Loading...

Witlof met ham en kaas

Snel en gemakkelijk op tafel

Witlof ham kaas: een gouden combinatie

Witlof is een fijne groente om snel en gemakkelijk een lekker gerecht op tafel te zetten. De meest bekende bereiding is witlof met ham en kaas. Een combinatie om van te smullen! Lees hieronder hoe je het het maakt en hoe je met witlof ham en kaas kunt variëren.

Hoe maak je witlof met ham en kaas?

Witlof met ham en kaas uit de oven is heerlijk, maar ook rechtstreeks uit de pan wordt het een lekker gerecht om van te smullen. We leggen stap voor stap uit hoe je witlof met ham en kaas in een pan maakt.

Voor 4 personen neem je 4 grote stronken witlof. Snijd een plakje van de onderkant af en gebruik een mesje om het bittere gedeelte uit de onderkant te snijden. Snijd niet teveel weg, dan vallen de struikjes uit elkaar tijdens het koken. Kook de witlof ongeveer 15 tot 20 minuten in een bodempje water met het deksel op de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe. Leg ondertussen 4 plakken jong belegen kaas op 4 plakken ham. Als de witlof klaar is, giet je het kookvocht af in een kom. Dit vocht kun je later voor de saus gebruiken. Rol de stronkjes witlof in de plakken ham en kaas. Zorg ervoor dat de kaas aan de binnenkant zit. Leg deze pakketjes vervolgens terug in de kookpan op een laag vuurtje. Er komt voldoende vocht uit de pakketjes om ervoor te zorgen dat de witlof niet aanbrandt. De witlof met ham en kaas is klaar als de kaas begint te smelten. Zet het vuur dan meteen uit.
Voor de saus

Smelt wat boter in een pannetje op laag vuur. Voeg 1 eetlepel bloem en een theelepel smaakverfijner toe en roer dit met een garde. Voeg kookvocht toe totdat er een dikke gladde saus ontstaat. Deze giet je over de pakketjes witlof. Smakelijk eten! 

Zo maak je witlofschotel met ham en kaas

Andere lekkere recepten met witlof

Witlof met ham en kaas is niet de enige manier om witlof te bereiden. Heb je bijvoorbeeld al eens een witlofsalade geprobeerd? Of ga voor een van onze andere lekkere recepten met witlof.

Bekijk alle recepten met witlof

Variaties met witlof ham kaas

Witlof ham en kaas met aardappelpuree

Maak een compleet gerecht van je witlof met ham en kaas door er zelfgemaakte aardappelpuree bij te serveren. Schil en kook 1 kilo kruimige aardappelen ongeveer 20 minuten. Giet af en voeg vervolgens 150 ml melk en 30 gram boter toe. Stamp alles tot een romige puree en voeg naar smaak peper en zout toe.

Witlof ham kaas met vlees

Witlof met ham en kaas is extra lekker met een stuk mals vlees erbij, bijvoorbeeld een schouderkarbonade. Braad deze aan beide kanten kort aan op hoog vuur. Draai het vuur daarna terug naar middelhoog en bak de karbonade dan nog ongeveer 15 tot 20 minuten.

Een ei smaakt er heerlijk bij

Wel eens een gepocheerd ei bij je witlof met ham en kaas geproefd? Een aanrader! Met de handige instructievideo van Jumbo wordt dit ‘een eitje’.

Bekijk de video

Meer inspiratie met witlof?

Ontdek alle recepten en variatetips met witlof.

Witlof Witlof uit de oven Witlof koken Witlof roerbakken Witlof recepten