Druivensoorten voor wijn in alle smaken

Bij ieder jaargetijde, gerecht of gelegenheid past een andere wijn. Een robuuste rode wijn, een frisse rosé in de zomer of een fruitige wijn tijdens een gezellige spelletjesavond met vrienden. Deze wijnen worden gemaakt van de meest uiteenlopende druivensoorten die afkomstig zijn vanuit alle hoeken van de wereld. Elke druivensoort heeft een eigen karakter en levert een wijn op met een eigen typische smaak. Druivensoorten als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio zijn al jaren populair, maar wat minder bekende druivenrassen als Riesling en Moscato hebben ook een eigen smaakprofiel. De miljoenen kilo’s druiven die jaarlijks worden geteeld, leveren de heerlijkste wijnen op.

Snel naar

Meest bekende druivenrassen Minder bekende druivenrassen Oorsprong van de druiven Wist je dat over wijn

De meest bekende druivenrassen

Wat zijn nu echt de toppers op het gebied van druiven? We hebben de vijf populairste druivenrassen voor je op een rijtje gezet.

Chardonnay

Wie in de winkel een lekkere witte wijn uit wil zoeken, wordt vaak platgegooid met de meest uiteenlopende namen. De Chardonnay is een van de druivensoorten die je verdacht vaak tegenkomt en dat is niet toevallig. Deze populaire druivensoort komt over de hele wereld voor en heeft als voordeel dat hij tegen de kou en de warmte kan. Als je een houtgerijpte Chardonnay hebt dan serveer je deze het best bij een temperatuur van 10 tot 12 graden. Ga voor 8 tot 10 graden als de Chardonnay geen houtrijping heeft gehad.

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is ook een topper op het gebied van de witte wijn. Sauvignon Blanc ruikt naar gras, kruisbessen en bloemen. De Sauvignon Blanc komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk. Later werd dit druivenras meegenomen door emigranten naar wijnlanden als Spanje, Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De Sauvignon Blanc drink je het best op 8 tot 10 graden. Laat de wijn dus nog even staan als je hem uit de koelkast haalt.

Pinot Grigio/Pinot Gris

De Pinot Grigio is de derde druif die op veel fans kan rekenen. Deze druif wordt aangeplant in de Italiaanse regio Veneto. De Pinot Gris is verwant aan de Pinot Grigio en komt uit de Elzas in Frankrijk. Doorgaans is de Pinot Gris wat voller van smaak dan de Pinot Grigio. Beide wijnen serveer je het best bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.

Merlot

Merlot zal zelfs bij mensen die niet al te vaak een glas rode wijn aan de lippen zetten een belletje doen rinkelen. Deze populaire druivensoort komt uit Frankrijk maar wordt in Californië, vanwege het gunstige klimaat, ook veel geproduceerd. Van Merlot wordt vaak gezegd dat hij het best te drinken is op kamertemperatuur, maar dat is niet helemaal waar. De Merlot serveer je namelijk het best bij een temperatuur van 16 tot 18 graden.

Grenache Noir

De Grenache Noir komt oorspronkelijk uit Spanje en daar wordt de druif Garnacha genoemd. Deze druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom zeer geschikt voor het maken van roséwijnen. Deze druif haalt vaak een hoog suikergehalte omdat hij lang kan rijpen en wordt het best geserveerd bij een temperatuur die ligt tussen de 15 en 16 graden.

Bekijk alle wijnen

Minder bekende druivensoorten

Er zijn natuurlijk ook heel wat minder bekende druivensoorten voor wijn, maar dat wil niet zeggen dat deze ook minder lekker zijn. Deze druiven hebben namelijk ook allemaal hun eigen smaak en gerechten waarbij ze goed combineren. We stellen er een paar aan je voor.

Riesling

De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 21.000 hectare. De typische Riesling heeft een bleekgele kleur in de geur domineren perzik of appel. Serveer deze wijn bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.

Moscato

De Moscato is een van de meest aangeplante druiven in Piemonte, een streek in Noord-Italië die Turijn als hoofdstad heeft. Deze druif wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de Asti Spumante en de Moscato D’Asti. Deze wijnen verschijnen het best met een temperatuur tussen de 8 en 10 graden op tafel.

Bekijk alle minder bekende druiven

Oorsprong van de druiven

We hebben je de populairste en de wat minder bekende druivenrassen laten zien. De druiven die je bij Jumbo in de winkel koopt, komen van heinde en verre. Bijvoorbeeld in Bari worden druiven voor Jumbo geteeld op 300 hectare druivenstruiken van teler Gianni Liturri. Dit familiebedrijf teelt jaarlijks 10.000 ton blauwe en witte druiven waarvan wijn wordt gemaakt. De druiven bestaan voor 81% uit water en zijn zoet, fris en licht verteerbaar. Vanaf september kunnen de druiven geoogst worden en 48 uur na de oogst liggen de druiven al in de winkel.

Wist je dat...

...Een wijnkenner ook wel een sommelier wordt genoemd?
...Je een geopende fles rode wijn zo’n drie dagen kunt bewaren?
...Er in 1 fles zo’n 700 druiven gaan?
...Ze in Frankrijk 42,51 liter wijn per persoon per jaar drinken?
...Je van wijn met bubbels sneller dronken wordt? Door de koolzuurbubbeltjes wordt de alcohol sneller opgenomen in je bloed.
...Witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt kan worden?
...De wijn bij een wijnproeverij in een kwispedoor wordt uitgespuugd?

Meer wijninspiratie?

Wijn Wijnsoorten Wijnlanden Druivensoorten Wijn proeven
Wijn maken Wijn en spijs Kerstwijn Prijswinnende wijnen Alcoholvrije wijn
Rueda Verdejo Borrelwijnen BBQ-Wijnen Pays d'Oc Bubbels

10 maart 2020 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 22 november 2022