Loading...

Zuurkoolstamppot maken

De lekkerste recepten voor stamppot met zuurkool

Bekijk alle recepten

Maak je weerstand winterproof met zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot is de perfecte maaltijd voor druilerige en koude dagen. De hoge gehaltes vitamine C en ijzer dragen bij aan sterkere weerstand. Zuurkoolstamppot met spekjes en rookworst is de bekendste combinatie, maar zuurkoolstamppot met vis is ook een goede combinatie. We inspireren je graag met de heerlijkste recepten voor zuurkoolstamppot. En wist je dat zuurkool ook prima smaakt in een soep, op een broodje of in een ovenschotel?

Basisrecept voor een stamppot met zuurkool

Bereidingswijze
Zet de aardappelen in een grote pan onder water en verdeel de zuurkool erover. Kook ca. 25 min. totdat je gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken. Giet af en voeg melk en boter toe. Stamp het een gladde puree.
Zo maak je zuurkoolstamppot
Wat heb je nodig?
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gr zuurkool
  • 100 ml warme melk
  • Flinke klont roomboter

5x zuurkoolstamppot recepten

Zuurkoolstamppot kun je op veel verschillende manier maken. Met of zonder appel. Met vlees of met vis. Ontdek welke van deze zuurkoolstamppot recepten jouw favoriet wordt.

Bekijk alle zuurkoolstamppot recepten

Ingrediënten voor zuurkoolstamppot

Ga je zuurkoolstamppot maken? Ga naar de Jumbo winkel bij jou in de buurt  voor de beste ingrediënten of bestel ze online. 

Zuurkoolstamppot foodswap

Dit is nou zo'n typisch stamppot gerecht dat je uitstekend vooraf kunt bereiden. Even in de oven nog en genieten maar. Jij bepaalt of je voor de zuurkoolstamppot met gehakt gaat of er een vega variant van maakt met paddenstoelengehakt. Net zo lekker!

Bekijk de foodswap

Op zoek naar een wijn die goed past bij zuurkoolstamppot?

Met wijn maak je de smaakbeleving compleet. Maar welke wijn kies je bij welk gerecht? Met zuurkoolstamppot op het menu zou je de Sankt Anna Riesling 750ML of de Moselgarten Riesling Spätlase 750ML eens kunnen proberen.

Sankt Anna Riesling Moselgarten Riesling Spätlese

Meer lekkere recepten met zuurkool

Bekijk alle zuurkoolrecepten

Alles wat je wil weten over zuurkool & zuurkoolstamppot

Zuurkool is eigenlijk witte kool waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd zijn. Deze bereidingswijze van zuurkool is Chinees. Toch staat zuurkool bekend als een klassieke Nederlandse wintermaaltijd. De ene eet het liefst zuurkoolstamppot met spekjes en de ander kiest voor zuurkoolstamppot met zalm of kibbeling. Waar je het ook mee combineert: zuurkool is goed voor de weerstand. Dat is te danken aan de probiotica, het ijzergehalte en de flinke hoeveelheid vitamine C die zuurkool bevat.

Ondanks dat zuurkoolstamppot behoorlijk vullend is, is zuurkool toch één van de lichter verteerbare koolsoorten. Jumbo heeft verschillende soorten zuurkool in het assortiment, zoals naturel, wijnzuurkool en kruidenzuurkool. Ook zijn er biologische varianten. Kookinspiratie nodig? Ook daarvoor ben je bij Jumbo aan het juiste adres. Op deze pagina vind je een eenvoudig basisrecept en lekkere zuurkoolstamppot recepten om te variëren.

Zuurkool tip: kook zuurkool en aardappelen nooit tegelijk in 1 pan. Door het zuur worden de aardappelen niet goed gaar. Hoe langer zuurkool kookt, des te milder van smaak deze wordt. Een klont roomboter meekoken zorgt helemaal voor een fluweelzachte smaak.

Nog meer stampen?

Ben jij op zoek naar meer winterse gerechten? Bekijk dan deze andere stamppotten.

Zuurkoolstamppot maken Andijviestamppot Boerenkoolstamppot Hutspot Hete bliksem Alles over stamppot Stel zelf je stamppot samen