Loading...

Tomaat kweken

Snel, eenvoudig en super gezond

Bekijk alle recepten met tomaat

Zelf tomaten kweken

Zelf tomaten kweken: verser kan niet! Je hebt tomaten in verschillende kleuren en soorten, waarvan de ronde rode de bekendste zijn. Wanneer je op zoek gaat naar tomatenplanten heb je de keuze uit struiktomaten en striktomaten. De naam zegt het al. De ene plant groeit als een struik en de ander groeit in de hoogte (klimt!)

Tomaten zijn dankzij hun koningsrode kleur een vrolijke blikvanger in je tuin of op je balkon. En daarnaast zijn ze natuurlijk óók hartstikke lekker én gezond. Je maakt er de lekkerste gerechten mee. Laat deze zoetsappige lekkernij prachtig schitteren onder de zon! Gewoon. Bij jou thuis.

Wanneer tomaten zaaien

De makkelijkste en snelste manier om tomaten te kweken is door ze in maart/april voor te zaaien. Dit betekent dat je alvast zaadjes plant in een kleine pot of kweekbakje. Strooi het zaad dun in potgrond, circa 1cm diep. Geef je plantje voldoende water en dek vervolgens de pot of het kweekbakje af met doorzichtige folie en zet het op een warme en zonnige plek. Bijvoorbeeld op de vensterbank. De ideale temperatuur om je plantje(s) te laten groeien is zo’n 20 graden Celsius.

Ga voor ultiem gemak en koop kant-en-klare tomatenplantjes bij een tuincentrum. Ben je nog aan het verkennen of tuinieren iets voor jou is? Begin dan met microtomaatjes. Deze hebben dankzij hun kleine formaat minder tijd en ruimte nodig om te groeien. Je kunt microtomaatjes zelfs begin juni nog zaaien!

Tomatenplant kweken: dit is de beste tijd

Over het algemeen kun je onderstaand schema aanhouden voor het kweken van tomaten.

Tomaten zaaien: van eind maart tot half mei Tomaten naar buiten: van half mei tot begin juni (let op: de echte kou moet voorbij zijn!) Tomaten plukken: afhankelijk van de rijping in augustus of september

Tomaten verpotten

Als de planten blaadjes krijgen zijn ze klaar om te worden verpot. Plant ze in een grote bloempot, bloembak of direct buiten in de grond. Ook een tomatengroeizak biedt uitkomst! Deze bevat alles wat je nodig hebt en vind je in het tuincentrum.

Het is belangrijk dat de planten een beschutte plek krijgen met voldoende zonlicht. Plaats eventueel een paraplu boven de planten om ze te beschermen tegen (harde) regen.

Houd tussen kleine struiktomaten circa 25cm over. Voor grotere tomatenplanten kun je het beste zo’n 50cm ruimte overhouden. Zo hebben ze straks alle ruimte om te groeien!

Microtomaatjes hebben genoeg plek in een pot met een doorsnede van circa 10cm.

Tomaten opbinden

Zodra de tomatenplant groter wordt, moet je deze leiden. Dit betekent dat je de plant vastbindt aan bijvoorbeeld speciale tomatenrekjes of stokken. Zo voorkom je dat de stelen knakken door slecht weer of als de tomaten te zwaar te worden.

Tomatenplanten verzorgen

Hallo zonnestralen! De belangrijkste ingrediënten voor een tomatenplant zijn zon en voldoende water. Zorg er daarom voor dat de planten een mooi plekje in de zon hebben en zijn geplant in waterdoorlatende grond.

Tomatenplant water geven

Tomatenplanten houden van water! Maar let op, je plantjes zijn kwetsbaar. Daarom kun je het beste water geven onderaan de plant. De wortels van de plant worden het sterkst als je de plant één keer per week veel water geeft. Beginnen je tomaten te verkleuren van groen naar rood? Geef de plant dan steeds minder water. Anders heb je de kans dat de tomaten barsten en dat zou zonde zijn!

Tomatenplant bemesten

Tomaten hebben veel voedingsstoffen nodig. Zorg er daarom voor dat de grond een goede mix bevat van potgrond en compost. Gebruik liever geen mest met veel stikstof, dit is niet goed voor de plantjes.

Tomatenplanten dieven

Voor een optimale groei is het belangrijk dat je de tomatenplant regelmatig snoeit. Het dieven van een tomatenplant betekent dat je de okselscheuten (de dieven) verwijdert. Dit zijn stengels die groeien in de oksels van de plant. Doe dit minstens wekelijks, anders kun je niet meer zien wat nu precies de okselscheuten zijn.

Een tomatenplant dieven? Zo doe je dat!
Neem de okselscheut tussen je duim en wijsvinger en buig het takje zo ver dat hij scheurt. Gebruik geen mes, hierdoor kunnen er ziektes worden overgebracht op de plant.

Wist je dat… Struiktomaten niet gediefd hoeven te worden? Alleen bij klimtomaten is dit nodig.

Tomaten plukken

Worden je tomaten al mooi rond en rood? Dan wordt het tijd om ze te oogsten. Maar wanneer moet je tomaten plukken?

De beste tijd om tomaten te plukken is zo’n tien weken na het zaaien. Dit valt bijna altijd in de maand augustus of september. Pluk de tomaten boven het kroontje. Zo blijven de tomaten het langste vers! Wordt het al eerder koud buiten dan verwacht? Dan kun je het beste de tomaten alvast plukken. De vensterbank is een prima plek om ze daarna verder te laten narijpen.

De lekkerste recepten met tomaten

Nadat je de tomaten hebt geoogst volgt natuurlijk het leukste gedeelte… Koken met tomaat! Je kunt ze ontvellen, pureren, drogen, bakken, grillen, roosteren… de mogelijkheden zijn eindeloos! Om je te voorzien van een flinke dosis inspiratie hebben we alvast een stel lekkere recepten op een rijtje gezet. Meer inspiratie nodig? We hebben nog veel meer recepten met tomaat!

Tomaten over? Maak verse tomatensaus

Ook lekker: tomatensaus! Gebruik 750 gram verse tomaten, ontveld en in blokjes gesneden. Vooral grote tomaten zijn hiervoor geschikt. Ontvellen doe je zo: verwijder het kroontje en snij daar de tomaat kruiselings in. Dompel de tomaat ongeveer 30 seconden onder in kokend water, tot het velletje loslaat. Leg de tomaat vervolgens 1 minuut in ijskoud water. Het strakke huidje van de tomaat krimpt in elkaar en dat is precies wat je wilt, want je kunt het vel er nu makkelijk af pellen.

Veel tomaten over? Vul dan meerdere bakjes met tomatensaus en vries het in. Lekker makkelijk voor een later moment!

Gazpacho: koude soep is net zo lekker!

Koude soep niet lekker? Ben je gek! Gazpacho is een heerlijke verfrissende soep uit de Spaanse keuken. En ja, die serveer je koud. Een heerlijke smaaksensatie voor als het warm weer is. Zet de tuintafel maar vast klaar!

Bekijk het recept

Alles weten over tomaat

Ontdek alles over tomaten. Van het koken met tomaten tot het kweken van tomaten.

Alles over tomaten Ketchup Koken met tomaten Recepten met tomaten Soorten tomaten Tomaat kweken