit. Maar in feite zit het in de zaadlijsten. Wil je je gerecht niet te pittig? Snijd de zaadlijsten er dan uit voor gebruik. 

  • Wist je dat je aan pittigheid kunt wennen als je vaak pittig eet? Maar wanneer je een paar weken niet pittig eet, moet je weer van voren af aan beginnen. 

  • Gebruik je een pepertje niet in één keer? Bewaar de afgesneden peper in de koelkast in een afsluitbaar potje met azijn.

  • Pepertjes invriezen is ook een optie als je wat overhoudt. Je kunt pepertjes in zijn geheel invriezen of bewaar ze fijngesneden in de diepvries.