Loading...

Culinair kerstmenu

Verras je gasten met je kookkunsten

Bekijk alle recepten

Maak een culinair kerstmenu

Ga als een échte chefkok aan de slag
Wil jij tijdens Kerst gaan uitpakken met culinaire gerechten? Laat je dan inspireren door deze pareltjes van recepten en de handige tips van de chef. Dek de tafel feestelijk, steek de kaarsjes maar aan en zoek de perfecte wijn bij ieder gerecht. Natuurlijk ga je voor meerdere gangen en ook de amuse mag niet ontbreken. Zo lijkt het bij jou thuis net een restaurant. Jumbo helpt jou graag om dit culinaire kerstmenu samen te stellen.

Gang 1 - Amuse

Een amuse is een klein hapje om je kerstdiner mee te beginnen. Hiermee schud je de smaakpapillen wakker, zodat iedereen nóg meer zin krijgt in de rest van het kerstdiner.

Gang 2 - Voorgerecht

Maak je voorgerecht met aandacht op. Met een klein beetje verse peterselie, een schijfje sinaasappel of wat vers gebrande nootjes steel je de show.

Gang 3 - Soep

Hoe meer gangen, hoe chiquer je kerstdiner. Sla dus vooral een gang met soep niet over. Zorg er voor dat je de porties aanpast aan het aantal gangen. Een klein kopje of glaasje staat extra feestelijk.

Gang 4 - Spoom

Een spoom is een bruisend drankje om de maaltijd te laten zakken en je smaak te neutraliseren. Perfect om te serveren vóór het hoofdgerecht.

Gang 5 - Hoofdgerecht

Een culinair hoofdgerecht serveer je op een verwarmd bord. Leg de borden ongeveer 10 minuten in de oven (80°C). Laat je inspireren door deze recepten.

Gang 6 - Dessert

Een zoet dessert mag niet ontbreken in jouw perfecte, culinaire menu. Tip: ruim de tafel netjes op en verwijder de kruimeltjes voordat je het dessert serveert.

Gang 7 - Feestelijke koffie als afsluiter

Sluit het culinaire kerstdiner af met een feestelijke koffie. Serveer er nog een goedgevulde bonbon, klein chocolaatje of andere lekkernij bij.

6 tips van de chef

1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan dus de werkzaamheden voor je kerstdiner. Zorg voor een goede ‘mis-en-place’, zoals dat heet. Neem de tijd voor al het voorbereidende werk wat je al kunt doen, zoals groente snijden, een sausje maken of het dessert bereiden.

2. Tussendoor opruimen

De keuken helemaal ontploft? Blijf tussen je kokkerelkunsten door continu opruimen. Zo houd jij alles onder controle. Handige tip: zet een bakje op het aanrecht waar je al het afval meteen in gooit. 

3. Varieer met wijn

Kies voor iedere gang een andere wijn. De smaken van bepaalde gerechten in combinatie met wijn kunnen voor een echte smaakexplosie zorgen. Laat je adviseren bij Jumbo of laat je helpen door de wijnwijzer.

4. Borden koelen en verwarmen

Verwarm je borden voor de warme gerechten in de oven op 80°C of koel de dessertbordjes of de champagneglazen in de koelkast of vriezer. Dat zorgt voor die échte restaurantbeleving. 

5. Versier je tafelwater

Dek je tafel feestelijk en laat je inspireren door onze decoratietips. Ook het tafelwater kan een functionele én decorerende rol hebben. Als je takjes munt, schijfjes komkommer of framboosjes in je water doet ziet dat er mooi uit. En het geeft extra smaak.

6. Laat je helpen door Jumbo

Wil je iets culinairs op tafel zetten, maar toch wat tijd besparen? Haal dan bij Jumbo een prachtige stuk vlees of vis, chique soep of feestelijke ijsstaart. Laat je inspireren!

De Wijnvinder van Jumbo

Weet je niet zo goed welke wijn je het beste kunt bestellen? Met de Wijnvinder van Jumbo kies je het beste wijntje uit voor jouw moment. Bij elke soort wijn staat namelijk beschreven wat voor smaak de wijn heeft en bij welke gerechten de wijn goed te drinken is.

Vind jouw wijn