Loading...

Kruidnoten of pepernoten?

Totaal verschillend, maar net zo lekker

Bekijk alle recepten

Het verschil tussen kruidnoten en pepernoten

De één noemt het kruidnoot, de ander een pepernoot. En hoewel de meesten hetzelfde bedoelen, zijn er grote verschillen tussen deze twee decemberlekkernijen. In de structuur, de vorm én de smaak. We leggen je graag uit wat het verschil is en hoe je zowel de kruidnoten als de pepernoten zelf op tafel tovert.

Kruidnoot

De kruidnoot is de ‘noot’ die we tijdens de Sinterklaasperiode met zijn allen het meeste eten. Deze lekkernij is gemaakt van tarwebloem en heeft zijn smaak te danken aan kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon. Samen worden dit ook wel de speculaaskruiden genoemd. De kruidnoot is knapperiger dan een pepernoot en heeft over het algemeen een ronde vorm. Qua smaak lijkt de kruidnoot op een speculaasje.

Pepernoten

Een pepernoot is dus gek genoeg níet de noot die Pieten meestal in het rond gooien. Dit snoepgoed is gemaakt van roggemeel en de structuur is te vergelijken met die van een taaitaai. De ingrediënten zijn ook totaal anders. Een pepernoot is namelijk gekruid met anijs en gezoet met honing. Tot slot verschilt de vorm. Pepernoten zijn vaak wat groter en hoekiger en zien er vrijwel nooit hetzelfde uit.

Zelf kruidnoten bakken

Pakjesavond is pas compleet met een grote voorraad kruidnoten op tafel. En wat is er nu leuker dan die zelf maken met de hele familie? Geurt het hele huis meteen naar de heerlijke speculaaskruiden.

Bekijk de video

Zelf pepernoten bakken

Ben jij een echte zoetekauw en snoep je liever van de zachte pepernoten? Bekijk dan deze how-to-video en leer hoe je ze zelf bereidt. Sinterklaasmuziekje op en hup, de keuken in!

Meer Sinterklaas recepten

Alles voor 't heerlijk avondje

Alles om een heerlijk avondje te vieren.

Sint assortiment Kruidnoten en pepernoten Kruidnoten en pepernoten recepten Toetjes van oranje Slagroomtoefjes Speculaas Speculaaskruiden Verschil tussen kruidnoten en pepernoten