Loading...

Boerenkool stamppot

Een lekker hollands recept!

Bekijk alle recepten

Boerenkool: zoveel meer dan alleen stamppot

Als het koude seizoen nadert, is het weer tijd voor de ultieme Hollandse klassieker: boerenkoolstamppot. Met spekjes en rookworst of een vegetarische optie. Zo is de winter absoluut geen straf! Bekijk ons basisrecept voor een stamppot met boerenkool. Niet voor niets een klassieker onder de boerenkool recepten.

Basisrecept voor boerenkoolstamppot

Bereidingswijze
 Zet de aardappelen en boerenkool in een kookpan net onder water. Kook 20 min. met deksel erop en giet af. Verwarm de melk en voeg dit aan de aardappelen en boerenkool toe. Stamp het geheel fijn en breng op smaak met peper en zout.
Zo maak je boerenkoolstamppot
Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1200 g aardappelen
  • 600 g boerenkool
  • 100 ml halfvolle melk

5x boerenkoolstamppot

De traditionele variant met spekjes en rookworst kennen we allemaal. Maar heb je ook wel eens boerenkoolstamppot met zalm geprobeerd? Of een vegetarische stamppot? Onze recepten geven je boerenkoolstamppot steeds een andere twist.

Bekijk alle boerenkoolstamppot recepten

Alles voor je zelfgemaakte boerenkoolstamppot

Geen tijd? Kies voor kant-en-klare boerenkool

Deze recepten met boerenkool zijn ook heerlijk

Bekijk alle recepten met boerenkool

Alles wat je wil weten over boerenkool

Boerenkool is een typische wintergroente. Zodra er vorst overheen is gegaan, smaakt hij op zijn best. Het is echter niet noodzakelijk voor de teelt, waardoor de groentesoort niet alleen in de winter verkrijgbaar is. Wist je dat boerenkool tot de zogenaamde superfood behoort? Het zit bomvol met vitamine A, C en K, calcium, ijzer, antioxidanten en vezels.

De bekendste bereiding van boerenkool is boerenkoolstamppot: een klassieke, Hollandse wintermaaltijd. Veel mensen eten het met spekjes en rookworst of gehaktballen en een lekkere jus. Maar je ziet steeds meer variaties, zoals boerenkoolstamppot met kaas, met vis of een vegetarische variant. Je kunt nog veel meer kanten op met boerenkool. Zo kun je het verwerken in een groente-omelet, een pastagerecht of een boerenkoolsmoothie. Er bestaat tegenwoordig zelfs boerenkoolchips. Dus ben je geen fan van stamppot? Dan zijn er nog eindeloos veel manieren om te genieten van deze overheerlijke, supergezonde groente.

Nog meer stampen?

Ben jij op zoek naar meer winterse gerechten? Bekijk dan deze andere stamppotten.

Boerenkoolstamppot maken Andijviestamppot Hutspot Zuurkoolstamppot Hete bliksem Alles over stamppot Stel zelf je stamppot samen