Snoeptomaten van teler Jos

Klein, rood en zoet: het lijken net snoepjes! De snoeptomaten van teler Jos van Mil uit het Brabantse Someren zijn je vrolijke vitamientjes voor onderweg of in de broodtrommel. Wist je dat Nederland een echt tomatenland is? Jos vertelt je er alles over.

Snel naar

Verhaal van teler Jos Snoeptomaten uit Nederland Uitgelicht recept Handige lijstjes van Dichtbij

‘De tomatenplanten kunnen wel veertien meter lang worden’

"Mijn opa zei altijd: alles met mate, behalve tomaten”, vertelt de Brabantse Jos van Mil lachend. “Ik ben nog net niet geboren in de kas, maar tomaten kweken is me wel met de paplepel ingegoten.” Uiteindelijk ging Jos zijn familie achterna. “We begonnen met een klein hoekje snoeptomaten in de kas. Nu kweken we er 750 miljoen per jaar.”

Veertien meter hoog
Wie door de kas in Someren loopt, ziet meteen dat de planten waar de kleine snoeptomaatjes aan groeien allesbehalve klein zijn. Jos: “De planten groeien zo’n vijftien tot dertig centimeter per week en kunnen wel veertien meter hoog worden. Elke week kunnen we een nieuw trosje oogsten. Dat doen we met de hand.” De tomatenplanten groeien in organische kokosmatten. “Dit is een restproduct van kokosmelk uit Sri Lanka”, zegt Jos. “Het houdt voedingsstoffen goed vast en daarmee maakt het de plant weerbaarder tegen ziektes.” 

Hommels en wespen
In de kas is het een aangename 20 graden. Jos: “De milde temperaturen maken Nederland een geweldig tomatenland. Het is niet te koud en niet te warm. Wanneer nodig, sturen we de temperatuur in de kas bij.” Tussen de snoeptomaatjes hoor je ook heel wat gezoem. “Sluipwespen helpen ons om schadelijke beestjes te bestrijden. Heel fijn, want op deze manier hoeven we nauwelijks bestrijdingsmiddelen te gebruiken.” Ook hommels helpen een handje in de kas: “Ze vliegen van plant naar plant om deze te bevruchten. Als zij hun werk hebben gedaan, duurt het nog zo’n zeven weken voordat we kunnen oogsten.” 

Lege flessen
Na de oogst worden de tomaten meteen naar een verpakkingslocatie vervoerd. Daar worden ze door speciale machine verpakt in bekers en emmertjes. Jos: “Die zijn allemaal gemaakt van gerecyclede petflessen. Dus de lege frisdrankflessen die jij bij Jumbo inlevert, kunnen zomaar eens gebruikt worden voor onze verpakkingen die jij op je aanrecht of op kantoor hebt staan.”

Maak kennis met meer telers en boeren

Ontdek onze snoeptomaten van Dichtbij

Ontdek álle producten van Dichtbij

Veel dagelijkse boodschappen en lekkernijen komen van Dichtbij, of je nu vers vlees of seizoensfruit zoekt, onze handige lijstjes helpen je. Zo heb je eenvoudig en snel al je lokale boodschappen bij elkaar.

Meer inspiratie

van Dichtbij Groente & fruit Vlees Zuivel & kaas Telers & boeren