Met varkenshaas maak je een feestelijk kerstdiner en je kunt dit stukje vlees op heel veel manieren serveren. We helpen je graag aan inspiratie voor verschillende bereidingen van varkenshaas.
Held van het kerstdiner
Bekijk alle receptenMet varkenshaas maak je een feestelijk kerstdiner en je kunt dit stukje vlees op heel veel manieren serveren. We helpen je graag aan inspiratie voor verschillende bereidingen van varkenshaas.
Varkenshaas is een populair ingrediënt voor het kerstdiner. Je kunt er alle kanten mee op. Wat dacht je van gevulde varkenshaas of varkenshaas met champignonsaus? Of bereid de varkenshaas in de oven, zodat je tijd overhoudt voor de andere gerechten.
Varkenshaas perfect bereiden? In deze kookvideo leggen we stap voor stap uit hoe je de perfecte gaarheid voor varkenshaas bereikt.
Een varkenshaasje is een super mals stukje vlees en het is niet moeilijk te bereiden. Haal het vlees een half uur voordat je het gaat braden uit de koelkast en dep het even met keukenpapier. Dan wordt je varkenshaas mooi bruin.
Je kunt de varkenshaas braden, maar ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 160-180⁰C en leg de varkenshaas in een schaal. Je kunt hem bijvoorbeeld kruiden met rozemarijn en tijm of omwikkelen met een plakje spek. Na 12 tot 20 minuten in de oven is hij mooi rose. Hou je van doorbakken varkenshaas? Laat hem dan zo’n 30 minuten in de oven.
Is de oven al vol met aardappelkroketjes of een groentegratin? Geen probleem, dan braad je de varkenshaas gewoon even in de pan. Maak er een lekkere champignonsaus of pepersaus bij en je hebt een sjiek hoofdgerecht.
Door te variëren met sauzen en kruiden maak je de varkenshaas iedere keer anders. Zo kun je een Italiaanse of Aziatische touch aan je diner geven. Hieronder vind je een aantal lekkere recepten om uit te proberen.
Snijd de varkenshaas open en smeer de pesto aan de binnenkant. Vervolgens omwikkel je de stukken vlees met serranoham. In de oven wordt de ham lekker krokant.
Een traditioneel diner maak je met een varkenshaas met champignonsaus. Serveer het vlees met krieltjes en sla. Zo zet je razendsnel een lekker en feestelijk diner op tafel!
Bak de varkenshaas eerst aan in de pan. Leg de stukken daarna in een ovenschaal en verdeel de zwarte olijventapenade en de plakken mozzarella erover. Bak het geheel nog 10 minuten af.
Varkenshaas op het menu met Kerst? Ga dan altijd voor een passend sausje om het af te maken. Ontdek de lekkerste sauzen voor varkenshaas.
Laat de varkenshaas buiten de koeling op temperatuur komen voordat je begint met bakken. Om het vlees zo gelijkmatig mogelijk te garen, kun je de dunne punt van de varkenshaas dubbelvouwen en vastbinden. Verwarm een klont bak- & braadboter of vloeibare bak & braad in een pan. Bak de varkenshaas circa 1 minuut rondom op hoog vuur. Bak het vlees vervolgens op laag vuur nog ongeveer een kwartier.
Varkenshaas is zeer geschikt om saté van te maken. Hiervoor marineer je blokjes varkenshaas in ketjap, olie, citroensap, knoflook, bruine suiker, gember, peper en zout.
Een marinade met mosterd smaakt ook heerlijk bij varkenshaas. Meng hiervoor olijfolie, mosterd, knoflook, rozemarijn, peper en zout met elkaar en giet dit over het vlees. Laat ongeveer 1 uur marineren.
Bij varkenshaas passen verschillende wijnen. Zo vormt het een lekkere combinatie met een fruitige rosé, maar past een vollere witte wijn zoals Viognier of Chardonnay er ook prima bij. In sommige gevallen kun je er ook een rode wijn, zoals Merlot, bij schenken. Welke wijn er het beste bij past, is afhankelijk van het gehele gerecht. Dus welke saus en bijgerechten je erbij serveert. Ontdek via de Wijnvinder welke wijn de beste keuze is of laat je adviseren in één van onze winkels.
Om er zeker van te zijn dat je varkenshaas de juiste gaarheid heeft bereikt, kun je de kerntemperatuur van je varkenshaas controleren. Een kerntemperatuur van 60 graden geeft aan dat je varkenshaas mooi rosé vanbinnen is. Het vlees is dan nog lekker mals.
Het bakken van een varkenshaas duurt ongeveer een kwartier. Je schroeit hem eerst in ongeveer een minuut dicht op hoog vuur. Daarna bak je de varkenshaas nog 12 tot 15 minuten rondom op laag vuur.
Varkenshaas met champignonroomsaus is natuurlijk een klassieke combinatie. Maar een varkenshaas smaakt ook heerlijk met pepersaus of een mosterdsausje.
Varkenshaas is het zachtste stuk vlees van een varken. Je vindt het in zijn rug naast het ribstuk, waar karbonades van worden gemaakt. De varkenshaas begint met een dikker stuk, de kop, dat schuin toelopend overgaat in een dunner stuk.
Bij een varkenshaasje passen verschillende groenten. Het wordt vaak gecombineerd met bonen, zoals sperziebonen, snijbonen of tuinbonen. Maar ook gestoomde wortels vormen een lekkere combinatie. Wil je een wat meer uitgesproken smaak, serveer je varkenshaas dan met een ratatouille waarin paprika de hoofdrol speelt.
Varkenshaas is het lekkerst als hij rosé is. Daarvoor bak je de varkenshaas zo’n 15 tot 20 minuten in de oven bij een temperatuur van 160 tot 180 graden. Dit is slechts een gemiddelde. De gaartijd is afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees, dus houd daar rekening mee.
Varkenshaas hoeft niet helemaal door en door gaar te zijn, want daar wordt het vlees taai van. Het advies is de varkenshaas rosé te bakken, oftewel lichtroze vanbinnen.