Loading...

Zoete aardappel

Verrassend zoet, verrassend gezond

Bekijk alle recepten

Zoete aardappel

Zoete aardappelen kun je hetzelfde bereiden als gewone aardappelen. Je kunt ze koken, bakken, pureren, poffen, er frietjes van maken of verwerken in een stamppot. Maar wist je dat de zoete aardappel helemaal geen familie van de bekende pieper is? Op de verschillen gaan we hieronder dieper in. Ondanks de naam is het dus gewoon een groente. Redenen genoeg om vaker zoete aardappels op tafel te toveren.

Zoete aardappel recepten

De zoete aardappel is net zo veelzijdig als de gewone aardappel. Maar dankzij de zoete, licht kruidige smaak geeft het je gerechten een andere twist. Jumbo geeft je volop inspiratie om de lekkerste gerechten op tafel te toveren. Wist je dat je zelfs een soep kunt maken van zoete aardappel?

Favoriete recept: zoete aardappel frietjes uit de oven

Wie houdt er nou niet van frietjes? Gelukkig kun je van zoete aardappelen ook heerlijke frites maken. Omdat je ze in de oven maakt, zijn ze ook niet zo vet. Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 220 graden en snijd de zoete aardappelen (mét schil) in repen van ongeveer 1 cm dik. Hussel de friet met zonnebloemolie en een snufje zout. Verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat en laat in ongeveer 25 minuten gaar worden. Keer de frietjes tussentijds één of twee keer.

Tip: vanwege de zoete smaak is een kruidige tegenhanger erg lekker. Voeg bij stap 2 eens wat paprikapoeder en komijn toe aan je zoete aardappelpartjes.

Verrassende gerechten met zoete aardappel

Op zoek naar nóg meer inspiratie? Hierbij een aantal bereidingen van zoete aardappel waar je zelf misschien nog niet aan gedacht had. Stuk voor stuk verrassende smaaksensaties!

Wat zijn de verschillen tussen een gewone en zoete aardappel?

Naast de zoete smaak, die de naam natuurlijk al verraadt, zijn er nog meer verschillen tussen de gewone en de zoete aardappel. We zetten er een paar op een rij:

Om te beginnen is de zoete aardappel geen aardappel, maar een groente. De zoete aardappel bevat meer vitamine C en calcium dan de gewone aardappel en krijgt daarom vaak de stempel superfood. Maar de gewone aardappel bevat weer meer vitamine B6, magnesium en zink. De zoete aardappel groeit niet in Nederland, de gewone pieper wel. De zoete variant wordt onder andere in de Verenigde Staten, Senegal en Honduras verbouwd. De zoete aardappel is wat sneller gaar dan de gewone. Dus of je ze nu kookt, poft of bakt: ga voor een kortere bereidingstijd dan je gewend bent! Anders worden ze papperig.

Vegetarisch koken?

Bekijk deze video van Francescakookt.nl. Zij maakt een vegetarische kapsalon met zoete-aardappelfrietjes.

Bekijk de video

Bestel je zoete aardappels bij Jumbo

Wist je dat je zowel oranje, als witte zoete aardappelen hebt? Jumbo heeft ze allebei. En we hebben nog veel meer smakelijke producten met of van zoete aardappelen.

Hoe lang moet een zoete aardappel koken?

Zoete aardappels kook je op dezelfde manier als gewone aardappels: schillen, in stukken snijden en koken in water met een snufje zout. In 15 tot 25 minuten is de zoete aardappel gaar: controleer op tijd door er met een vork in te prikken. De zoete aardappel is net iets sneller gaar dan de gewone. Dus ook als je een zoete aardappelsoep maakt, gaat dat sneller.

Meer groente inspiratie?

Wil je variëren met andere soorten groente? We hebben nog veel meer recepten voor ieder moment van de dag.

Spruiten Rode kool Boerenkool Broccoli Witlof Zuurkool