Loading...

Aspergesoep maken & recepten

Het witte goud op een lepel

Bekijk alle aspergesoep recepten

De beste tips en recepten om aspergesoep te maken

Wil jij aspergesoep maken? Voor velen is dit een van de lekkerste asperge recepten. Jumbo inspireert je graag met de allerlekkerste aspergesoep recepten. Of je nu een heldere aspergesoep wilt maken of toch liever een romige: hier vind je de beste variatietips. Wist je bijvoorbeeld al dat je aspergesoep kunt maken van de schillen? Zo voorkom je dat je delen van het ‘witte goud’ onnodig in de prullenbak gooit. Aan de slag!

Aspergesoep maken, doe je zo

Een romige aspergesoep maken? Zo ga je te werk:

Schil 500 g asperges en trek hier 1 liter bouillon van. Zeef de schillen uit het kookvocht en kook de asperges met wat roomboter en een beetje suiker in de pan. Schep de asperges eruit en leg ze apart. 
Maak een roux van roomboter en 60 gram bloem. Voeg daar beetje bij beetje de aspergebouillon aan toe. Doe er voor een romige aspergesoep wat slagroom of crème fraîche bij. Eventueel nog wat peper en zout. En de asperges in kleine stukjes om het af te maken. Ook lekker met ei, gesneden ham of Hollandse garnaaltjes.

5x heerlijke aspergesoep recepten

Van een heldere tot een romige aspergesoep of een gebonden aspergesoep met zalm. Maak een heerlijke aspergesoep met een van onze recepten.

Dit heb je nodig voor je favoriete aspergesoep recept

Bij Jumbo vind je alles wat je nodig hebt om je favoriete aspergesoep recept te maken. Geen aspergeseizoen? Gebruik dan groene asperges of witte asperges uit een potje.

Alles wat je moet weten als je aspergesoep gaat maken

Hoe maak ik verse aspergesoep?
Als je asperges op het menu hebt staan, bewaar dan de schillen. Want daar kun je een heerlijke verse aspergesoep van maken. We leggen het je stap voor stap uit in deze handige kookvideo.

Kun je aspergesoep maken met asperges uit een pot?
Dat kan zeker. Als je aspergesoep gaat maken met asperges uit een pot in plaats van verse asperges, gebruik je het vocht uit de pot gewoon als bouillon. Smelt roomboter in de pan, roer de bloem er doorheen en laat enkele minuutjes garen. Voeg beetje bij beetje water met aspergevocht toe en roer intussen goed met een garde. Schep het merendeel van de asperges erin, warm even goed op en pureer met de staafmixer. Voeg tot slot verse kruiden en de overgebleven stukjes asperge toe.
Kun je aspergesoep maken van schillen?
Absoluut, het is eigenlijk zelfs dé manier om aspergesoep te maken. Je trekt van de schillen en het onderste harde stukje van de asperge een krachtige bouillon. Verwijder eerst het onderste stuk van de asperge. Leg de asperges in koud water, zodat ze knapperig worden en het makkelijker wordt om ze te schillen. Gebruik een dunschiller en snijd daarmee van boven naar beneden en overlappend, zodat je geen stukjes mist. En houd het kopje heel. De schillen en ‘kontjes’ gebruik je om de bouillon van te trekken. De rest van de asperges houd je nog even apart. Bekijk ook de instructievideo voor asperges schillen.
Is aspergesoep lekker met zalm?
Het zoute van zalm combineert heel goed met het zachte van aspergesoep. Het is dan ook een combinatie die je veel terugziet in de keuken. Naast zalm, gaat aspergesoep ook heel goed samen met ingrediënten als beenham, makreel en bijvoorbeeld Hollandse garnalen. Om precies dezelfde reden.  
Kun je aspergesoep maken zonder bloem?
Ja zeker. Je kunt zelfs gebonden aspergesoep maken zonder bloem. Bekijk het recept voor een romige aspergesoep zonder bloem maar eens. 
Kun je aspergesoep maken zonder room?
Ja, zeker. Wanneer je liever aspergesoep zonder room eet, laat je de slagroom of crème fraîche in het recept gewoon achterwege. Met een roux als basis krijg je alsnog een heerlijk gebonden aspergesoep. Voor een romig effect zonder room kun je ook kiezen voor een flinke scheut halfvolle melk, zoals in dit recept voor heldere aspergesoep met bieslook.
Is aspergesoep gezond?
Asperges zelf zijn uiteraard gezond. Het is een groente die weinig calorieën bevat en veel vitaminen. Verse aspergesoep maken kan op verschillende manieren en het recept bepaalt hoe gezond je aspergesoep uiteindelijk is. Een romige aspergesoep bevat bijvoorbeeld meer vet en calorieën dan een heldere aspergesoep.
Hoe lang kun je aspergesoep bewaren?
Afgekoeld kunje de aspergesoep 2 dagen bewaren in de koelkast. Wil je aspergesoep invriezen? Dan kun je de aspergesoep 3 maanden bewaren.
Welke bouillon gebruik je bij aspergesoep?
Als je aspergesoep gaat maken, trek je in principe zelf de bouillon van de schillen. Maar bouillon van een tablet wordt ook regelmatig gebruikt bij aspergesoep recepten. Ga dan bij voorkeur voor kippenbouillon. 

Geen zin om zelf aspergesoep te maken?

Geen tijd of zin om zelf aspergesoep te maken? Maak het jezelf makkelijk en haal een van deze heerlijke aspergesoepen in onze winkel. Broodje erbij en je tovert in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel.

Meer asperge inspiratie?

Ontdek de veelzijdigheid van witte en groene asperges.

Asperges Asperges recepten Asperges koken Aspergessoep Asperges met ham en ei Asperges met zalm Groene asperges Groene asperges recepten Groene asperges grillen Groene asperges koken Groene asperges oven