Kruidnoten of pepernoten?

Totaal verschillend, maar net zo lekker

Bekijk alle recepten

Verschillen tussen kruidnoten en pepernoten

De één noemt het kruidnoot, de ander een pepernoot. En hoewel de meesten hetzelfde bedoelen, zijn er grote verschillen tussen deze twee decemberlekkernijen. In de structuur, de vorm én de smaak. We leggen je graag uit wat het verschil is tussen deze twee lekkernijen voor Sinterklaas en hoe je zowel de kruidnoten als de pepernoten zelf op tafel tovert.

Kruidnoten

De kruidnoot is de ‘noot’ die we tijdens de Sinterklaasperiode met zijn allen het meeste eten. Deze lekkernij is gemaakt van tarwebloem en heeft zijn smaak te danken aan kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon. Samen worden dit ook wel de speculaaskruiden genoemd. De kruidnoot is knapperiger dan een pepernoot en heeft over het algemeen een ronde vorm. Qua smaak lijkt de kruidnoot op een speculaasje.

Kruidnoten hebben de structuur van speculaas. Kruidnoten zijn knapperig. Kruidnoten zijn rond van vorm.
Meer over kruidnoten

Pepernoten

Een pepernoot is dus gek genoeg níet de noot die Pieten meestal in het rond gooien. Dit snoepgoed is gemaakt van roggemeel en de structuur is te vergelijken met die van een taaitaai. De ingrediënten zijn ook totaal anders. Een pepernoot is namelijk gekruid met anijs en gezoet met honing. Tot slot verschilt de vorm. Pepernoten zijn vaak wat groter en hoekiger en zien er vrijwel nooit hetzelfde uit.

Pepernoten hebben de structuur van taai-taai. Pepernoten zijn niet knapperig, maar wat taaier. Pepernoten zijn hoekig en zien er niet hetzelfde uit.
Meer over pepernoten

Zelf kruidnoten bakken

Pakjesavond is pas compleet met een grote voorraad kruidnoten op tafel. En wat is er nu leuker dan die zelf maken met de hele familie? Geurt het hele huis meteen naar de heerlijke speculaaskruiden.

Bekijk de video

Ontdek het assortiment kruidnoten en pepernoten

Bekijk alle kruidnoten

Veelgestelde vragen verschil pepernoten en kruidnoten

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Hoe zien pepernoten eruit?

Hoe zien kruidnoten eruit?

Meer recepten met pepernoten en kruidnoten

Alles voor Sinterklaas Pepernoten Speculaas Bakken Kruidnoten

Alles om een heerlijk avondje te vieren.

Alles voor Sinterklaas Pepernoten Kruidnoten Speculaas
Bakken Speculaas kruiden Verschil kruidnoten en pepernoten Taarten voor pakjesavond

18 oktober 2019 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 12 oktober 2022