Loading...

Lof voor witlof

Het hele jaar vers verkrijgbaar

Bekijk alle recepten

Binnen 24 uur na de oogst op jouw bord, supervers dus!

Witlof groeit in twee fasen, aldus teler Koos Groot. “In mei en juni zaaien we witlofzaad uit over het land. Dit zaad groeit uit tot plantjes met wortels. En om die wortels gaat het, want die vormen de basis voor de witlof. We oogsten ze in het najaar en vervoeren ze naar ons bedrijf, waar we ze in de koelcel met een temperatuur net onder nul leggen. Van deze grote voorraad wortels kunnen we het hele jaar door witlof telen. We laten telkens een deel van de wortels ontdooien en zetten ze in speciale bakken waar regenwater doorheen stroomt. Heel belangrijk: dit doen we in het donker. Anders krijg je geen witlof maar groenlof, met heel harde, taaie bladeren.”

Vers, verster, verst

De witlofkroppen die uit de wortels groeien, zijn na een week of drie al groot genoeg om geoogst te worden. “We snijden de kroppen van de wortels en verwijderen de buitenste bladeren. De witlof is dan helemaal klaar voor gebruik”, vertelt Koos. “Binnen 24 uur na de oogst liggen ze in het schap bij Jumbo, supervers dus!” 

Zo maak je witlof klaar

Verwijder de buitenste bladeren en snijd het onderste stuk weg. Veel mensen verwijderen de kegelvormige ‘pit’. Maar de smaak hiervan is niet anders dan de rest van de witlof, dus dit is niet per se nodig. Snijd de witlof eventueel in stukjes.
Houd je niet zo van de bitterheid van witlof? Die neemt sterk af als je de witlof kookt of in de oven bereidt bijvoorbeeld in de heerlijke quiche hieronder. Ook rauw in een salade met zoet fruit smaakt de witlof ook net weer even anders.

Duurzaam: Planet Proof gecertificeerd

Jumbo’s vaste witloftelers leveren het hele jaar witlof van eigen bodem. De groente is ook nog eens PlanetProof gecertificeerd. Teler Aik Ruiter: “We telen zo duurzaam mogelijk. Zo kiezen we heel bewust voor witlofrassen die minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. En na de oogst krijgen de wortels nog een tweede leven als veevoer.” 

Lekker donker: Daar houdt witlof van

Beide heren zijn erg enthousiast over hun vak. “Witlof is een heel bijzonder product, door de twee verschillende fasen is de teelt niet te vergelijken met enige andere groente”, aldus Aik. Hij heeft nog een tip voor thuis. “Leg de witlof meteen na aankoop in de koelkast. Daar is het lekker donker, daar houdt deze groente van. Je kunt de witlof dan wel een week lang bewaren.” 

Lekker varieren met deze heerlijke witlofrecepten

Bekijk alle recepten met witlof

Bestel je witlof bij Jumbo

Ga je witlof bereiden? Koop je witlof en alles wat je daarbij nodig hebt bij Jumbo. Snel van witlof genieten? Kies dan een vers kant-en-klaar product. Ontdek de voordelen van online boodschappen doen.

Plaats een bestelling
Check, check, dubbelcheck

De witlof die je bij Jumbo koopt, is gegarandeerd vers. We checken onze groente en fruit namelijk meerdere keren per dag. Bij witlof letten we erop dat deze stevig en onbeschadigd is, dat hij een mooie witgele kleur heeft en dat het snijvlak niet donkerbruin verkleurd is.