Loading...

Eiwitrijk eten doe je zo!

Goed eten en sporten gaan hand in hand. Maar eet je die banaan nu voor of tijdens de wedstrijd? En wat eet je ná het sporten? Goede eetkeuzes helpen je om het sporten beter vol te houden en daarna sneller te herstellen.

Eerst zweten, dan eten

Natuurlijk is het logisch om te zorgen voor genoeg brandstof in je lichaam als je gaat sporten. Maar goed eten, is niet hetzelfde als veel eten. Als je vlak voor het sporten een grote maaltijd eet, is je lichaam tijdens het sporten vooral druk met het verteren van dat eten. En dat voel je ... Eet daarom twee tot drie uur voordat je gaat sporten een lichte maaltijd. Denk je je lichaam te slim af te zijn en eet je helemaal niets? Dat is ook niet verstandig. Als de energievoorraad in je spieren op is, merk je al snel dat je niet vooruit te branden bent.

Eet dit voor het sporten: een kleine maaltijd met veel koolhydraten, een beetje vet en eiwit. Kies bijvoorbeeld een volkoren boterham of knäckebröd met boter, notenpasta of kaas. Ook een pannenkoek of gedroogd fruit zijn goede keuzes.

Tijdens het sporten

Iedereen kent het beeld van een tennisser die tijdens een uitputtende en urenlange wedstrijd een banaan eet. De reden is simpel: een banaan zit vol koolhydraten en is daarom een effectieve, snelle energiebron voor je spieren. Maar moet dat per se een banaan zijn? Nope. Elke koolhydraatrijke snack doet de truc. Als je korter dan anderhalf uur sport, is een tussendoortje niet nodig want er is dan genoeg energie voorradig in je lichaam. Ben je wel langer dan anderhalf uur aan het gewichtheffen, wielrennen of hardlopen, eet dan tussendoor een koolhydraatrijke snack.

Goede bron van koolhydraten: krentenbol, ontbijtkoek, gedroogd fruit, mueslireep en banaan.

Na de training

Als je na het douchen neerploft op de bank heeft je lichaam eten nodig dat ervoor zorgt dat je spieren kunnen herstellen. Dat geldt vooral voor krachtsport of een conditioneel zware sport. Moeten dat die eiwit-shakes zijn die je in de sportschool ziet staan? Nee hoor, maar eiwitten zijn wel heel belangrijk voor spierherstel en -opbouw. Kies dus een gezonde maaltijd met bij voorkeur eiwitrijke producten.

Goede bron van eiwitten: kwark, skyr, melk, ei, kaas, kipfilet, tofu, zalm, noten of bonen.

Eiwitrijke recepten

Pannenkoekenmix met proteïne

Ideaal: pannenkoeken met extra proteïne! Met deze handige mix, bak je zelf lekkere pannenkoeken met extra eiwit. Beleg ze bijvoorbeeld met wat banaan om er een echte sportersmaaltijd van te maken. 

Bekijk dit product