Loading...

Ossenstaartsoep maken & recepten

Smaakvolle soep van ossenstaart

Ossenstaartsoep maken: heerlijk op een winterse dag

Ossenstaartsoep is een heerlijk winterse soep, vol van smaak. Zet de pan op tijd op het vuur, zodat de ossenstaart lekker kan trekken en het vlees goed mals wordt. Dan ruikt niet alleen je huis heerlijk naar de kruiden, maar kun je het vlees ook zo van het bot trekken en in de soep gebruiken. Wil je zelf ossenstaartsoep maken? Ontdek het lekkerste ossenstaartsoep recept en laat je inspireren!

Recept voor ossenstaartsoep met champignons en lente-ui

Dit heb je nodig:
 • 500 gram ossenstaart
 • 20 g boter
 • 1 l runderbouillon
 • 250 gr champignons
 • 4 wortelen
 • 2 uien
 • 3 grote lente-uitjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 6 takjes verse tijm
 • 2 gedroogde laurierblaadjes
 • 3 kruidnagels
 • 100 ml madeira
Zo maak je het:
Verhit in een soeppan de boter en bak de ossenstaart op middelhoog vuur in ongeveer 10 min. bruin. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze samen met de uien, wortelen en lente-uitjes in stukken. Halveer de tenen knoflook. Haal de ossenstaart uit de pan en bak vervolgens de groenten, samen met de takjes tijm, gedroogde laurierbladjes en kruidnagels in 10 min. op laag vuur. Door de ingrediënten te bakken in het bakvet van de ossenstaart, behoud je de krachtige vleessmaak. Doe de ossenstaart terug in de pan en voeg de runderbouillon en madeira toe naar smaak. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur vervolgens iets terug. Op laag vuur kun je de soep circa 4 uur laten trekken. Vergeet niet regelmatig het schuim en vet van de soep te scheppen. Haal de ossenstaart opnieuw uit de pan en pluk het rundvlees van de botten. Gooi de zachte stukjes terug in de soep voor een lekkere bite en gooi de rest weg. Warm de ossenstaartsoep een laatste keer op en serveer het eindresultaat in soepkommen. Garneer de soep eventueel nog met wat grof gesneden peterselie.

Wil je tijd besparen? Gebruik dan een ossenstaartsoepmix uit een zakje als basis. Dan hoeft de soep niet zo lang te trekken.

Ingrediënten voor ossenstaartsoep

Van de ossenstaart tot de runderbouillon en van de lente-ui tot de madeira die zorgt voor de onmiskenbare smaak van ossenstaartsoep. Alle ingrediënten om zelf ossenstaartsoep te maken, vind je natuurlijk bij Jumbo.

Kant-en-klare ossenstaartsoep

Geen tijd of zin om zelf ossenstaartsoep te maken? Maak het jezelf dan makkelijk en ga voor een kant-en-klare ossenstaartsoep uit een blik of zakje. Die hoef je alleen maar even op te warmen. Een mix als basis gebruiken, kan ook. Moet je zelf slechts de groenten toevoegen. Dat bespaart een hoop tijd!

Variëren met ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep met diverse groenten
Door steeds verschillende groenten in de soep te doen, kun je gemakkelijk variëren. Naast wortelen, lente-ui en gewone ui zijn ook prei, selderij en doperwten hartstikke lekker in ossenstaartsoep. Of wat dacht je van een mix fijne soepgroenten? Scheelt meteen wat snijwerk.
Ossenstaartsoep met soepballen
Geen tijd om de ossenstaart mee te koken? Vervang de stukjes rundvlees dan eens door soepballen. Die maak je gemakkelijk zelf. Of je koopt ze kant-en-klaar bij ons in de winkel. We hebben soepballen op de versafdeling, in het vriesvak en bij de blikconserven. Net wat je lekker vindt.
Ossenstaartsoep met croutons
Geef je zelfgemaakte ossenstaartsoep een bite met croutons. Haal ze in de winkel of maak ze zelf met wat oud brood en olijfolie in de oven. Strooi de croutons vlak voor het serveren in de kommen soep. Zo blijven ze lekker krokant. Ook lekker: soepstengels, bladerdeegstengels of knapperbolletjes.
Ossenstaartsoep met tomatenpuree
Wist je dat ossenstaartsoep ook heerlijk is met tomatenpuree? Fruit de inhoud van een klein blikje eerst even aan in de pan en giet er daarna de bouillon bij. Zo geef je de soep een mooie, rode kleur en extra smaak. De rest van de stappen in het ossenstaartsoep recept kun je gewoon volgen.

Ossenstaartsoep met pit
Ossenstaartsoep staat bekend om de volle, kruidige smaak. Die is onder andere te danken aan de laurierblaadjes, verse tijm en kruidnagels. Maar ook aan de tenen knoflook. Wil je daar nog wat pit aan toevoegen? Snijd dan een rode peper fijn en doe deze bij de soep voor een pikante touch.