Wijn proeven en een wijnproeverij organiseren

Het proeven van wijn is niet hetzelfde als het drinken van wijn. Wij laten je zien hoe je wijn moet proeven en wat er allemaal bij komt kijken, zodat je een wijnproeverij thuis kunt organiseren met wijn uit je favoriete wijnlanden. Daarna kun je nog betere wijn & spijs combinaties maken en ontdekken welke wijnen jouw favoriet zijn.

Snel naar

Wijn proeven De kurk Heerlijke wijnen in handige lijstjes Wist je dat over wijn

Wijn proeven als een pro in 3 stappen

Krijg je het al warm als iemand vraagt of je de wijn wil voorproeven? Het ziet er heel interessant uit, maar is eigenlijk heel makkelijk: kijken, ruiken en dan proeven. We leggen je uit hoe jij kunt wijn proeven als een pro.

Wijn bekijken

Bij de eerste stap van wijn proeven wordt het glas nog niet aan de lippen gezet. Het oog wil namelijk ook wat! De kleur van de wijn verraadt al veel over de smaak. Giet een kleine hoeveelheid wijn in een wijnglas en bekijk de wijn goed voor een witte achtergrond. De jonge wijnen zijn vaak lichter van kleur en hebben een waterachtige rand. Hoe ouder de wijn, hoe intenser de kleur. Een wijnkenner zal ook meteen zien dat een wijn geoxideerd is. Oxidatie betekent dat de wijn met teveel zuurstof in aanraking is gekomen.

Wijn ruiken

Na de fase van het bekijken komen we bij de fase van het ruiken. De geur van een wijn heeft natuurlijk veel invloed op de smaak omdat die twee hand in hand gaan. Voordat je gaat ruiken is het de bedoeling dat je de wijn ronddraait in een glas. Wist je dat dit ook wel walsen wordt genoemd? Door de bewegingen komt de wijn namelijk in aanraking met zuurstof en daardoor komen de aroma’s vrij. Na het walsen is het tijd voor het ruiken. Ruikt de wijn een beetje chemisch? Dan is de kans groot dat de wijn ‘kurk’ bevat en dat er schimmels in de wijn zitten. Het ruiken zelf ervaart iedereen weer anders. De ene ruikt fruitige aroma’s, terwijl een ander weer kruidige aroma’s ontdekt. Als je net begint met wijn proeven, vind je het misschien nog lastig om verschillende aroma’s te ontdekken. Je zult merken dat je hier steeds beter in wordt als je dit vaker oefent.

Wijn proeven

Na de voorbereidingen is het natuurlijk tijd om de wijn te proeven. Het slurpend proeven van de wijn geeft de beste smaaksensatie omdat er dan opnieuw meer zuurstof bij de wijn kan komen. Daarna is het tijd om de smaak te ervaren. Wat proef je nu echt? Probeer ook in de gaten te houden hoe lang de smaak blijft hangen. Dit wordt in de wijnwereld de afdronk genoemd. Vaak wordt de wijn, vooral bij het bezoeken van een wijnproeverij, na het proeven weer uitgespuugd. Vergeet na het uitspugen niet om je smaakpapillen weer te neutraliseren met wat water of brood. Op naar de volgende wijnsoort!

De kurk

De kurk is één van de belangrijkste onderdelen van de wijnfles. De kurk zorgt er namelijk voor dat er zuurstof bij de wijn kan komen, maar ook niet teveel. De plukjes zuurstof die in de fles belanden zorgen ervoor dat de zuren en tannines van de wijn worden verminderd en dat de wijn minder zuur wordt. Tegenwoordig zijn er ook synthetische kurken en flessen met een schroefdop. De synthetische kurken zijn een goede vervanger voor de echte variant, maar zij hebben wel wat andere kenmerken. Zo laat de synthetische kruk meer zuurstof door en gebeurt dat in constante hoeveelheden. De schroefdoppen zijn de laatste jaren steeds beter geworden. De folie in de top is het cruciale onderdeel omdat de folie ervoor zorgt dat er wat zuurstof in de fles kan. Tegenwoordig vind je zelfs kwaliteitswijnen met een schroefdop. De wijnmaker kiest daarom niet altijd meer voor de traditionele kurk.

Het gebruik van echte kurk kan ervoor zorgen dat er kurk in de wijn komt. We noemen dit zo omdat de wijn door de aanwezigheid van de kurk ondrinkbaar is geworden. De schimmels die zich op de kurk nestelen zijn de boosdoeners. Een wijn kan dus ook kurk bevatten zonder dat je dit in het glas ziet.

Heerlijke wijnen in handige lijstjes

Geen zin om naar buiten te gaan? Bestel je boodschappen online en maak het jezelf extra makkelijk door te zoeken in ons lijstje met alle bekroonde wijnen of kies een heerlijke wijn uit de top 10.

Ontdek meer lijstjes

Wist je dat...

...De wijn bij een wijnproeverij in een kwispedoor wordt uitgespuugd?
...Ze het toasten al deden bij de Romeinen? Dit deden ze wel anders dan nu. Ze doopten hun brood in de wijn om de zuurgraad te verlagen. Was het niet zo dat de Romeinen dit deden omdat er door het toasten wijn van het ene glas in het andere glas kwam en ze zo zeker wisten dat er geen gif in zat?
...De drab die achterblijft na fermentatie of een bepaalde tijd van rijping vele namen heeft? Droesem, moer en bezinksel. 
...Een goede afdronk meer dan 15 seconden kan blijven hangen?
...De temperatuur ook heel belangrijk is? Hoe lager de temperatuur, hoe minder aroma’s. 
...Wijn in een karaf gieten decanteren wordt genoemd?

Meer wijninspiratie?

Wijn Wijnsoorten Wijnlanden Druivensoorten Wijn proeven
Wijn maken Wijn en spijs Kerstwijn Prijswinnende wijnen Alcoholvrije wijn
Rueda Verdejo Borrelwijnen BBQ-Wijnen Pays d'Oc Bubbels

10 maart 2020 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 22 november 2022