Loading...

Pompoen bereiden

Bekijk alle recepten

Pompoen: wat te doen met deze veelzijdige groente?

Met een lekkere pompoen haal je een basisingrediënt voor vele smakelijke recepten in huis. Deze najaarsvrucht is het hoofdingrediënt van heel wat maaltijden en lekkernijen. We helpen je graag een handje in de keuken met uitleg en tips over het bereiden van pompoen.

Pompoen schillen

In deze instructievideo laten we zien hoe je gemakkelijk een pompoen kunt schillen. Is de pompoen erg hard? Plaats deze dan twee minuten in de magnetron of kook de pompoen kort in een pan met water. Dit maakt de schil zachter. Daarna kun je de vrucht in parten snijden zoals je dat ook bij een meloen zou doen. Verwijder de pompoenpitten en gebruik een klein mesje om de schil los te snijden. Bij een zacht exemplaar kun je een dunschiller gebruiken om de schil te verwijderen. 

De Hokkaido pompoen heeft een dunne en smakelijke schil en kan dus zo gegeten worden.

Recepten met pompoen

Bekijk alle recepten met pompoen

Pompoen uithollen

Om een pompoen uit te hollen, heb je een groot mes nodig. Daarnaast komen een pollepel, snijplank en een kleiner mes van pas. Ga je de pompoen als decoratiestuk voor Halloween gebruiken, dan is het handig om met het grote mes eerst een stukje van de bovenkant te snijden. Snijd de pompoen net onder de steel horizontaal door. Als het ‘dekseltje’ eraf is, kun je de pompoenpitten verwijderen met een pollepel. Hierna kun je met het kleinere mes aan de slag. Snijd bijvoorbeeld ogen in de vorm van sterretjes en een spookachtige mond uit.

Pompoen snijden

Met een groot scherp mes en wat kracht snijd je de pompoen makkelijk in stukken. Leg de pompoen wel op een stevige snijplank voordat je begint, want hij kan wat gaan wiebelen tijdens het snijden.

Het is niet bij elk gerecht nodig om de schil van de pompoen te verwijderen. Als je deze laat zitten, moet je ‘m nog wel even goed afspoelen en schoonmaken. Houd de pompoen onder de kraan en wrijf met je hand of een borsteltje nog eens stevig over de naden. Is de pompoen goed schoon? Dan is hij klaar om te stralen in het najaar bij het diner.

Koken met pompoen

Heb je je pompoen schoongemaakt en gesneden? Dan kan het echte koken beginnen. Afhankelijk van het gerecht dat je wil maken, kun je een pompoen roosteren, bakken, stoven of koken. Laat je inspireren door onze heerlijke recepten met pompoen en zet een lekker oranje feestje op tafel!