Loading...

Hete bliksem

Stamppot van appels

Bekijk alle recepten

Hete bliksem: oud-Hollandse stamppot

Een traditionele stamppot kent iedereen. Maar een stamppot is op verschillende manieren te maken. Zo is ‘hete bliksem’ ontstaan. Een oud-Hollands gerecht wat iedere (groot)ouder zich nog kan herinneren. Weet je nog, thuiskomen van een regenachtige dag maar toch blij worden van de heerlijke geur van hete bliksem? Deze geur komt van aardappelen als van zoete en zure appels vandaan. Wanneer dit gestampt wordt tot één geheel krijg je hete bliksem. Dit wordt vaak geserveerd met bloedworst, rookworst of sucadelappen maar gaat ook super goed met speklappen of pulled pork! Ontdek allerlei variaties en recepten met hete bliksem.

Hoe maak je: hete bliksem?

Een traditionele hete bliksem voor 4 personen is gemakkelijk te maken. 

Wat heb je nodig?

  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 400 gram zoete appels
  • 400 gram zure appels 
  • 1 grote ui

Bereidingswijze

Schil de aardappels en de appels. Verwijder de klokhuizen van de appels. Snijd de aardappels en de appels in blokjes. Verwijder de schil van de ui en snijd de ui in ringen. Stop de aardappelen, appels en ui in een ruime pan en breng het geheel net onder water. Breng het geheel aan de kook en laat het dan ongeveer 10 tot 15 minuten staan doorkoken. Prik na 10 minuten in de aardappelen en voel of deze gaar zijn. Nog niet gaar? Laat het dan nog een paar minuten staan. Giet af en gebruik een pureestamper om er een stamppot van te maken. Wil je de hete bliksem smeuïger maken? Gebruik dan 1,5 eetlepel roomboter en stamp dit er goed doorheen.

Tip 1: weten of een aardappel gaar is? Prik in de aardappel, kun je er doorheen prikken? Dan is de aardappel gaar. Kom je er moeilijk doorheen met je vork, dan kun je de aardappel nog even door laten koken.

Tip 2: niet zo’n fan van appels? Vervang de appels dan door peren!

Tip 3: ook lekker: een eetlepel mosterd toevoegen voordat je de hete bliksem gaat stampen.

Met deze producten maak je hete bliksem in een handomdraai

Hete bliksem recepten

Je kunt heerlijk variëren met hete bliksem. Een goed stukje vlees of vis erbij maakt een volwaardige maaltijd! Wat dacht je van deze recepten met hete bliksem?

Bekijk alle recepten

Hete bliksem variaties

Inspiratie nodig voor variaties met hete bliksem? Probeer dan één van deze onderstaande variaties:

Hete bliksem ovenschotel

Een ovenschotel maken kan gemakkelijk met hete bliksem. Een bekende is een hete bliksem met gehakt. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de hete bliksem. Bak 300 gram gehakt rul in een pan en stop dit in de pan met hete bliksem. Schep goed door. Verdeel het geheel over de ovenschotel. Schil een extra appel en snijd deze in ringen. Dek de ovenschotel vervolgens af met appelringen en geraspte kaas en laat vervolgens 30 minuten in de oven staan. Je hebt nu een heerlijke ovenschotel met hete bliksem!

Hete bliksem met vis

Vaak wordt hete bliksem geserveerd met vlees zoals rookworst of sucadelappen, maar hete bliksem gaat ook heel goed met een stukje vis. Probeer bijvoorbeeld hete bliksem met tilapiafilet, pangasiusfilet of een op de huid gebakken zeebaars. Smullen!

Vegetarische hete bliksem

Er zijn ook veel variaties te bedenken met hete bliksem zónder vlees of vis. Een lekkere combinatie is hete bliksem met noten of hete bliksem met kaas.

Oorsprong: Jumbo aardappelen

Hete bliksem wordt gemaakt van aardappelen. Waar komen de Jumbo aardappelen vandaan?

Bekijk de video Meer over aardappelen >

Nog meer stampen?

Ben jij op zoek naar meer winterse gerechten? Bekijk dan deze andere stamppotten.

Boerenkoolstamppot Andijviestamppot Hutspot Zuurkoolstamppot Alles over stamppot Stel zelf je stamppot samen