Loading...

Zuurkoolschotel

Bekijk alle recepten

Zuurkoolschotel: puur genot uit eigen oven!

Je hebt zuurkool in verschillende vormen en maten, maar ook in diverse smaken. Je kunt er daarom ook eindeloos veel gerechten mee maken. Zuurkoolstamppot is een hele bekende. Heerlijk tijdens de winterse dagen. Ook zuurkoolsalade is erg lekker: minder bekend, maar ook zeker de moeite waard. Maar de echte topper is misschien toch wel de zuurkoolschotel. een heuse lekkernij, recht uit de oven en helemaal zelf gemaakt.

Zuurkoolschotel maken

Voor het maken van een zuurkoolschotel hoef je niet lang in de keuken te staan. Omdat de schotel uit de oven komt, is de wachttijd wel wat langer. Om de verse zuurkool klaar te maken voor de zuurkoolschotel, stoof je deze eerst in een hapjespan. Doe dit door 25 gram roomboter en 50 ml water in de hapjespan te doen. Voeg daar 500 gram verse zuurkool aan toe en laat het geheel 10 minuten afgedekt op het vuur staan. Vervolgens kun je met verschillende ingrediënten een zuurkoolschotel maken. Bijvoorbeeld door aardappelschijfjes over een ingevette ovenschaal te verdelen en hier de zuurkool aan toe te voegen. Gratineer met geraspte kaas en plaats de zuurkoolschotel 35 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Recepten voor zuurkoolschotel

Naast variatietips willen we je ook graag helpen met een compleet recept. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere zuurkoolschotel met zalm?

Variaties met zuurkoolschotel

Een zuurkoolschotel maak je met verschillende ingrediënten. Je kunt fruit toevoegen aan je zuurkoolschotel, maar vlees en aardappelen maken de schotel ook erg lekker. Doe inspiratie op met de variatietips van Jumbo.

Zuurkoolschotel met banaan

Maak een heerlijke zuurkoolschotel met banaan. Gebruik 1 kilo aardappelen om aardappelpuree te maken. Stoof 500 gram verse zuurkool in een hapjespan. Heb je zuurkool uit een pakje? Dan kun je deze direct gebruiken. Pel 2 bananen en snijd ze in plakjes. Maak vervolgens verschillende lagen met zuurkool, aardappelpuree en banaan. Zorg ervoor dat de bovenste laag aardappelpuree is. Voor een niet-vegetarische schotel voeg je nog wat lagen geruld gehakt toe. Omdat je gebruik maakt van aardappelpuree in plaats van schijfjes, gaat de schotel minder lang in de oven. Na 20-30 minuten in de oven op 200°C geniet je al van een heerlijke zuurkoolschotel met banaan.

Zuurkoolschotel met appel

Een wat bekendere combinatie met zuurkool is appel. Ook in een zuurkoolschotel smaakt appel heerlijk. Zorg ervoor dat je een stevige appel neemt die niet veel vocht verliest: hij moet natuurlijk nog de oven. Een zuurkoolschotel met appel maak je op dezelfde manier als met banaan. Schil de appel en snijd deze in schijfjes. Verdeel de zuurkool, aardappelpuree en appel in verschillende lagen in de ovenschotel en eindig weer met een laag aardappelpuree en plaats de schotel in de oven. Na een half uur in de oven kun je genieten van een eigengemaakte zuurkoolschotel met appel.

Zuurkoolschotel met gehakt en aardappelpuree

Een zuurkoolschotel kun je natuurlijk ook zonder fruit eten. Met gekruid gehakt en aardappelpuree maak je een makkelijke maar smakelijke schotel. Je kunt de ingrediënten in verschillende laagjes in een ovenschotel plaatsen, maar alles door elkaar husselen kan ook. Ook deze schotel gaat maximaal een half uur in de oven op 200°C. Even laten afkoelen en smullen maar!

Meer inspiratie met zuurkool?

Ontdek alle tips en bereidingswijzen met zuurkool.

Zuurkool Zuurkool koken Zuurkool bakken Zuurkoolschotel Zuurkoolstamppot Zuurkool recepten